29 C
Willemstad
• dinsdag 29 november 2022

DKR | Nieuwe dreun voor Curaçaose goksector

Met PG besluit | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De online kansspelsector op Curaçao blijft in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag heeft de advocaat-generaal bij de...

Democracy now! | Friday, November 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, November 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, November 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 november 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Telegraaf | Nederlandse militairen staan politie op Curaçao bij

Waar het op woensdag en donderdag direct na zonsondergang losbarstte met brandstichtingen en ordeverstoringen, bleef het op vrijdag vooralsnog rustig | ANP

WILLEMSTAD – Op verzoek van Curaçao worden Nederlandse militairen ingezet om de politie te ondersteunen met het handhaven van de openbare orde.

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft akkoord hiervoor gegeven. De lokale autoriteiten hadden een verzoek gedaan vanwege massale plunderingen en brandstichtingen die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden op het eiland.

Afgelopen woensdag en donderdag was er op Curaçao een avondklok ingesteld. Minister van Curaçao Quincy Girigorie heeft aangegeven dat er in overleg met onder meer Defensie een speciaal plan wordt uitgevoerd om de rust te bewaken zodat er voorlopig geen avondklok meer hoeft te worden ingevoerd.

Wel zijn verschillende wijken afgezet en er zijn veel patrouilles op straat. Waar het op woensdag en donderdag direct na zonsondergang losbarstte met brandstichtingen en ordeverstoringen, bleef het op vrijdag vooralsnog rustig.

Bron: Telegraaf

Artikel delen

3 reacties

 1. @Roberto: je steekt de loftrompet over de Curacaose politie, maar helaas heb ik de afgelopen dagen daar een ander beeld van gekregen. Zeker op de eerste dag, overtroffen ze de Keystone Cops. Er is een overduidelijk gebruik aan middelen (de politie is niet mobiel, géén busjes, alleen luxe personenauto’s, geen of onvolledige beschermingsmiddelen, geen pepperspray, geen rubber kogels, geen waterwerpers). De leiding weifelt of is afwezig. Een optrekkende groep mag nooit en te nimmer een binnenstad kunnen binnenlopen. Men had deze groep op de toegangswegen moeten tegenhouden (noodbevel uitvaardigen!) m.b.v. afzettingen (containers bijv.), met traangas en rubber kogels op afstand moeten houden (100 – 150 meter) en vervolgens met ME-busjes uit elkaar rijden en laten verspreiden. Ook had men kunnen kiezen voor omsingelen en in bussen afvoeren naar opvangkamp voor aanhouding. Te lang heeft de politie(-leiding) nagelaten doortastend op te treden. Een uitgangsverbod handhaaf je met wegafzettingen (betonblokken, containers, CURMIL) op de doorgaande wegen, en afzettingen per wijk. Waarom werden de benzinestations niet gesloten (d.m.v. noodverordeningen)?
  Ik heb de geschiedenisboeken er nog eens op nageslagen en exact dezelfde fouten als op de beruchte 30 mei zijn nu ook gemaakt. Jammer dat in de hogere politie-opleidingen “lessons learned” kennelijk niet aan bod komen.

  Als ik dit afzet tegen hetgeen tegelijktertijd in Nederland speelde (Eindhoven/Helmond), dan bood dit laatste toch het beeld van een resoluter optreden van de Nederlandse auth0riteiten.

  Als volgens jouw zeggen de Curacaose politie zo’n “knuppel-en-sla-er-maar op-los”-mentaliteit heeft, waarom waren er dan geen berichten van in het ziekenhuis opgenomen oproerkraaiers? Waar waren de arrestatieteams om aanhoudingen te doen tijdens de rellen?

  Het is toch belachelijk/diep triest dat ministers moeten wegvluchten van een ministerberaad omdat de Curacaose politie hen niet kan beschermen en dit zooitje (zonder zelfs ook maar een waarschuwingschot te lossen) zomaar de binnenplaats van fort Amsterdam liet opwandelen….. Dit gaf toch de indruk dat de politie de zijde van de oproerkraaiers en de landverraders koos.

  Ik neem aan dat er op enig moment nog een onafhankelijk onderzoek naar de politieleiding op deze twee/drie eerste dagen, en ben benieuwd naar de uitkomsten!

 2. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat Nederlandse militairen niet alleen politie op Curacao “bijstaan”, maar dat het ook een wederzijdse lering zal plaats vinden. Hoezo? Nederlandse politie treden meestal of zelfs altijd papperig en zacht op, terwijl de Curacaose politie kei en kei hard optreedt na de (meestal) eerste waarschuwing. Lachen en geintjes, lol rappen staan bij de Curacaose politie niet op het programma tijdens hun dienst, wel na, oftewel, in burger gekleed, en zelfs dan met veel respect. Nederlandse politie staan te open, en vergeten dat de politie (tijdens de dienst) geen vriend van het volk mag zijn, wel met respect behandelen, en huist dit, het respect dus krijgt de Nederlandse politie niet. Juist daarom hoort men dat agenten in Nederland regelmatig worden bespuugd, gekrabd, geslagen, gestompt, vernederd, verlaagd, beledigd etc. Op Curacao is zoiets onmogelijk. Als iemand zoiets op Curacao of in een of ander Midden, Zuid. Latijns. Am. (ei)land doet, zal hij de dag vervloeken dat hij is geboren. Bont en blauw zal hij geknuppeld worden. De Nederlandse politie werkt dus zonder bescherming van de overheid, de minister van justitie is ook een papzak, een clown die niet opkomt voor het korps. Resultaat? De politie (in Nederland) is bang voor het volk. De omgekeerde wereld dus.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -