Telegraaf | Curaçao boos om voorwaarden coronaleningen: ’Compleet onredelijk’

De minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao Ⓒ ANP/HH

WILLEMSTAD – De Curaçaose regering is boos over de voorwaarden die Den Haag stelt voor nieuwe, zogenoemde coronaleningen. Volgens het kabinet van Eugène Rhuggenaath druist een deel van de voorwaarden compleet in tegen de rechten die volgens het Statuut binnen het Koninkrijk zijn gegarandeerd voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Daarmee wordt de democratie aangetast, stelt de regering.

Curaçao is onder meer boos over de voorwaarde om akkoord te gaan met de oprichting van een instituut in Nederland met Nederlandse experts dat de komende zeven jaar besluiten neemt die direct ingrijpen in de samenlevingen van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten.

De voorwaarden die Nederland stelt, vindt Curaçao volkomen onredelijk en totaal niet passen binnen de wijze waarop de landen in het Koninkrijk met elkaar omgaan.

Nederland wil binnen een paar dagen het jawoord van Curaçao, anders krijgt het geen nieuwe coronalening. De voorwaarden zijn maandag naar Willemstad gestuurd. Vrijdag overlegt de Rijksministerraad over een nieuwe miljoenenlening voor Curaçao, Aruba en Sint-Maarten. Curaçao vindt dat veel te krap.

De coronaleningen zijn bedoeld om de financiële problemen op te vangen die worden veroorzaakt door de coronacrisis op de eilanden. Nederland stelt voorwaarden aan de leningen om daarmee hervormingen door te voeren die volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) „broodnodig zijn” en tot doel hebben het economische en financiële beleid van de landen te hervormen om ze weerbaarder te maken voor eventuele nieuwe crises.

Bron: Telegraaf

16 Reacties op “Telegraaf | Curaçao boos om voorwaarden coronaleningen: ’Compleet onredelijk’

 1. Fred Schiedam

  Nederlandse belastingbetaler zal blij zijn met het goede nieuws uit Willemstad dat de Curacaose regering bij nader inzien tóch op eigen voeten wil staan en aangeeft financieel autonoom te zijn! De Nederlandse militairen om de regering in Willemstad te beschermen tegen de eigen bevolking kunnen worden teruggetrokken.
  N.B. De goede verstaander weet dat dit sarcastich bedoeld is, om op die klip nog even te kunnen (grim-)lachen (sorry, Arthur), want iets verstandigs kun je eigenlijk niet zeggen over die onbeschofte wanvertoning tijdens de “persconferentie”.

 2. Welkom in de wereld die ‘politiek’ heet. Stop met het ventileren van uw boosheid. Het plan van een instituut was er al veel langer, maar kon niet direct naar buiten worden gebracht. Ligt wat gevoelig in een dekolonisatie proces.

  Problematiek was begin mei al helder. Vervolgens zijn er oplossingen bedacht. Op het gemeenteverhaal zit NL niet te wachten, dus moest er een andere oplossing worden bedacht.

  Rhuggenaath c.s. wordt nu een nette uitweg geboden, want NL ziet ook wel dat de regering van Curaçao de problematiek niet kunnen oplossen zonder een hoop ‘gedoe’. Oude afspraken met de elite kunnen namelijk niet meer worden nagekomen.

  Rhuggenaath c.s. wordt nu de ruimte gegund om een snotterverhaal op te hangen , maar vanavond heeft hij contact met Knops c.s. en zegt hem: “dank voor deze mooie kans om mijn gezicht te redden! Oja, natuurlijk gaan wij akkoord, maar dat wist je begin mei al”.

 3. Shonfefe

  Om nu het woord democratie te gebruiken in het protest tegen de eisen van Nederland geeft aan met hoeveel minachting de politiek tegen haar eigen bevolking aankijkt.De democratie die de politiek
  waarschijnlijk bedoeld bestaat al jaren niet meer ook voor de periode van Schotte.Ministers zien hun taak meer als een uitzendburo voor familieleden en aanstelling van vriendjes in functies waarbij miljoenen aan consultants-fee of salarissen normaal zijn geworden.Waanzinnige voorstellen over 1000 koeien of een space center worden aangedragen door ministers die blijkbaar elke realiteit kwijt zijn. Een parlement dat slechts functioneert als een rubberstamp want elke regering doet waar ze zin in hebben en wil verder niet lastig gevallen worden .Jaarcijfers van 2017 en 2018 waar blijkbaar “ spookgelden” in voorkomen en het parlement wil angstvallig niets vragen daarover.Openlijke corruptie bij het aanstellen van familie tegen miljoenen vergoedingen en dan ook nog een minister van financiën die dat ondersteunt.En dan hypocriet in de krant vragen of Nederland denkt dat de hele politieke wereld op Curacao corrupt is want er zijn toch ned.rechercheurs en rechters op ons eiland.Klopt maar dan moet de regering ( minister) wel aangiftes doen en dat doen ze zeker niet.Wat gaat er gebeuren met de conclusie van de rekenkamer waarin duidelijk naar voren komt dat zeker volksgezondheid zeer dubieus en te kwader trouw bezig is geweest ten koste van mogelijk meer dan 100 miljoen bij de aanbesteding en bouw van het nieuwe ziekenhuis.

 4. Compleet onredelijk? Echt? Kijk eens in ons hart en naar het verleden.. Compleet onredelijk??

 5. Ik weetniet waar de naam “Kennedy” bij Rhugg vandaan komt.
  Hij mist leiderschap, heeft geen visie en is een slappe hap. Kom op zeg.

 6. Het is al decennia gezeur, nooit klopt de begroting nooit is er maar iets terechtgekomen om het land uit de armoede te trekken.
  Ik vond dit toevallig zojuist en dan hebben we het over 1993!
  “Na het vertrek van Shell, was sluiting van de raffinaderij voorkomen doordat Shell al zijn installaties had verkocht aan het Eilandgebied Curaçao, die het beheer ervan uitbesteedde aan de Venezolaanse maatschappij PdVSA. Van 1987 tot aan het eerste referendum werd door het Kabinet Martina al een bezuinigingsbeleid ingezet. Het “Ekilibrio i Adelanto” beleid was een trendbreuk met voorgaande kabinetten. Het doel was om in 1990 een begrotingsevenwicht te bereiken. Overheidssteun aan bijvoorbeeld noodleidende hotels werd stopgezet en er werd een bezuiningingsbeleid ingezet. Begrotingsevenwicht werd echter niet bereikt in 1990. De regering diende een verzoek tot overheidssteun in bij Nederland. Die stelde als voorwaarde een saneringsprogramma ter verbetering van de economische structuur. Hieronder werd verstaan: aanpassing van het marktbeschermingsbeleid, flexibilisering van de arbeidsmarkt, het loonkostenniveau en het monetaire beleid. Vele van deze zaken werden op Curaçao gezien als verworvenheden van “30 mei 69” en de voorwaarden werden niet gehaald”.

  Nl moet gewoon nu echt vasthouden en stoppen met dat slappe beleid van vele decennia.
  Genoeg is genoeg.

 7. Meneer Rhuggenaath, Nederland is het duidelijk zat gepiepeld te worden door regeringen hier die stelselmatig afspraken niet nakomen en heeft t.b.v. het land en zijn inwoners besloten zelf maar in actie te komen.
  4 dagen bedenktijd. U kunt in 15 minuten beslissen, Het is: u zelf, uw collega’s en uw werknemers (ambtenaren) van een salaris te voorzien en steun voor wederopbouw of niets van dat alles. De keuze is aan u ervan uitgaande dat de gevraagde bezuinigingen waar u in mei voor getekend heeft correct zijn uitgevoerd. Indien niet dan is het al einde oefening.
  Nederland zorgt wel voor voedselpakketten zodat we niet verhongeren.
  Wees een vent en neem een besluit waarbij uitsluitend het land en zijn bewoners in de toekomst baat bij hebben.

 8. Hoofdpijdossier!! Wat heeft NL een eindeloos geduld. Ontslag op staande voet wegens onkunde (ZONDER verdere nabetaling) van de gehele Curacaose regering (incl. alle onzincomissies, etc. etc.) zou een zégen zijn. En dan een paar economen aanstellen om orde op zaken te stellen. Want anders wordt het de komende eeuw nooit wat met deze bodemloze put, genaamd Curacao.

 9. Beste Eugene, dit komt mede door al het getreuzel mbt de eerder gestelde voorwaarden. Daarbij is geen enkele daadkracht getoond, constant in de contramine, hakken in het zand, als een verwend kind. Het feit dat de parlementariers op de laatste dag een besluit nemen over de korting op de salarissen, en dan ook nog besluiten dat dit voor de duur van max een jaar is, is ronduit onbeschoft. Solidair! Wat een signaal geef je dan af… Schande. De urgentie van eea wordt totaal niet onderkend. Een volwassen overheid heeft geen beleidsaanwijzingen nodig, die neemt het voortouw. Plannen maken alleen is daarbij natuurlijk niet voldoende! Het gaat om het afvinken van de actielijst. In deze tijden is geen tijd voor oeverloos overleg. Dat hoeven wij u natuurlijk niet te vertellen, maar in de praktijk is hier onvoldoende van terug te zien. De boosheid is nog enigszins te begrijpen (imago schade), maar nogmaals, de hand dient volledig in eigen boezem gestoken te worden. Curacao heeft er in tien jaar tijd een ware puinhoop van gemaakt, op bijna alle beleidsterreinen. Corruptie en nepotisme tieren daarbij welig. Ook tijdens deze kabinetsperiode. Dit is gewoon een feit. En er wordt niets aan gedaan. En de komende week wordt natuurlijk weer 24/7 voltallig overleg gevoerd hoe aan de nieuw op te leggen voorwaarden te ontkomen. “Want dit zijn toch weer schandalige eisen vanuit NL….”
  Vraag uzelf eens af, zou het Curacaose volk echt zoveel moeite hebben met een instantie die er op toeziet dat de toekomstige coronaleningen op de juiste bestemming terechtkomen? Wij weten het antwoord wel, u ook?

 10. Kennedy dit heb je aan jezelf te danken. Jij durfte nooit in te grijpen! Jij hebt het eiland een brevet van onvermogen gegeven! De enige wie je de schuld kan geven is je zelf!

 11. Nederland heeft groot gelijk. Het eerste geld van het corona geld is gebruikt om het begrotingstekort van vorig jaar te dichten, terwijl de bevolking wordt afgescheept met een fooitje door de regering van Curacao. De salarissen van de dieven spreken boekdelen. dus eigenlijk zou Nederland helemaal niets meer moeten geven, er is geld genoeg op de bankrekeningen van de regeringsleden en ex regeringsleden zoals Schotte en zijn Maffia Foundation Korsow (MFK) die jaren lang het geld van Curacao weggesluisd hebben. En ook de huidige Salarissen van de dievenbende spreken voor zich. Curacao zal met geen enkele gecontroleerde hulp akkoord gaan, omdat de beerput dan steeds verder open gaat.

 12. Tico Martina

  Inderdaad onredelijk en ik begrijp de boosheid van het kabinet Ruggenaath. De bevolking krijgt toch voedselpakketten? Dus dan hebben ze geen geld nodig want ze hebben te eten. Het eiland is omringd door water dus het is niet erg dat men de Aqualectra rekening niet kan betalen. Gewoon elke dag je wassen in de zee. Stroom gebruikt de bevolking toch alleen om TV mee te kijken dus is ook overbodige luxe. Autos zorgen voor belasting van het milieu en dus is het goed dat de bevolking de benzine niet kan betalen. Dus Nederland hoeft niet mee te kijken hoe we ons geld besteden. Wij als regering zorgen ervoor dat onze salarissen, consultants en onze vriendjes gewoon betaald worden. Nos mes por! Danki, dank u wel

 13. Rhugge, kijk hier naar de reacties van “slechts” enige namen van oplichters, dieven. Ken je ze?????? Duizend bommen……………..

 14. Rhugge, je gebruikt regelmatig woorden waarvan je geen kaas hebt gegeten. Je hebt het nu over “voorwaarden”. leuk woordje hè. Maar het zou ook leuk zijn een dieper inzicht te hebben in de betekenis van dat woord. Begin te beschouwen en vooral jezelf af te vragen Rhugge; geef ík zelf het voorbeeld (aan het volk) in het naleven van dit woord voorwaarden? Tijdens jouw installatie als minister president heb je dat trouw gezworen Rhugge, maar je bent dat kennelijk vergeten. Júllie hebben Nederland nodig momenteel en niet andersom. Jij hebt het over een deel indruisen…maar jij en je consorten hebben over alle delen ingedruist tegen alle rechten in. Je hebt het over democratie. Democratie is een regering van, door, en vooral voor het volk. Leeft Curacao in een democratische sfeer Rhugge? De Curacaose democratie is dan ook een aristocratische vorm van democratie voor slechts de bevoorrechte weinigen. De helft tot vier vijfde van de bevolking heeft helemaal geen stem in (jullie) politieke aangelegenheden. Rhugge, je klets uit je nek. Jullie (regering) heeft genoeg misbruik gemaakt van de goedheid van Nederland, en nu Nederland een eind aan jullie machtsmisbruik wil maken, is Nederland niet goed meer. Rhugge, je moet je diep, maar ook heel diep schamen. Jij stond te huichelen en te flirten op de foto met Rutte in gedachten houdend dat Rutte gek is en dat jullie weer zakgeld zullen krijgen hè? En hem daarna met al je consorten achter zijn rug om te bekritiseren en hem voor de gek te houden. Nederlanders zijn wel goed Rhugge, maar niet gek. Trouwens, jij bent ook niet de enigste die met die gedachte rondloopt over Nederland, maar diegenen komen stellig ook wel allemaal aan de beurt hoor. Waarom hoor ik niets meer van Cova? En Go-Dead (Goddett)? De twee stomsten van heel de Antillen, van heel het Caraïbisch gebied. Waar zijn ze nu? Nu moeten jullie (regering) naar de pijpen van Nederland dansen Rhugge. Nu zijn de ogen van Nederland open gegaan, jullie (regering) zijn doorzichtig, glashelder voor Nederland geworden. Nederland kijkt (fig.) door jullie heen. Ik denk als jij zo en je consorten doorgaan te blijven mopperen en in opstand komen en Nederland vals blijven beschuldigen, dat de toestand veel en veel erger zal worden, en dat jullie naar een lening kunnen fluiten. En dat het beetje voldoening dat het geeft stoom af te blazen, waarschijnlijk in geen verhouding zal staan tot de straf die beslist zal komen……………

 15. Philip Martis, Franklin Sluis, Alvin Daal.

  Stella van Rijn.

  Jacinta Constantia.

  Tilly Pikerie en Menki Rojer.

  Zo lang dit soort zakkenvullers, resp. mafiameiden, resp. criminelen resp. luie klaplopers op de payroll van de overheid staan heeft Curacao niets te eisen maar moet zich doodschamen.

 16. Boos op wie , al onze tekortkomingen zijn weer voor de zoveelste keer bloot gelegd .
  Simpel zat en trouwns wie geld leent bepaald de voorwaarden .
  Het is niet anders .
  Hallo , hallo wordt wakker .
  Habri bo wowo homber .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *