Telegraaf | Wanhoopsoffensief Rousseff bij VN

Door Kieren Kaal

Slachtofferrol valt slecht in eigen land | Foto Reuters

Slachtofferrol valt slecht in eigen land | Foto Reuters

SÃO PAULO – De soap rond de afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff krijgt morgen een nieuw hoofdstuk bij de VN. Het wankelende staatshoofd is speciaal naar New York afgereisd om steun te zoeken tegen een ‘parlementaire coup’ in eigen land.

Rousseff was niet van plan om de ondertekening van het Parijse klimaatakkoord bij te wonen. Dat veranderde nadat het Braziliaanse lagerhuis zondag de grootste stap zette in de afzettingsprocedure. Het hogerhuis bevestigt de voorlopige machtsovername door vicepresident Michel Temer naar verwachting op 12 mei.

Het wanhoopsoffensief van Rousseff valt slecht in Brazilië. Leden van het hooggerechtshof noemen het een ’ernstige vergissing’ en een ’belediging van de Braziliaanse instituties’.

Volgens het hof past de afzetting wegens boekhoudtrucs binnen de grondwet. Vanuit het buitenland klinkt echter veel kritiek op de circusachtige stemming waarmee het grotendeels corrupte lagerhuis Rousseff wegbonjourde.

De Organisatie van Amerikaanse Staten in Washington sprak vooraf al van een ’illegaal proces’. „Slecht bestuur alléén rechtvaardigt geen afzetting”, aldus secretaris Luis Almagro.

Pikant is dat Temer, die door Rousseff wordt uitgemaakt voor ’verrader’ en ’samenzweerder’, haar stokje overneemt tijdens de trip naar de VS. De overgelopen vicepresident is al volop bezig met het samenstellen van een overgangsregering.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *