NoticiaCla | Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

Amendement geregistreerd partnerschap zorgt voor commotie en verdeeldheid

ORANJESTAD – Terwijl de oorlog tussen de overheid en de AHATA over de ‘all inclusive’-wetgeving nog in volle hevigheid wordt uitgevochten en een oplossing niet in zicht is, is er op een ander ander front een nieuw gevecht begonnen, namelijk tussen de overheid en de katholieke kerk.

De publieke belangstelling en betrokkenheid voor deze laatste kwestie is in het afgelopen weekeinde snel gegroeid en overtreft de maatschappelijke discussie over de ‘all inclusive’-perikelen. Aanleiding is het signaal dat afgelopen weekeinde door het bisdom werd uitgegeven, namelijk dat er geen excuses worden aangeboden aan Statenlid Desiree de Sousa-Croes en het feit dat pastoor Daniel Szpila in zijn laatste preek geen andere toon heeft aangeslagen over dit thema.

Het gaat allemaal om het amendement dat AVP-Statenlid Desiree de Sousa-Croes heeft ingediend, waarmee zij het geregistreerd partnerschap wil introduceren in het Arubaanse Burgerlijk Wetboek. Het amendement heeft voor onverwachte commotie gezorgd en verdeeldheid niet alleen tussen de katholieke kerk en de overheid, maar ook binnen de groene partij zelf.

PREEK NIET VERANDERD

Tijdens zijn preek in het afgelopen weekeinde was pastoor Szpila zeer duidelijk: er komt van zijn kant geen verontschuldiging, ook niet naar aanleiding van het verzoek van Vinda de Sousa (partner van het AVP-Statenlid) aan het bisdom. Een belangrijk deel van de preek werd gewijd aan de opvattingen van de katholieke kerk over het thema. Verder hebben twee Statenleden van groene partij zich tegen hun college De Sousa gekeerd. Een AVP-minister heeft daarentegen openlijk steun betuigd aan de LGBT-gemeenschap. De groene partij is duidelijk verdeeld over dit onderwerp. Nu ook de partijleider heeft aangegeven Statenlid De Sousa te steunen, zal dit veel partijleden in een moeilijke positie brengen.

MOGELIJKE AANGIFTE TEGEN PASTOOR

Het optreden van pastoor Szpila tijdens het afgelopen weekeinde maakt dat hij een strafrechtelijke aangifte kan verwachten. In een gesprek met NoticiaCla.com had De Sousa verklaard dat als de pastoor zijn toon zou matigen, zij geen stappen zou ondernemen. Haar partner had zich echter sterker uitgedrukt bij het Ret Karibense, stellende dat zij openbare excuses eist van de pastoor. Die is er niet gekomen en het is nu afwachten wat de vervolgstappen zullen zijn.

PETITIE

In het afgelopen weekeinde is er via een website een petitie gestart waarmee mensen hun steun kunnen betuigen aan de LGBT-gemeenschap. Ook de organisatie Rainbow Warriors liet afgelopen         weekeinde van zich horen met een steunbetuiging.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *