29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 17:39

Democracy now! | Monday, March 8, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 8 maart 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Testratio loopt op in Curaçao

Persbureau Curacao Zeventien mensen zijn vandaag positief getest. In totaal werden 379 coronatesten afgenomen. Een stijgende testratio derhalve van 4,4 procent. Opnieuw hoger dan in de maand februari,...

PBC | Bemanningslid ziek van tanker gehaald

Persbureau Curacao Een bemanningslid van een tanker uit Spanje is vanochtend van boord gehaald nadat hij zijn bewustzijn verloren had. Reddingsorganisatie Citro is op verzoek van de Kustwacht...

RTL | Politicus op Curaçao doodgeschoten bij familieruzie

De 38-jarige Curaçaose politicus Almier Godett is vanmorgen bij een familieruzie doodgeschoten. Hij zou hebben geprobeerd te bemiddelden bij een ruzie tussen twee familieleden, maar werd zelf...

Telegraaf | Politicus op Curaçao om het leven gekomen bij familieruzie

WILLEMSTAD - De 38-jarige Curaçaose politicus Almier Godett is zondagochtend (lokale tijd) bij een familieruzie om het leven gekomen. Volgens eerste berichten ging Godett bemiddelen bij een...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Classificatie Politiek NoticiaCla | Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

NoticiaCla | Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid
Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

ORANJESTAD – Terwijl de oorlog tussen de overheid en de AHATA over de ‘all inclusive’-wetgeving nog in volle hevigheid wordt uitgevochten en een oplossing niet in zicht is, is er op een ander ander front een nieuw gevecht begonnen, namelijk tussen de overheid en de katholieke kerk.

De publieke belangstelling en betrokkenheid voor deze laatste kwestie is in het afgelopen weekeinde snel gegroeid en overtreft de maatschappelijke discussie over de ‘all inclusive’-perikelen. Aanleiding is het signaal dat afgelopen weekeinde door het bisdom werd uitgegeven, namelijk dat er geen excuses worden aangeboden aan Statenlid Desiree de Sousa-Croes en het feit dat pastoor Daniel Szpila in zijn laatste preek geen andere toon heeft aangeslagen over dit thema.

Het gaat allemaal om het amendement dat AVP-Statenlid Desiree de Sousa-Croes heeft ingediend, waarmee zij het geregistreerd partnerschap wil introduceren in het Arubaanse Burgerlijk Wetboek. Het amendement heeft voor onverwachte commotie gezorgd en verdeeldheid niet alleen tussen de katholieke kerk en de overheid, maar ook binnen de groene partij zelf.

PREEK NIET VERANDERD

Tijdens zijn preek in het afgelopen weekeinde was pastoor Szpila zeer duidelijk: er komt van zijn kant geen verontschuldiging, ook niet naar aanleiding van het verzoek van Vinda de Sousa (partner van het AVP-Statenlid) aan het bisdom. Een belangrijk deel van de preek werd gewijd aan de opvattingen van de katholieke kerk over het thema. Verder hebben twee Statenleden van groene partij zich tegen hun college De Sousa gekeerd. Een AVP-minister heeft daarentegen openlijk steun betuigd aan de LGBT-gemeenschap. De groene partij is duidelijk verdeeld over dit onderwerp. Nu ook de partijleider heeft aangegeven Statenlid De Sousa te steunen, zal dit veel partijleden in een moeilijke positie brengen.

MOGELIJKE AANGIFTE TEGEN PASTOOR

Het optreden van pastoor Szpila tijdens het afgelopen weekeinde maakt dat hij een strafrechtelijke aangifte kan verwachten. In een gesprek met NoticiaCla.com had De Sousa verklaard dat als de pastoor zijn toon zou matigen, zij geen stappen zou ondernemen. Haar partner had zich echter sterker uitgedrukt bij het Ret Karibense, stellende dat zij openbare excuses eist van de pastoor. Die is er niet gekomen en het is nu afwachten wat de vervolgstappen zullen zijn.

PETITIE

In het afgelopen weekeinde is er via een website een petitie gestart waarmee mensen hun steun kunnen betuigen aan de LGBT-gemeenschap. Ook de organisatie Rainbow Warriors liet afgelopen         weekeinde van zich horen met een steunbetuiging.

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties