29 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Telegraaf | Curaçao reddende engel in coronatijd: ’Beachclubs en attracties zijn open, sfeer is prima!’

HomeMediaTelegraaf | Curaçao reddende engel in coronatijd: ’Beachclubs en attracties zijn open,...

Paul Eldering

Meestal een zonnetje, een koel briesje en warm zeewater op Curaçao |
foto: ARIE KIEVIT-HH-ANP

Wie had dat ooit gedacht: Nederlandse vakantie-eilanden in de Cariben als reddende engel in barre coronatijden. Curaçao en Bonaire zijn nog de enige uitzondering die het kabinet wil maken om er deze winter een weekje uit te kunnen naar de zon.

“Oké, ook de Canarische Eilanden staan nog ’op geel’, maar die moet minister-president Rutte eigenlijk niet. „We roepen iedereen dringend op thuis te blijven en tot medio januari niet te reizen. We willen een virus onder controle krijgen”, zei hij dinsdag. Alleen onze eigen ’Antillen’ kan het kabinet natuurlijk niet afvallen, zeker nu er zoveel miljoenen ingepompt moeten worden om weer boven Jan te komen in de crisis.

’Elke ruimte gepakt’

Volgens touroperators TUI en Corendon is er door deze officiële ’vrijgeleide’ een stormloop op Antillen-vakanties ontstaan. „We merken dat duizenden Nederlanders veilig weg willen om aan de corona-ellende te ontsnappen. Elke ruimte wordt gepakt, maar wij houden ons strikt aan niet reizen naar oranje gebieden. Curaçao en Bonaire zijn geel en die voeren we uit”, meent voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR.

TUI blijft voorlopig ook op de Canarische Eilanden vliegen, omdat dat reisadvies nog altijd code geel heeft, dus vakantiereizen zijn toegestaan. Corendon stopt daar echter binnenkort mee ’om gevoelige maatschappelijke discussies te voorkomen’.

Aantal besmettingen acceptabel

Het aantal besmettingen op Curaçao is al langer op een acceptabel niveau met nog maar circa driehonderd coronagevallen onder de lokale bevolking. Ook Bonaire wordt veilig genoeg geacht met nauwelijks positieve testen.

De hoteliers en andere toeristische dienstverleners op de eilanden zijn volgens hun vertegenwoordiger Bous Scholts dolblij. „We verwelkomen de Nederlandse zonzoekers, of beter goudzoekers, met open armen. Elk beetje inkomen is mooi meegenomen om de malaise nog enigszins te verlichten.”

Avondklok

Alles is volgens hem open. „Er geldt alleen een avondklok op Bonaire en Curaçao. Vanaf respectievelijk 22 en 23 uur moeten toeristen in hun hotels blijven, maar daar zijn alle voorzieningen voor gasten toegankelijk. Dat wordt niet als probleem ervaren.”

Het aantal vluchten van TUIfly en KLM/Corendon naar Curaçao is door de crisis gehalveerd, maar het zijn er nog altijd meer dan tien per week. Alle toeristen naar Curaçao moeten bij inchecken en aankomst een recente negatieve coronatest tonen.

‘Niemand aan boord heeft corona’

„Dat maakt het extra vertrouwd voor de reiziger. Niemand aan boord draagt het coronavirus, anders mag je niet mee. Wij vliegen alleen naar gele bestemmingen, dat is eerder helder afgesproken. Het is ook een eigen verantwoordelijkheid van de consument om wel of niet op reis te gaan in deze tijd”, stelt TUI-woordvoerster Petra Kok vast.

Corendon-topman Atilay Uslu is hotelier op Curaçao. „Ik ben er op dit moment zelf. Het is rustig, maar gezellig. Ook hier geldt afstand houden en grote drukte mijden. Mondkapjes zijn niet verplicht. Beachclubs zijn overal toegankelijk, net als horeca en attracties. De sfeer is prima”, vertelt hij.

Prijzen

De prijzen voor Curaçao en Bonaire zijn goed te doen. Een week kan in november vanaf zo’n 600 euro per persoon. De eilanden zijn sterk afhankelijk van het toerisme uit Nederland. Het aantal toeristen is dit jaar fors teruggelopen, maar er is volgens Scholts gelukkig weer een opgaande lijn.

Er wordt tot nader order een bovengrens van 50% aan bezoekers gesteld om de drukte onder controle te kunnen houden. „Dat werkt in de praktijk naar wens. Er zijn nauwelijks files en op straat en in de cafés is het nooit overvol. Iedereen kan anderhalve meter in acht nemen”, meent Uslu.

Trekpleisters

Curaçao en Bonaire ogen ook echt Nederlands als je er rondloopt. Maar dan in de tropen. Bekende trekpleisters als Willemstad, Kralendijk, de stranden, zoutmeren, historie en vooral het Hollandse vertier spreken velen aan. Iedereen spreekt Nederlands en het is (bijna) altijd mooi weer met een koel briesje. Niet voor niks dat zoveel BN’ers er onderdak vinden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de criteria rond de reisadviezen niet aan te passen door de oproep van Rutte om even niet te reizen. „Wij baseren ons op de veiligheids- en gezondheidssituatie in landen, steden en streken. Dat is ook in de EU afgestemd. Dat kunnen we niet ineens gaan veranderen”, aldus een zegsvrouw.

Reisadviezen

Zolang dat mogelijk is, blijft geel volgens haar dan ook geel, zoals de Canarische Eilanden en Curaçao. „Bonaire is een binnenlandse zaak. De meeste landen in en buiten Europa zijn echter intussen oranje gekleurd, ofwel slechts toegankelijk voor noodzakelijke reizen.”

Wel is volgens BuZa op de website Nederlandwereldwijd.nl sinds woensdag een passage opgenomen, die refereert aan de regering: „Het coronavirus is nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zoveel mogelijk thuis en boek geen reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Bron: Telegraaf

5 reacties

  1. Als je dat gebazel can zo’n Chata voorzitter leest’ dat het op Curacao allemaal wel meevalt omdat iedereen zich aan de regels houdt dan joch ik hem toch graag uit even bij vdTweel Jan Thiel te kijken waar geen enkele NL toerist een mondkapjes draagt. Dit in tegenstelling tot wat er nu in NL wordt gevraagd/gedaan.
    Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat het gros van de besmettingen – we hbbn inmiddels meer dan 1000 – geïmporteerd zijn.

    https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/22569-chata-keihard-gelobbyd

  2. Curaçao en Bonaire zijn nog de enige uitzondering die het kabinet wil maken. Helaas maakt het virus geen uitzondering. Laatst stond iedereen hier op hun achterste poten omdat een café eigenaar ons met een apen land heeft vergeleken.

    Nu horen we niemand terwijl dit de grootste vorm van minachting voor de bevolking van Curaçao en Bonaire is. In feite zegt Rutte, ons vakantiepleziertje is meer waard dan jullie waardeloos leventje.

    Blijkbaar weten die dommeriken hier niet wanneer ze gediscrimineerd worden als het het woord neger of aap niet gebruik wordt.

  3. Rutte heeft waarschijnlijk met Knops overlegd en gezegd: als wij ons 2 minuten per week bemoeien met toerisme op Curaçao kun het 35 miljoen kostende groepje minkukels van het toeristenbureau die ook nog 2 mio per jaar aan Ajax geven op je lijst bezuinigingen zetten.
    Die maandelijkse cijfers die ze publiceren kan ook een stagiaire hier wel doen na een rondje bellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties