Telegraaf | In de tang van VS

Protest Kamer tegen antiterreurwet lijkt zinloos | Jorn Jonker Herman Stam

Protest Kamer tegen antiterreurwet lijkt zinloos

Protest Kamer tegen antiterreurwet lijkt zinloos

Den Haag – Nederland kan schadeclaims van vele miljoenen euro’s krijgen als een omstreden antiterreurwet in de VS echt wordt aangenomen. Als we hier terroristen niet goed aanpakken, kan Amerika onze overheid voor de rechter slepen.

De Tweede Kamer tekent vandaag protest aan bij de Amerikaanse collega’s tegen deze „dikke middelvinger naar de rest van de wereld”, zegt PvdA-Kamerlid Recourt.

De omstreden terrorismewet Justice Against Sponsors of Terrorism Act (JASTA) staat op het punt aangenomen te worden. Democraten, Republikeinen en beide presidentskandidaten zijn voor. De aanleiding voor die wet zijn de aanslagen op 9/11. Er zijn meerdere signalen dat Saoedi-Arabië daarin een rol speelde. Amerikanen vinden dat dit land ook voor de rechter gesleept zou moeten kunnen worden.

De VS erkennen het Internationaal Strafhof niet, Amerikaanse politici willen daarom hun eigen rechters deze vergaande bevoegdheid geven. Vandaag is er een hoorzitting over de wet waarin de Amerikaanse congresleden zich nog eens over het voorstel buigen.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *