Telegraaf | Minister Curaçao: ‘Den Haag doet of we allemaal corrupt zijn’

Martina vreest dat aantal toeristen zal halveren | Paul Eldering

Steven Martina minister van economische ontwikkeling en toerisme Curacao | ANP

WILLEMSTAD – Nederland moet zich ruimhartiger en meer empathisch opstellen om ons financieel te helpen met de wederopbouw. Nu is het niet de tijd om krenterig te zijn. Dat zegt Steven Martina, minister van economische ontwikkeling en toerisme van Curaçao. „Het is hier geen boevenbende.”

Op zijn ministerie in Willemstad praat hij exclusief met De Telegraaf over de enorme problemen waarmee het vakantie-eiland is opgezadeld door de coronacrisis.

„Onze economie krimpt dit jaar een kwart. Met name ook het toerisme krijgt een enorme klap. Wij worden veel harder geraakt dan Nederland, waar de economie misschien 6% inzakt”, meent hij.

Helft van toeristen

Martina, die zelf uit het bedrijfsleven komt, denkt dat het aantal toeristen op Curaçao – normaal een half miljoen plus 800.000 cruisepassagiers met een waarde van 1,2 miljard dollar – meer dan gehalveerd zal worden. „Volledig herstel laat zeker tot 2022 op zich wachten.”

Hij is heel blij met de herstart van vluchten uit Nederland van KLM, Corendon en TUI deze week. „Dat hebben we keihard nodig om inwoners en bedrijfsweer wat perspectief te geven. De armoede is schrijnend, de onvrede begrijpelijk, hoewel geen reden voor vernielingen en brandstichtingen. Criminelen maken misbruik van de situatie. We doen ons best, maar zonder steun uit Den Haag gaat het ons niet lukken.”

Onzinnig

Martina praat alleen over leningen zonder allerlei ’onzinnige’ randvoorwaarden. „De lonen van ambtenaren 12,5% omlaag? Hoe gaan we dat doen? Ook wij hebben te maken met cao’s. Waar we kunnen verlagen we al kosten, maar we kunnen en willen onze bevolking niet massaal aan de bedelstaf brengen. De werkloosheid neemt met de dag toe.”

Nederlandse politici doen volgens hem soms of iedereen in Curaçao corrupt is. „In elk land zijn wel een paar rotte appels, maar het is hier niet een boevenbende. Het doet pijn om dat steeds verkapt te moeten horen. We kunnen alleen in Nederland aankloppen. Curaçao is dan wel autonoom binnen het koninkrijk, maar niet zelfstandig. Laten we samen doorpraten over een rationeel en vooral reëel herstelplan voor de toekomst van Curaçao, zonder emoties en modder gooien”, stelt Martina voor.

Corendon

KLM, Corendon en TUI gaan deze maand weer toe naar een tiental vluchten per week van Schiphol naar Curaçao, soms via Aruba en Bonaire. Tot maart waren dat er wekelijks twintig. „Toeristen zijn heel belangrijk. De ruggengraat van onze economie. Daarin moeten we blijven investeren. Daarom is het goed dat Corendon dit weekend een nieuw hotel op het eiland opent, het Mangrove Beach Resort.”

Wel is de regering van Curaçao volgens Martina voorzichtig om een tweede coronagolf en lockdown te voorkomen. „Vandaar dat iedere bezoeker zich vlak voor vertrek verplicht moet laten testen op het virus. We willen de ziekte niet opnieuw importeren en zullen de grens stapsgewijs verder openen met in achtneming van de 1,5 meter samenleving.”

Martina vraagt Nederland naast voortzetting van de bijdrage in personeelskosten onder andere om een tegemoetkoming in vaste lasten en financiele garantieregelingen voor overbruggingskredieten. „De werkloosheid dreigt anders op te lopen van 25 naar 50%. En als mensen in Curaçao geen inkomen meer hebben, zullen ze noodgedwongen in groten getale hun heil in Nederland gaan zoeken”, voorspelt hij.

Hand op knip

Ook het wegvallen van de raffinaderij op het eiland en de slechte zakelijke verhouding met Venezuela baren Martina grote zorgen. „Als Nederland de hand op de knip houdt en keiharde onuitvoerbare voorwaarden blijft stellen, zie ik onze toekomst somber in. Ik ben altijd positief ingesteld en hoop echt dat er een goed haalbaar steunprogramma kan komen.”

Martina: „We betalen alle leningen terug, al zal dat wel een jaar of tien gaan duren. Voor Nederland is dat geld relatief peanuts op de overheidsbegroting. Ik beloof van onze kant een uiterste budgetdiscipline. We smachten naar verbroedering en een gezamenlijke lange termijnvisie om uit deze neerwaartse spiraal te komen. We zien graag dat Nederland in de huidige ongekende malaise een morele en zakelijke solidariteit toont in plaats van ons eenzijdig zware en onredelijke ingrepen door de strot te duwen.”

Bron: Telegraaf.nl

33 Reacties op “Telegraaf | Minister Curaçao: ‘Den Haag doet of we allemaal corrupt zijn’

 1. Curacao revisited

  Hoeveel geld is verspild aan space travel en 1000 koeien?

 2. Martina zou toch wel beter moeten weten dan de verongelijkte onschuld te spelen!
  NL kent z’n Caribische pappenheimers inmiddels al langer dan vandaag. Martina moet het mooi vinden dat NL us$ koopt op de markt en zodoende tranche 1 en 2 aan het Land uitkeerde want anders was de NAF wel erg in munt gedaald.
  Hij vergat dit even gemakshalve te melden. Idd een echte payaso.

 3. Aan knoek koe wat ben je gefrusteerd zeg je lijkt jeffrey epstein pedo ben je

 4. Inderdaad meneer Martina. Overal zijn wel enkele rotte appels. Het punt dat als er ook maar een rotte appel in het mandje van Forti zit en deze niet snel verwijdert wordt deze de andere appels ook aantast.
  Nederland is een appel land bij uitstek en weet goed hoe dat met rotte appels werkt.

 5. Ook dat nog

  Voordat NL ook maar een euro/gulden heeft overgemaakt, hebben jullie dieven het al verdeeld!! (lees gestolen)
  Dus het antwoord op de vraag of jullie corrupt zijn, is hierbij gegeven.

  Jullie (dus jij ook Martina) zijn de schaamte allang voorbij..

 6. Heel Curaçao denkt dat ook

 7. ericlapas

  Dat zie je altijd met deze payasos, interessant doen met overdreven handgebaren en nu moeten we onze hoop op Correndon vestigen. Wij hebben niet op Correndon gestemd maar op politieke partijen.

  Het is nu al juli en over twee maanden hebben we weer de R in de maand en dan begin de ellende van voor af aan. Empathie vragen van Nederland terwijl wij niets horen over korten op hogere salarissen. Wie neemt deze klojo’s nog serieus vraag ik me af.

 8. “Nederland moet zich ruimhartiger en meer empathisch opstellen om ons financieel te helpen met de wederopbouw.”

  Gobierno & Sons B.V. geven openlijk toe het niet zelf te kunnen rooien en dan aan de helping hand zeggen :

  “Nu is het niet de tijd om krenterig te zijn.”

  Wederopbouw en krenterig ?

  Het is duidelijk dat het gaat om “ons financieel te helpen”, as in to line-up the pockets of so-called politicians on the island.

  En helemaal niet om “wederopbouw”.

  Vandaar de kreet krenterig and nowhere a mention from Martina’s part to be found about their plans for wederopbouw.

  Choosing beggars are so-called leaders. They should grow up in a hurry.

 9. Abraham Mossel

  Dank je wel @ Dikke Deur ( KKC )voor het plaatsen van het schilderij, het doet mij denken aan de regering sinds 10-10-2010 toen Gerrit de Raaf als eerste MP van curacao aan de macht kwam. Daarna kwam er ook niet veel soeps meer maar dat kwam door de grote schuld die was gemaakt door Gerrit, maar de laatste regering maakt er nu ook een potje van, en heeft het Narren schip uit de schuur gehaald, om straks net zoals Gerrit de Raaf & co ook met veel geld en drank weg te varen om nooit meer weder te keren.

 10. Ambulant

  Den haag doet alsof we alle maal corrupt zijn.
  Voor het eerst hoor ik hier een politicus de waarheidspreken.

 11. ericlapas

  Blijkbaar wist de Telegraaf niet dat deze eikel ons met een Jamaicaan, Paul Pennicook als directeur van CTB voor 30K per de maand heeft opgezadeld.

  Nu toerisme op zijn gat ligt hoor ik niet dat Pennicook half van zijn salaris inlevert.

 12. Roy Rogers

  Volgens jouw Martina, is dat geld voor Nederland relatief peanuts op de overheidsbegroting. En weet je wel hoe dat mogelijk is? Nederland is een belasting land waar bijna iedereen onderhevig is om belasting/premies te betalen.
  Meer dan de helft van onze bevolking betaalt hier geen belasting.
  Volgens Gijsbertha liggen er miljoenen aan erfpachtbelasting op straat, veel kleine en en grotere bedrijven die geen enkele soort van premies betalen, muzikanten, eenmans bedrijven idem dito.
  Dit geval is al jaren bekend bij de gezagdragers hier op dit eiland, maar om geen stemmen/voto’s te verliezen kijken ze allemaal de andere kant op.
  Hulanda zal wel helpen denken ze indien nodig.

 13. Tico Martina

  Neen groothoofd Martina, Den Haag doet niet of we allemaal corrupt zijn. Den Haag WEET wie er corrupt is en dat ben onder andere jij. En hoe haal je het in die verschrompelde hersens om te zeggen dat je uit het bedrijfsleven komt. Jou vader heeft je aan een baan geholpen jongeman. Men zegt wel dat je niet de vuile was over je eigen familie moet buiten hangen, maar ik heb steeds meer de neiging. Je weet niks van het bedrijfsleven Martina. En wat voor nonsens is dit dat je belooft dat je eerlijk waar de lening terugbetaald. Begin eerst maar eens je eigen leningen en schulden terug te betalen die je onder andere in Nederland hebt achtergelaten. Je hebt al die jaren laten zien dat je een minkukel bent Steven. Dat is ook de reden waarom ik niks met jou of je vader te maken wil hebben. Dus stop met te proberen elke keer. Rectificeer die onzin die je nu in de Telegraaf hebt laten plaatsen, en ga publiekelijk excuses aanbieden tezamen met je vader en dan praten we verder.

 14. Abraham Mossel

  M heeft het over een boevenbende, zeg maar gerust dat curacrim een rovershol is, ik ben niet zo goed met mijn pc, maar anders zou ik het schilderij, Het Narren schip hier af drukken op KKC en dan beledig ik er niemand mee van de regeringen vanaf 10-10-2010. sp wie kan voor mij het schilderij plaatsen op KKC zodat de ogen open gaan van M en zijn cornuiten!

 15. Lionfish

  Tja, Den Haag heeft jullie toneelspel blijkbaar door.

 16. Knoek-koe

  …”Ik beloof eeuwige trouw aan mijn vrouw”…
  Zal Martina S. ooit gezeged hebben…..
  Niets bleek minder waar te zijn.

  Gekke Grappenmaker met zijn holle retoriek dat NL net doet iedereen corrupt is.

  Het is idd niet iedereen, maar vooral jouw soort meneer Martina.

  Die nepotistische politieke incest club van jullie

 17. ‘Ik beloof van onze kant een uiterste budgetdiscipline.’

  Daarin past het sturen van 8 imbecielen op verkeersgebied naar een verkeersbeurs en Ruggenaath 30 miljoen laten overmaken naar zijn buurman, de laatste catch van mafiameid / golddigger Stella van Rijn?

  Philip Martis (SVB) al 30 jaar een miljoen per jaar betalen?

 18. Neen jongen, jullie zijn niet allemaal corrupt, wie zegt dat? Leugenaars zijn degenen die dat zeggen. Maar als alle corrupte regeringsleden weg moeten, moeten er ook enkele containers gehuurd moeten worden om ze te vervoeren. Dus allemaal moeten weg. YEAH.

 19. Ook hij lijdt aan een lichte vorm van dementie .
  Schaamteloos , schaamteloos .
  Nos bon yunan di korsow.
  Wel iedere keer je hand komen ophouden .

 20. Porfin!! Asina un homber mester papia of laga!

  @Jenny, kun je die emoticons achterwege laten. Ik krijg alleen maar spam meldingen alsje die plaatst.

  Commentpolis.

 21. Ambulant

  Precies.
  Ballen hebben of ballen tonen.
  Dat is wat nl niet snapt.
  Hier is geen politiek discussie.
  Hier is het gewoon de persoon met de grootste ballen.
  And thats it.
  Niks logica of reden.
  Ik doe omdat ik kan.

 22. observator

  De track record van deze minister zou elke financierder huiverig maken om geld te lenen en veel strengere voorwaarden stellen dan de zeer redelijke voorwaarden die Nederland thans stelt. Helaas komt er ook nu weer weinig vertrouwenwekkends van de minister, enkel smeekbeden om empathie (lees het niet stellen van regels) wat eigenlijk een verkapt verzoek is voor grenzeloze en eindeloze sponsoring door Nederland.

 23. ambulant

  Ja dat zijn we.
  En wil je namen hebben ?
  Maar corruptie komt voort uit een systeem. Een menselijk systeem.
  Datis waar je de rechterlijke macht niet mag geloven dat ze voor jou zijn.
  Dat is waar je niet gelooft dat de overheid jouw belangen behartigd.
  Dat is waar rechtzekerheid faalt.
  Daar groeit corruptie.
  Dus NL doe iets.
  En Curacao gedraag je,.

 24. Ambulant

  Humptie dumpie… Egg face.
  Ja. Corrupt…Zeg eerlijk Martina wie betaal jij per maand..
  Voor “veiligheid”
  Corona is locura op curacao. En ze weten het allemaal.
  Waar het fout ging was dat niemand dacht dat de inkomsten part zo groot was.
  En jij ook niet. Sukkel.
  Dus. ja de smartest on the block. Maar money is simpel.
  Geen inkomsten.. geen feest.
  Leg ze dat no gmaar een keer uit met een ziekenhuis van 1 miljard en 100 extra corna specialisten die niks te doen hebben.
  Wel een Bruja op de poort die zegt maak het weer open.
  Mhhh…
  Balls. dat hebben ze hier niet.
  Ze praten veel. Maar bijna alles is lucht.

 25. Ambulant

  Mark… Ja klopt.

  Maar dat is nou net hoe politiek hier werkt.
  Leugens om hun bestwil. De mensen hier kunnen niet anders,
  Gevangen in een dogma. Gevangen in politiek macht die van corruptie is.
  De corruptie hier is veel sterker dan dan wat iedereen denkt in NL.
  En die corruptie bepaald je inkomen,. En je posietie.

  Daarom moet Den Haag gewoon in grijpen.
  En die laksheid van al die jaren.
  Een keer een fundament geven.
  Kinderen van softe lolo ouders.
  Den haag moet beseffen wat kinderen zijn.
  Ja die moet je soms hard sturen en nee die zijn niet gelijk.
  Punt.
  Den haag zijn de sukkels.
  Maar wel met de macht.

 26. Wat een onzinnige en volksverlakkende uitspraak van die, ook niet onbesproken, figuur. 95% van de bevolking is helemaal niet corrupt. Over het algemeen vriendelijke, behulpzame mensen ondanks de last van de armoede die velen dagelijks moeten dragen. 5% is crimineel -veelal, maar niet altijd, voortkomend uit die armoede- , van de 5% is 2% corrupt (en dus crimineel). Die 2% zijn allang door Knops c.s. in kaart gebracht. Waaronder…….
  Het blijft wonderlijk in huidige internet tijden hoe 2% van de inwoners nog steeds 95% van hun landgenoten een rad voor de ogen kunnen draaien. Hoewel…..die vileine methodes waren in het verleden en zijn in het heden niet onbekend.

 27. NL Regering, ik kan het niet vaak genoeg herhalen.
  Hou je aan je voorwaarden.

 28. “Nederlandse politici doen volgens hem soms of iedereen in Curaçao corrupt is. „
  News flash; een groot deel van je eigen bevolking denk ook dat Julie (de regering) passief of actief corrupt is.
  Maar ook dat jullie, daarbuiten, ook nog eens incapabel zijn. En dan heb ik het over de 30% afhankelijk van buitenlandse voedsel hulp terwijl de onbehoorlijke groot verdieners er nog een jaartje of twee over matiging mogen nadenken. En dat jullie het belangrijker vinden om een wet te maken die corrupte bestuurders beschermd dan maatregelen te nemen om herstel te bevorderen of maatregelen die een eind moeten maken aan de noodzaak tot voedsel hulp.
  Hoe kan iemand denken dat het geen corrupte boeven bende is?

 29. Wat een figuur zeg Martina. Misschien moet hij zijn ‘partij’ een keer laten doorlichten.
  Uigteraard voor zover hij niet op de hoogte is.
  Wat een gezwets zeg. Sorry hoor maar M neem ik volstrekt niet serieus. Waarom trok hij zijn mond niet open toe Gijsbertha zijn dochter an een superbaan hielp? Waar was ij toen McW haar dochter “Chanel” naar voren schoof??

 30. Curacao revisited

  “We betalen alle leningen terug”
  Waren dat niet de exacte woorden toen de insel air lening volstrekt werd? Andermans geld uitlenen is altijd een stuk makkelijker dan je eigen geld. Waarom leent Steven Martina zelf niet een deel van zijn omvangrijke vermogen aan Curacao?!

 31. John Bash

  Bla, bla, bla, bla. Gezwets in de ruimte.

 32. Curacao revisited

  Martina is inderdaad niet een krenterig persoon:
  * 33 mln insel air met betaling achterstanden belasting en svb
  * droom projecten met consultants zoals space travel en 1000 koeien
  * hotels die acqualectra rekeningen niet betalen en tax holidays

  Nee meneer Martina is zeker niet krenterig als het aan komt op het uitgeven van andermans geld.

  En met 1 oud premier, 1 ex minister in de gevangenis, een aantal banken en verzekeraars die op omvallen staan terwijl ex directeuren in het geld omkomen is Curacao inderdaad geen boeven nest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *