Telegraaf | Over en uit voor kabinet-Rutte III

Met Toeslagenaffaire rapport

Premier Mark Rutte bij Paleis Huis ten Bosch voor een bezoek aan koning Willem-Alexander Ⓒ Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Den Haag – Het aftreden van kabinet-Rutte III was een val in slowmotion. De landing moest ook zacht zijn, om middenin een gigantische crisis niet te veel brokken te maken. Alleen minister Eric Wiebes (Economische Zaken) valt definitief weg.

’Het kan en mag niet nog een keer zo verschrikkelijk misgaan”, zegt Mark Rutte vrijdagmiddag over de toeslagenaffaire. Hij biedt daarom het ontslag aan van zijn derde kabinet. Zelf gaat hij intussen door als lijsttrekker van zijn VVD. Net als de huidige kabinetsleden Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). „Het is aan de kiezer om bij de verkiezingen te bepalen hoeveel zetels de partijen krijgen”, vindt Rutte.

De inmiddels demissionaire premier heeft zijn best gedaan om het kabinet zo rustig en gecoördineerd mogelijk te laten vallen. Overleg na overleg werkt het kabinet de afgelopen weken toe naar de conclusie die sinds deze week als onvermijdelijk wordt gezien. Maar de kiem voor de val is al veel eerder gelegd.

Parlementaire enquête

Want al voor de zomer gaat er een siddering over het Binnenhof als de Tweede Kamer voor een plan stemt om een parlementaire ondervraging over de toeslagenaffaire te organiseren. Die komt er door een handigheidje van GL-Kamerlid Bart Snels, die doorheeft dat de door SP gewenste parlementaire enquête nooit groen licht gaat krijgen van de coalitie.

Snels sleutelt daarom maanden aan een voorstel voor een parlementaire ondervraging waar de SP ook mee kan leven. En de coalitie kan na al het leed dat de ouders is aangedaan onmogelijk een voorstel weigeren om de zaak uit te zoeken. De Kamer gaat akkoord en vooral GL maakt haast om de verhoren op poten te zetten. Een politieke thriller kondigt zich aan, met in de hoofdrol politieke kopstukken die een paar maanden voor de verkiezingen onder ede met de billen bloot moeten.

Lodewijk Asscher

PvdA-leider Lodewijk Asscher moet bij zijn verhoor in november diep door het stof voor zijn bijdrage als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet. En minister Eric Wiebes (Economische Zaken) verlaat de zaal met gebogen hoofd, nadat de Kamer de VVD’er de oren heeft gewassen over zijn vorige positie als staatssecretaris van Financiën.

Bekijk ook: Profiel: ’broedermoord’ bleef kleven aan Lodewijk Asscher

Het verslag van de ondervragingen slaat vlak voor de kerst in als een bom. Commissievoorzitter Chris van Dam zegt tijdens de verhoren steevast dat er geen conclusies zullen worden getrokken. Maar in het verslag waaiert het oordeel breeduit en krijgen kabinet, Kamer, uitvoeringsdiensten en rechtspraak er allemaal van langs.

Eric Wiebes

In Den Haag valt meteen te horen dat dit wel eens het einde van het kabinet kan betekenen. Een andere optie die wordt genoemd, is het vertrek van Wiebes. Het wordt allebei. Het kabinet valt, gaat demissionair verder, maar dan zonder de VVD-minister. Wiebes wil nu ’oplossingen en geen Haagse perikelen’ en dus stapt hij op. „Dan kunnen we dat politieke hoofdstuk overslaan.” Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) neemt zijn post voorlopig over, de VVD gaat nog op zoek naar een vervanger voor de komende maanden.

Bekijk ook:Hoe een nietsontziende fraudejacht tienduizenden ouders ruïneerde

De kabinetsval en het vertrek van Wiebes volgen na weken waarin op rustig tempo is gesproken over de gevolgen van de toeslagaffaire. In die periode pakt ook de PvdA geregeld de schijnwerpers met intern gekonkel over de eigen leider Asscher, die zichzelf deze week uiteindelijk offert en daarmee de druk op het kabinet verhoogt om zijn voorbeeld te volgen.

Compensatie

Het kabinet besluit in Catshuis-overleggen tot ruimere compensatie, in elk geval 30.000 euro voor iedere gedupeerde ouder. De VVD wil tijdens die gesprekken van opstappen niet weten. Andere partijen leggen de politieke vraag wel op tafel. Maar een antwoord wil niemand nog geven.

Dat het kabinet uiteindelijk opstapt, weet iedereen deze week al wel, al houden de coalitiepartijen de kaarten op de borst tot de allesbeslissende ministerraad van vrijdag. Overal klinkt het besef dat het beeld hoe dan ook niet best is. Als kabinet vertrekken middenin de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog maakt misschien geen krachtdadige indruk. Maar gewoon blijven zitten tot aan de verkiezingen zou uitstralen dat het kabinet de schuld aan de ellende van duizenden toeslagouders van zich af laat glijden. Dus masseert Rutte voortijdig de boodschap in dat het kabinet de coronacrisis gewetensvol zal blijven managen, demissionair of niet.

Hugo de Jonge

„We zullen op exact dezelfde manier ons werk blijven doen”, zegt coronaminister en vicepremier Hugo de Jonge vrijdagmiddag. Garanties dat het soepel zal verlopen, kan Rutte niet geven. De coalitiepartijen zullen in elk geval hun wekelijkse overleg op maandag in stand houden.

En De Jonge geeft aan dat er door de ministers ook is nagedacht over hoe ze Nederland duidelijk kunnen maken dat ze zich geen zorgen hoeven te maken: „Ik heb het uit proberen te leggen aan mijn dochter en dat valt niet mee. Je ziet een terugtredend kabinet en denkt: oh jee. En dat begrijp ik ook.”

Bron: Telegraaf

Naschrift KKC

Klik hier voor de Tweede Kamerlink naar het Toeslagenaffaire rapport

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

2021 01 15 – RAPPORT Toeslagenaffaire-eindverslag_parlementaire_ondervragingscommissie_kinderopvangtoeslag by Knipselkrant Curacao on Scribd

6 Reacties op “Telegraaf | Over en uit voor kabinet-Rutte III

 1. Hoe Rutte-moe ze ook zijn.

  Het alternatief is namelijk niet veel soeps. De linkse bakfiets elite heeft namelijk te weinig steun en het groepje akwasi radicalen ook.

  Het is dat Baudet zijn kaarten had verspeeld anders was er wellicht een VVD-FvD-CDA regering gekomen.

 2. Reconstructie: hoe de regeringspartijen het kabinet dwongen tot aftreden

  Premier Rutte is er aan het begin van de week nog van overtuigd: het kabinet hoeft niet af te treden vanwege de toeslagenaffaire. Sterker: hij vraagt zijn coalitiegenoten met een knikje aan te geven dat hij op hun steun kan rekenen. Groot is de verbazing vanochtend aan het begin van de ministerraad als Rutte zegt dat aftreden ‘onvermijdelijk is’. Wat is er de afgelopen dagen gebeurd? Een reconstructie.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5208948/kabinetscrisis-toeslagenaffaire-reconstructie-kabinetsval-mark

 3. De Rechtsstaat

  Derhalve het verzoek aan Mark zelf, doe dat stapje opzij.

  Gun de meerderheid hun gerief.

 4. @de Rechsstaat: de meerderheid van Nederland is altij al Rutte-moe geweest.

  Echter als er vandaag weer nieuwe verkiezingen worden gehouden zou hij vrijwel zeker weer premier worden. Hoe Rutte-moe ze ook zijn.

 5. De Rechtsstaat

  Ik hoop ten harte dat hij ook zijn verdere rol in de politiek overweegt.

  Tipje Mark, ik heb begrepen dat de meerderheid van Nederland Rutte-moe is.

 6. Ooit Eugene op de fiets gezien ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *