Telegraaf | Ebru Umar bedreigd

Ebru Umar | ANP

Ebru Umar | ANP

Amsterdam – Columniste Ebru Umar doet in Turkije aangifte van bedreiging. Ze zegt dat een man op straat heeft gezegd dat hij weet waar ze woont in Nederland en dat hij langskomt omdat Umar zijn ‘land, vlag en president heeft beledigd’.

Volgens Umar waren er meerdere getuigen van de bedreiging.

Umar zei eerder vandaag dat ze ‘de oorlog verklaart aan klikturken’ die aangifte tegen haar hebben gedaan in Nederland. Ze heeft e-mailadressen van de melders in handen en wil die publiceren.

Nieuwe aanklachten

De positie van Umar, die onlangs werd gearresteerd in Turkije vanwege kritische uitlatingen over de Turkse president Erdogan, lijkt te verslechteren nu er twee nieuwe aanklachten tegen haar zijn gedaan.

Het wordt de Nederlandse van Turkse afkomst verweten dat zij zich in tekst en beeld negatief heeft uitgelaten over het beleid van Erdogan en de islam. De columniste heeft dit donderdag gehoord van de openbaar aanklager. Ze mag het land nog niet uit.

Umar ligt nu onder vuur vanwege een interview dat zij via Skype aan deze krant gaf. Daarin haalde ze passages uit haar column voor het dagblad aan. Ook een cartoon van Umar met kogel aan haar voet wordt haar verweten.

Landarrest voor Umar

,,Elk optreden in de Nederlandse media levert een klacht op”, aldus Umar. ,,Maar ik schrik hier nergens meer van. Ik ga er nog steeds van uit dat ik vandaag of morgen hoor dat mijn landarrest wordt opgeheven. Ik heb me erbij neergelegd dat ik vanaf nu vakantie heb. Het is een klucht aan het worden.’’ Dat zei ze voor ze was bedreigd.

De columniste zit nu al bijna twee weken gedwongen in Turkije, nadat ze in haar huis in Kusadasi werd opgepakt wegens beledigende twitterberichten aan het adres van de Turkse president Erdogan. Na een nacht in de cel werd ze weer vrijgelaten, maar ze mag Turkije nog niet verlaten. Kamerleden eisen van minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat die financiën beschikbaar stelt om Umar bij te staan in haar juridische strijd in Turkije.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *