Telegraaf | Passagier hoort tijdens vlucht dat hij besmet is met corona

Volgens Gerstenbluth heeft Curaçao de afgelopen dagen in Nederland geprotesteerd tegen gebruik van de zogenaamde gorgeltest voor passagiers | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Een Curaçaose man die donderdagmiddag met een vliegtuig van TUI uit Nederland op Curaçao is geland, kreeg tijdens de vlucht te horen dat hij is besmet het het coronavirus.

Dat heeft de Curaçaose epidemioloog Izzy Gertsenbluth donderdagavond (lokale tijd) bevestigd. Voor vertrek van Schiphol werd de man getest op Covid-19. Tijdens de vlucht kreeg hij het bericht dat hij was besmet.

De man is na aankomst in isolatie geplaatst, het cabinepersoneel en de passagiers die twee rijen voor, achter en naast hem zaten worden gemonitord. Ze moeten de komende dagen een mondkapje dragen.

Volgens Gerstenbluth heeft Curaçao de afgelopen dagen in Nederland geprotesteerd tegen het gebruik van de zogenaamde gorgeltest voor passagiers die naar het eiland komen. Dat is een test op corona die volgens Gerstenbluth niet volledig betrouwbaar is. Passagiers die Curaçao bezoeken moeten een test ondergaan op Covid-19. De besmette man had een gorgeltest ondergaan en daaruit kwam niet naar voren dat hij was besmet.

Bron: Telegraaf

13 Reacties op “Telegraaf | Passagier hoort tijdens vlucht dat hij besmet is met corona

 1. ericlapas

  Vroeger werd veel ondergronds in mijnen gewerkt maar dat was levensgevaarlijk want er hing vaak onzichtbare, kleur- en reukloze methaan, ofwel mijngas in de mijn.

  Om het mijngas op te speuren namen de mijnwerkers een kanarie mee ondergronds. Als de kanarie, letterlijk, van zijn stokje viel wist de mijnwerker genoeg.

  Het lijkt nu alsof wij voor de vliegmaatschappijen en toeristisch industrie de kanaries zijn.

 2. @Ger: wat ik begrepen heb is:
  1: man heeft gorgeltest gedaan met negatieve uitkomst.
  2: na deze test heeft Curacao besloten dat de gorgeltest niet geaccepteerd wordt.
  3: man wordt toch toegelaten op vlucht (coulance of geen juridische duidelijkheid of man geweigerd mag worden)
  4. Man moest vóór vertrek de “juiste” test ondergaan.
  5. Man mag vliegtuig in zonder uitkomst van de juiste test.
  6. Tijden vlucht wordt bekend dat man positief is.

 3. ME Jongbloed

  Ger, de uitslag van de neus swap test die op Schiphol is afgenomen is onderweg doorgecommuniceerd naar de bemanning van TUI. Daarom kon de man bij aankomst op Hato direct in isolatie worden geplaatst. Mijn eerste reactie was overigens niet helemaal juist, sorry daarvoor.

 4. Hoe de man er doorheen geglipt is met zijn gorgelen is raadselachtig.

  https://www.google.com/amp/s/www.travelpro.nl/curacao-accepteert-geen-gorgel-mondspoeling-test/amp/

  Wellicht had ie geen trek 180€ te betalen. De gorgel test is vast goedkoper

 5. ME Jongbloed,
  Bedankt voor de uitleg maar er staat toch duidelijk in het artikel dat de besmetting van de persoon “tijdens” de vlucht is geconstateerd!
  Lees ik niet goed of interpreteer jij de tekst naar eigen goeddunken?

 6. ME Jongbloed

  Beste Ger, die test is direct na aankomst gedaan op de luchthaven in Curacao. Maar als die gorgeltest niet betrouwbaar is, zou hij bij een een test via neus en keel in Nederland wellicht al positief getest zijn. Begrijp je het nu?

 7. De test is maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen. Omdat Curaçao op het allerlaatst even de regels wijzigde is er op Schiphol voor vertrek nog een swab test gedaan bij een aantal passagiers. 72 uur is al tijd genoeg voor besmetting, dus of het aan de test ligt weet je niet.

  Zou eerder iedereen na aankomst testen en in quarantaine houden tot de uitkomst bekend is. Dat kan dus in een paar uur, blijkt uit het testen op Schiphol om 7:30 en dan rond 17:30 horen dat er positief is getest.

  Trouwens, er is alleen gevraagd welke test is gedaan! Als je geen zin had om opnieuw te testen moest je alleen even liegen…bij het afnemen van de test is er NIET geregistreerd hoe je was getest.

 8. Al met al niet veel aan de hand. Opvallend is de vele aandacht die dit nog steeds krijgt. Alsof er geen andere virussen en ziekten meer bestaan? Voorlopig heeft niemand Covid, ligt er niemand in het ziekenhuis en zitten de 82 Amerikaanse medici nog lekker te genieten van ons mooie eiland. Misschien toch beter om ons wat drukker te maken over de enorme werkloosheid, armoede en het verstrekken van voedselpakketten

 9. Misschien ben ik stom maar toch heb ik een vraagje:
  De man doet een Covid test in Nederland waaruit blijkt dat hij niet besmet is.
  Echter -tijdens de vlucht – blijkt dat hij wel besmet is!
  Mijn vraag:
  Wordt je tijdens de vlucht van Nederland naar Curacao dus ook getest???
  Hoe hebben ze dit anders kunnen constateren? (tweede vraag die voortvloeit uit mijn eerste vraag)

 10. Dat er in NL meer mensen zijn besmet geven de kranten dagelijks aan. Kijk bijvoorbeeld wat er nu in Hillegom gebeurt. Gewoon de potentiële toeristen de PCR test verplichten en anders wegblijven.
  Het NL kabinet beraadt zich nu op de stappen.

 11. Nou, lekker dan.

 12. ericlapas

  Heb het interview bij Direct TV gezien en het wordt tijd dat ze daar minder op uiterlijk vertoon en meer op het nieuws focussen.

  Een simpele vraag had gesteld moeten worden, “hoeveel tijd is er verstreken tussen beide tests”. Nu kunnen wij geen enkele conclusie trekken omtrent de betrouwbaarheid van de gorgeltest.

  Een ding is zeker als uit zo een kleine groep een besmet iemand is, doet toch vermoeden dat in Nederland toch een grote populatie besmet is.

 13. In het medische wereldje op Curacao wordt de gorgeltest de Anuschca Cova test genoemd, hoorde ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *