Amigoe | Behandelen Citgo en All-Inclusive kan ook tijdens Statenreces

Arubaanse Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp

Arubaanse Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp

ORANJESTAD — Statenleden van alle fracties zijn bereid om het akkoord tussen de Arubaanse regering en oliemaatschappij Citgo en de nieuwe All-Inclusive wet te behandelen tijdens het reces. Dit verklaart Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp desgevraagd aan Amigoe.

Het parlement is vanaf vandaag met reces en komt officieel op 17 augustus weer bijeen. De Amerikaanse oliemaatschappij Citgo wil vanaf 1 augustus van start gaan met haar eerste werkzaamheden op het eiland. Feit is echter dat de onderhandelingen tussen Aruba en Valero over de overname van de raffinaderij in San Nicolas nog steeds niet afgerond zijn.

“Een datum voor een openbare vergadering over Citgo hangt af van wanneer de wetgeving bij de Staten binnenkomt. Pas dan wordt ook een datum vastgesteld”,

aldus Lopez-Tromp.

“Maar als de onderhandelingen nog niet klaar zijn en er nog geen deal is, dan kunnen die wetten dus ook niet binnenkomen.”

Mocht de wetgeving in juli worden ingediend bij de Staten, dan zijn de fracties van zowel AVP, MEP als PDR eventueel bereid om tijdens het reces naar de Staten terug te komen om deze alsnog te behandelen. Voorwaarde is wel dat ze van tevoren op de hoogte worden gesteld.

“Zij hebben immers ook hun respectievelijke verplichtingen naar hun gezinnen toe”, aldus de Statenvoorzitter.

All-Inclusive

Mocht de wetgeving rond de heropening van de raffinaderij alsnog tijdens het reces worden behandeld, dan kan de nieuwe wetgeving rond All-Inclusive-toerisme in diens kielzog, aldus de Statenvoorzitter. Zij bevestigt dat Toerisme-minister Otmar Oduber haast heeft, aangezien toerismebureau ATA momenteel drie bestuursleden namens Ahata mist en hij het debacle rond de wet dus zo snel mogelijk opgelost wil zien.

AVP-fractievoorzitter Rene Herdé had eerder met klem aan de Statenvoorzitter verzocht om de nieuwe All-Inclusive-wet nog voor het reces te laten behandelen. Zowel MEP als PDR hadden de Centrale Bank en de Raad van Advies (RvA) om raad gevraagd over deze nieuwe wet, evenals het rapport van accountantskantoor PWC over de impact van All-Inclusive hotels op de Arubaanse economie.

AVP verklaarde zich bereid om de wet ook zonder al dat naslagwerk te behandelen. Overigens duurt het naar verwachting ongeveer een maand voordat de RvA en de Centrale Bank hun adviezen klaar kunnen hebben.

Vorige week woensdag bleek echter dat vier leden van de AVP-fractie de volgende dag naar Paraguay wilden reizen om een zitting van Parlatino bij te wonen, waardoor quorum voor een eventuele behandeling van de nieuwe hotelwet tekort zou schieten.

Statenvoorzitter Lopez-Tromp zei bovendien dat de gouverneur een wet zonder advies wellicht toch weer zou terugsturen naar de Staten. Ook zij was van mening dat de wet eerst goed en op neutrale wijze onderzocht dient te worden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *