Telegraaf: Probleem op Curaçao met aflossen studieschuld

Ex studenten hebben problemen met aflossen studieschuld

Ex studenten hebben problemen met aflossen studieschuld

DEN HAAG – Ruim twee derde van de ex-studenten die op Curaçao wonen had vorig jaar een achterstand in de terugbetaling van hun studieschuld. Ruim 2800 van de ongeveer 4100 ex-studenten die moeten aflossen, kregen daarom de deurwaarder achter zich aan. De rest betaalt wel naar draagkracht terug. Dat staat in een brief die minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft gestuurd aan de Staten van Curaçao, die bij haar aan de bel hadden getrokken over de grote schuldenproblematiek van de vroegere studenten.

Volgens Bussemaker zijn er verschillende oorzaken hiervoor. Zo doen betrokkenen te weinig een beroep op de draagkrachtregeling, die inhoudt dat mensen niet of minder hoeven terug te betalen als ze te weinig verdienen. Ook schort het aan de communicatie tussen de student en de uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs DUO, ook al hebben medewerkers van de dienst op het eiland voorlichting gegeven tijdens spreekuren.

De inzet van deurwaarders op Curaçao wordt volgens de minister vaak als onrechtvaardig ervaren, omdat die een groot beslag mogen leggen op het inkomen. De minister heeft de opdracht aan de deurwaarder aangepast. Bovendien geeft ze degenen die een betalingsachterstand hebben de kans om een regeling te treffen met de deurwaarder. Ze moeten dan de gewone aflossing bij DUO wel drie jaar stopzetten. Verder laat ze onderzoeken of het beter is de ex-studenten in lokale valuta te laten terugbetalen.

Bron: Telegraaf

3 Reacties op “Telegraaf: Probleem op Curaçao met aflossen studieschuld

 1. En dan durft Aqualectra directeur nog de kleine groep Solar panel-mensen die het met het milieu goed menen op de korrel te nemen, en dat terwijl grote bedrijven, denk aan Goisco, Marine Parera etc. eveneens zonnepanelen gebruiken.
  Opvallend dat je de Staten daar niet over hoort behalve het gebasel en de dome vragen van Cleopa. Hoe stom kan je zijn toch.
  Wel dus de kleine man pakken. Bestidos.

 2. Abraham Mossel

  @ Tuna, je kan het niet beter vernoemen, één dike tien 10 10 10 ?

 3. Ach, kijk naar het voorbeeld wat men hier krijgt als het om betalen dan wel afbetalen gaat. Ministers die tonnen schuld bij de belasting hebben, tonnen achterstallige betalingen bij Aqualectra, hoogwaardigheids figuren waarvan de bedrijven de premies niet afdragen, en het wordt allemaal “geregeld”.

  Goed voorbeeld doet goed volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *