Telegraaf | Spoorloos-team reisde door levensgevaarlijk gebied in Colombia

Kieran Kaal

Norte de Santander berucht broeinest guerilla’s en drugsbendes

BOGOTÁ – Voor de ruige oerwoudregio waar het Spoorloos-team is ontvoerd, geldt een negatief reisadvies van de Nederlandse ambassade in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Het noordoostelijke departement Norte de Santander is een berucht broeinest van drugs- en guerrillabendes, waaronder de marxistische ELN die volgens Colombia achter de kidnap zit.

De streek geldt als vrijwel de gevaarlijkste in heel het land. De regio heet Catatumbo, maar door de grote verscheidenheid aan drugsbendes, criminelen, geheimzinnige sluipschutters, extreemlinkse en extreemrechtse strijdgroepen wordt het centrale deel door Colombiaanse militairen ook angstig ’Tarraquistán’ genoemd.

Verbazen

Die bijnaam is afgeleid van het dorp El Tarra waar afgelopen weekend volgens de autoriteiten Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn ontvoerd. Colombiaanse media verbazen zich over de reis van de twee, omdat die kennelijk niet is ondernomen in samenspraak met en onder bescherming van de autoriteiten. Die zijn er echter niet de baas. Colombiaanse media stellen dat in de bergachtige regio van bijna 300.000 inwoners, voornamelijk straatarme boeren, de staat geen gezag meer heeft en geweld uit alle hoeken dreigt.

Het noordoostelijke departement Norte de Santander is een berucht broeinest van drugs- en guerrillabendes, waaronder de marxistische ELN die volgens Colombia achter de kidnap zit. Foto: AFP

Onverantwoord voor Westerlingen om er op eigen houtje rond te trekken, maar daar lieten Bolt en cameraman Follender zich blijkbaar niet door afschrikken.

Lees ook: Twee Nederlandse journalisten vast in Colombia

Andere ontvoeringen van buitenlanders door het Nationale Vrijheidsleger (ELN) liepen afgelopen jaren meestal met een sisser af. In 2015 kwam de Nederlandse motortoerist Mike Biljardt na bijna drie weken gevangenschap met de schrik vrij in de grensregio met Venezuela. Dat gebeurde na bemiddeling van het Rode Kruis en de katholieke kerk. Onduidelijk is of losgeld werd betaald voor de Arnhemse vrachtwagenchauffeur. Vorig jaar ontvoerde de ELN de Spaanse journaliste Salud Hernandez in hetzelfde gebied. Ze zegt daarbij goed te zijn behandeld en kwam naar verluidt zonder betaling vrij na acht dagen.

Opnieuw dreun imago

De ontvoering van een bekende buitenlandse presentator is opnieuw een dreun voor het imago van het gewelddadige Zuid-Amerikaanse land. President Juan Manuel Santos probeert Colombia te verkopen als een veilige bestemming sinds zijn omstreden vredesakkoord met de FARC. ’s Lands grootste guerrillabeweging levert volgens plan deze week haar laatste wapens in na een halve eeuw oorlog voeren tegen de Colombiaanse staat.

Ook met de ELN wordt over vrede onderhandeld. Een uiterst moeizaam proces aangezien de overgebleven 2500 ELN-strijders intussen doorgaan met gijzelingen en aanslagen. Zo wordt de guerrilla verdacht van betrokkenheid bij een zware bomexplosie in Bogotá waarbij afgelopen weekend drie doden vielen in een winkelcentrum.

Bron: Telegraaf

2 Reacties op “Telegraaf | Spoorloos-team reisde door levensgevaarlijk gebied in Colombia

  1. dus eigenlijk is “spoorloos-presentator” nu zelf spoorloos…..
    wat triest…
    wie gaat hem nu halen?

  2. caribbeancynic

    Dat is om moeilijkheden vragen, eigen schuld, dikke bult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *