Telegraaf | Reeks ’black-outs’ treft Curaçao

Toeristen op een terras van een restaurant in Willemstad. De stroomstoringen zijn slecht nieuws voor het toerisme Ⓒ Hollandse Hoogte / ANP

WILLEMSTAD – Curaçao is deze week getroffen door een ongekende reeks stroomstoringen. Voor de derde keer in de afgelopen zes dagen viel de stroom zaterdag aan het begin van de avond (lokale tijd) op het hele eiland uit.

Maandag was de stroom overdag acht uur lang weg, donderdag een uur of vier. Hoe lang de stroom zaterdag wegbleef is nog onduidelijk. Bovendien viel vrijdag de stroom voor vele uren uit op een deel van het eiland.

Behalve tot veel ongemak hebben de stroomstoringen ook een negatieve invloed op de economie van het eiland die door de coronapandemie al erg is geraakt. Economieminister Steven Martina noemde de situatie al na de tweede grote uitval „niet normaal en niet goed voor het eiland.” Hij eist een snel en grondig onderzoek.

Corona

Electriciteitsbedrijf Aqualectra zit met de handen in het haar omdat het keer op keer wordt overvallen door stroomuitval vanwege niet werkende machines. Directeur Darick Jonis noemde de coronapandemie een indirecte oorzaak. Omdat veel technici ziek thuis zitten worden sommige installaties uit voorzorg uitgezet. Bij het opnieuw opstarten van de machines op maandagochtend viel volgens hem het hele systeem uit.

Volgens Jonis is het moeilijk een directe oorzaak voor de vele stroomstoringen te geven en is er sprake van een samenloop van ongelukkige omstandigheden.

In november 2019 en februari dit jaar waren er ook stroomstoringen waarbij het hele eiland zonder elektriciteit zat.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *