Het armlastige Venezuela, bivakkerend aan de rand van het ravijn, lijkt met zijn staatsoliebedrijf een belangrijke obligatie te hebben afgelost. Maar PDVSA moet daarnaast vandaag nog eens $1,2 miljard uitkeren.
Zijn laatste schuldpapier werd in reactie donderdag 5% hoger gewaardeerd. Handelaren in de markt bleven gisteren erg argwanend, nadat het land en staatsoliemaatschappij PDVSA telkens afhaakten na beloften vorig schuldpapier af te lossen.
Vrijdag meldde PDVSA te zijn ‘begonnen’ $842 miljoen af te lossen op een obligatie die in 2020 afloopt. Twee beleggers claimden vorige week inderdaad een betaling te hebben ontvangen van PDVSA. Anderen reppen nog niets van hun inleg terug te hebben gezien.
De obligatie die vandaag moet worden gecasht noteert 5 cent onder de dollar, waarmee de markt aangeeft niet zeker te zijn dat het geld daadwerkelijk wordt overgemaakt.
Bankroet
Op dit type obligatie zit geen zogeheten ‘grace period’, de termijn waarin de uitgever meer tijd krijgt om af te lossen. De consequentie van niet-aflossen is volgens marktanalisten enorm: schuldeisers kunnen aan de International Swaps and Derivatives Association vragen te bepalen of het concern bankroet is. Dat zou een serie credit-default swaps activeren waarmee beleggers zich hebben verzekerd tegen wanbetaling op hun gekochte obligaties.
De credit-default swaps prijzen momenteel 75% kans in dat PDVSA binnen twaalf maanden naar een bankroet gaat, en een 99% kans dat Venezuela binnen vijf jaar geen betaling meer kan verrichten.
Crisis
Vanwege de beroerde staat van ’s lands financiën, dat volgens de Verenigde Naties een humanitaire crisis onder zijn bevolking doormaakt, zijn vergoedingen voor nieuwe schuld opgelopen tot zo’n 9% per jaar.
Sinds de daling van de olieprijs in 2014 zakten de inkomsten voor de staatskas dramatisch in. Het land zou bankroet zijn. Beleggers hopen op iedere dollar die uit Venezuela komt. Deze obligatieaflossing is maar het begin: PDVSA moest deze week nog een obligatie van $1,2 miljard aflossen.
Euroclear, dat de betalingen zou ontvangen voordat het die verspreidt aan obligatiehouders, wilde tegenover de Financial Times niet bevestigen dat het geld voor de eerste obligatie is ontvangen. Die krant tekende donderdag grote zorgen op bij handelaren. De onevenwichtige manier waarop Venezuela zijn schuldeisers behandelt, zou het signaal zijn dat het onderuit gaat. Rusland meldde deze week schuld ter waarde van $1 miljard niet op te eisen.
Bron: Telegraaf
En dat is plan B?