Telegraaf | Peru onderzoekt film uit bajes

John van den Heuvel gehoord

 John van den Heuvel poseert met een aantal bewakers

John van den Heuvel poseert met een aantal bewakers

LIMA (Peru) – Justitie in Peru is een onderzoek gestart naar het met verborgen camera’s opgenomen vraaggesprek tussen Joran van der Sloot en Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Tijdens de ontmoeting in de beruchte Challapalka-gevangenis in Peru onthulde Van der Sloot nieuwe feiten over de moord op Stephany Flores en de verdwijning van Natalee Holloway.

Het Openbaar Ministerie in het district Puno onderzoekt nu hoe de beelden tot stand kwamen en hoe het mogelijk was dat de journalist met verborgen camera’s de gevangenis binnenkwam. John van den Heuvel is gevraagd in Peru tekst en uitleg te komen verschaffen.

Het OM zegt de misdaadverslaggever via de Nederlandse ambassade in Lima voor verhoor te hebben ontboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon dit nog niet bevestigen.

Ook Jorans vriendin Leidy, een medewerker van Van den Heuvel en Jorans advocaat Maximo Altez zijn opgeroepen voor verhoor, bevestigt laatstgenoemde. Volgens Altez wil het OM nagaan of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd.

Van den Heuvel zegt dat hij eerst de uitnodiging van de Peruaanse justitie afwacht. „De actie in de gevangenis was bedoeld om nieuwe informatie van Joran over de verdwijning van Natalee Holloway te horen”, zegt Van den Heuvel. „Om te voorkomen dat hij verklaringen achteraf zou herroepen, heb ik het gesprek opgenomen en het beeldmateriaal later ter beschikking van justitie op Aruba gesteld. Joran, zijn vriendin en advocaat wisten van niets en zijn pas na het gesprek door mij op de hoogte gesteld”, aldus de misdaadverslaggever.

De RTL-reportage met daarin het met verborgen camera’s opgenomen gesprek werd in mei uitgezonden en trok in totaal twee miljoen kijkers. Van der Sloot biechtte in de op vijf kilometer hoogte gelegen gevangenis op dat hij Stephany Flores vermoordde omdat hij dacht dat ze een FBI-agente was en dat hij Natalee Holloway liet verdwijnen met hulp van een mededader.Het Openbaar Ministerie op Aruba deed onderzoek en zegt nu in afwachting te zijn van een brief van Joran, waarin hij een verzoek doet om in het kader van de WOTS-regeling, die het mogelijk maakt buitenlandse gevangenisstraf uit te zitten in Nederland, te onderhandelen over een eventuele terugkeer.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *