28 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 10:24

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

ParadiseFM |‘Nationale assemblee’ moet eiland post-corona vormgeven

Komende maandag, dinsdag en vrijdag praat de overheid met diverse belangengroepen over de vraag ‘hoe verder, nadat een groot deel gevaccineerd is’. Dat vertelde premier Rhuggenaath vandaag tijdens...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaTelegraaf | Trump wacht turbo-impeachment: ’Noodgeval met hoogste prioriteit’

Telegraaf | Trump wacht turbo-impeachment: ’Noodgeval met hoogste prioriteit’

Scepsis bij Republikeinen: dit zal ons alleen maar meer verdelen | Jan Postma

Uit een peiling van persbureau Reuters blijkt dat 57% van de Amerikanen wil dat president Trump per direct uit zijn functie wordt ontheven | HH-AFP

WASHINGTON – Democraten willen zo snel mogelijk beginnen aan de tweede impeachmentprocedure tegen president Trump. Maandag willen ze hun articles of impeachment presenteren, hun aanklacht tegen Trump. Ook vanuit Republikeinse hoek is er steun voor afzetting, maar het is nog niet duidelijk of het genoeg zal zijn.

Trump zou de enige president ooit zijn die twee keer een impeachment moet ondergaan.

De eerste versies van de aanklacht tegen Trump draaien om „het aanzetten tot een opstand”. Trump riep zijn supporters op naar het Capitool te gaan, en beloofde eerder dat het die dag een „wild” protest zou worden. Verschillende indringers gaven aan naar het congres gekomen te zijn na de aanmoediging van president Trump. Bij de bestorming kwamen uiteindelijk vijf mensen om, onder wie een 42-jarige agent.

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi roept Trump op onmiddellijk op te stappen. Ook vindt ze dat Trumps kabinet het 25e amendement in zou moeten stellen. Daarmee kan een president afgezet worden als hij niet meer in staat wordt geacht om zijn werk te doen. Maar de kans lijkt klein dat dit gebeurt.

’Noodgeval’

Daarom onderneemt Pelosi zelf stappen. Trump is „een zeer gevaarlijk persoon, die niet president kan blijven”, zo zei ze in een persconferentie. „Dit is een noodgeval met de hoogste prioriteit.” Pelosi ziet bij Democratische collega’s overweldigende steun voor impeachment.

Trump is nog maar anderhalve week president. Maar Democraten vrezen na de bestorming van het Capitool dat de president ook in die korte tijd nog een gevaar voor de democratie is. Democraten willen met de procedure ook een duidelijke waarschuwing gegeven naar toekomstige presidenten, dat dit soort gedrag niet ongestraft blijft.

Herverkiezing

Na de impeachment zou er ook een extra stemming moeten komen waarmee het Trump verboden wordt om nog een keer president te worden. Trump flirt al een tijdje met het plan om in 2024 nog een keer mee te doen aan de verkiezingen. Maar via deze stemming zou een tweede termijn onmogelijk gemaakt worden.

Maandag moet de aanklacht klaar zijn, dan zou woensdag al de eerste stemming zijn. De hoorzittingen die bij de vorige impeachment nog wel gehouden werden, kunnen namelijk omzeild worden. Maar ook als de hele procedure in de hoogste versnelling plaatsvindt, zal dat niet voor 20 januari, Trumps laatste dag als president, afgerond zijn.

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell schrijft in een memo aan zijn collega’s dat er op zijn vroegst op 20 of 21 januari om 1 uur ’s middags over Trump geoordeeld kan worden. In de impeachmentsprocedure treedt de senaat op als jury. De senatoren bepalen uiteindelijk of de president afgezet moet worden. De timing betekent dat het oordeel pas geveld wordt als Trumps presidentschap al voorbij is. Om 20 januari om 12 uur exact wordt Joe Biden geïnaugureerd als president. Experts denken dat dit geen juridische problemen oplevert.

Grondwet

Ook onder Republikeinen is er steun voor het vroegtijdig beëindigen van Trumps presidentschap. Lisa Murkowski, de senator uit Alaska, riep Trump op om af te treden. De Republikeinse Senator Ben Sasse zegt impeachment te willen overwegen. „Hij heeft een eed afgelegd aan het Amerikaanse volk waarin hij belooft de grondwet te beschermen en verdedigen. Hij heeft het tegenovergestelde gedaan. Wat hij heeft gedaan was kwaadaardig.”

Volgens Amerikaanse media zou er meer steun zijn, maar het is niet duidelijk of dat genoeg is voor een veroordeling. Een deel van de Republikeinen ziet impeachment helemaal niet zitten. „Het is een belachelijke discussie”, zegt senator Roy Blunt. Hij stelt dat er in de komende tien dagen geen kans op gevaar is. „Ik moet al genoeg beslissingen maken over dingen die echt kunnen gebeuren.” Ook zeggen verschillende Republikeinen dat een impeachment de verdeeldheid in het land alleen maar zou versterken.

Afkeuring

Uit een peiling van persbureau Reuters blijkt dat 57% van de Amerikanen wil dat president Trump per direct uit zijn functie wordt ontheven. De meeste van hen waren Democraten. Onder Republikeinen is meer steun voor Trump. Zo’n 70% van de ondervraagden keurt de bestorming van het Capitool door Trump-supporters af. Eenzelfde percentage keurt Trumps rol in de aanloop naar de bestorming af.

Bron: Telegraaf

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. Al zou een impeachment alleen maar leiden tot een verbod voor Trump om opnieuw kandidaat te mogen worden, is het doel al bereikt. Pensioen afnemen, geen Mr President genoemd worden is ook mooi meegenomen.
  Alles om deze gevaarlijke gek uit elke positie te houden waar hij weer haat kan zaaien. Een schande voor de mensheid, deze idioot.

 2. Democratic en Republican leiders zijn als maffiabazen, beiden vechten om de macht om hun “slag” te slaan. Beiden dienen het belang van de megasponsors/ belanghebbers en zetten het plebs in om hun “vuile” oorlog voor ze uit te vechten

 3. @Brian. Over naief gesproken. Vervang in jouw proza de naam Pelosi eens door Trump. Of hoor jij ook tot die groep onnozele beliebers die denken dat de beloftes van Trump ook maar iets waard zijn ?

 4. Lionfish.. open je ogen en ga niet als een lamme kameel meelopen in het Nancy Pelosi circus.
  Pelosi doet alleen dingen die voor haar belangrijk zijn! Ze bezit miljoenen en tientallen huizen maar doet niets en niets voor de arme amerikaan! Ze doet dit alleen om de aandacht af te leiden van haar eigen partij.
  Dezelfde partij die al jaren lang bommen gooit op burgers in het midden oosten! hoezo bloed aan je handen.

 5. Trump is een gevaarlijke criminele dictator die inmiddels zelfs bloed aan zijn handen heeft. Het geeft blijkt van een grenzeloze naiviteit en domheid om nu te zeggen dat we ‘back to normal’ moeten gaan en hier geen aandacht meer aan moeten besteden. Dezelfde fout is gemaakt met Hitler voor het begin van de tweede wereldoorlog. En die had op dat moment nog geen bloed aan zijn handen. Pelosi doet precies wat minimaal nodig is. Top !

 6. @Bulibuli, Ik denk dat juist een goed voorbeeld hoe de democraten werken. Trump is gone! Ipv nu hard werken om het land beter te maken (en er is genoeg te doen) is mevrouw Pelosi alleen bezig om Trump buiten spel te zetten. Zelfde Pelosi die al 4 jaar van alles probeert om van hem af te komen en niets doen aan de problemen. Ik denk dat daar de meeste mensen een probleem mee hebben. En we zien dat op Curacao ook. We kunnen wel afgeven op de Menki, en MFK politici maar de PAR – MAN politici zijn geen haar beter!

 7. @Kiko:
  ALS mijn vader koning was, dan was ik de kroonprins…
  Het bekende “Could’a, would’a, should’a” verhaal weer……
  ALA jij iets intelligenter was, had je nu niet zulke onzin uitgekraamd…
  ALS je dit niet snapt moet je het zeggen hoor. Ik leg het je graag op een minder moeilijk te begrijpen manier uit ..

 8. Het kan verkeren! In mijn optiek is de populistisch Trump net zoals Amparo, Menki, Schotte et cetera. Dus ik kan niet begrijpen dat sommige commentatoren , terecht , kritisch op de Curaçaose populistisch politici, maar niet bij Trump . En nee, de Democraten zijn niet perfect, maar de bovengenoemde tegenstrijdigheid blijft mij verbazen.

 9. Het ware gezicht van Pelosi. Democraten zijn zo op hun bek gegaan met Hilary dat ze er alles aan doen om Trump te begreven. Daarom hebben ze 4 jaar lang alleen maar laster campagne gedaan en niets om het land te helpen.
  En ze gaan maar door

 10. De democraten hebben niks gedaan?
  Als Trump het virus niet had gebagatelliseerd in het begin was het nu niet zo’n zooitje geworden in Amerika. Het is maar een “griepje” – waait zo weer voorbij … Worst President EVER!

 11. De man is binnen 10 dagen president af. Zijn er geen belangrijker dingen te doen dan dit. M. n. het democratische deel van het congres heeft tijden de coronacrisis niets, maar dan ook niets gedaan aan de situatie van de US burgers. Als er een stimulusbill werd gemaakt, was deze gelardeerd met ‘pork’, bedragen voor alles en nog wat maar niet ten goede van de eigen burgers. Alleen grote bedrijven krijgen steun, niet de mom-and-pop shops, ot te wel de middenstand en kleine bedrojven – de backbone en werkverschaffer van een ekonomie.
  De haat jegens Trump moet wel erg enorm zijn! Verder lijkt het erop dat ze na de termijn van Biden in 2024 er allerminst zeker van zijn dat de kunnen winnen…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties