Telegraaf | Panama Papers: Links wil parlementaire mini-enquête

mossack-fonseca-panama papers

Politiek wil onderzoek naar rol multinationals NL

AMSTERDAM – Als het aan de SP, PvdA en GroenLinks ligt, komt er een parlementaire mini-enquête naar de in de Panama Papersonthulde belastingconstructies die via Nederland lopen.
Dat zou een primeur zijn. Nog niet eerder werd naar deze onderzoeksmethode gegrepen.

Volgens NOS.nl steunt D66 het voorstel en neigt het CDA ook daartoe. Met de steun van de christen-democraten is er een meerderheid voor de mini-enquête.

De initiatief nemende partijen zijn benieuwd naar de manier waarop multinationals Nederland gebruiken om belastingen te ontwijken. Volgens die multinationals zijn de gebruikte constructies legaal. De PvdA, SP en GroenLinks willen weten welke constructies dat precies zijn. „En niet alles wat volgens de wet mag, deugt ook. De wetgevers moet betere regels opstellen,” zegt Ed Groot van de PvdA.

Er zouden verschillende in de Panama Papers genoemde trustfondsen moeten worden verhoord, vinden de initiatiefnemers. Ook willen ze te weten komen of de Belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en belastingontwijking.

Een mini-enquête is het lichtere zusje van de parlementaire enquête. De mini-enquête geeft sneller resultaat. Kamerleden kunnen binnen deze procedure personen en instanties ondervragen. Dat kan onder ede gebeuren. Opgeroepen instanties en personen zijn verplicht om medewerking te verlenen. De drie partijen bekijken deze optie, zo meldden zij zondag, omdat bij parlementaire hoorzittingen – een minder zware vorm van parlementair onderzoek – over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *