Telegraaf | Schilderswijk wordt slagveld

Betoging om dood Arubaan loopt uit de hand | Foto: GinoPress

Rellen en plunderingen na dood arrestant | Foto: GinoPress

Relschoppers hebben ruiten ingegooid, bushokjes vernield, brandjes gesticht en bekogelden politie en brandweer met stenen en andere voorwerpen. Dinsdag rond 03.30 uur meldde de politie dat de rust leek teruggekeerd.

Volgens een woordvoerder waren er nog wel mensen op straat, maar zijn er „het afgelopen uur veel minder signalen binnengekomen dat het nog onrustig is.”

Op het Hobbemaplein waren rond 01.15 uur nog wel vele tientallen mensen aanwezig. Ook waren er veel agenten op het plein. Een politiehelikopter cirkelde toen nog boven de wijk. De ME heeft charges uitgevoerd in de wijk.
Plunderingen

Van een schoenen- en kledingzaak werden ruiten ingegooid. Ondanks dat de politie aanwezig was, lukte het een aantal relschoppers spullen uit de etalage mee te nemen.

Op de kruising De Heemstraat/Hoefkade werden een container, een schaftkeet, een mobiel toilet en matrassen in brand gestoken. De politie heeft ook een waterkanon en politiehonden ingezet.
Barricades

De betogers gooiden met stukken meubilair en belaagden daarmee ook de agenten. Ook maakten ze barricades over de volle breedte van de Heemstraat. De actievoerders gebruikten daar metershoge hekken voor. Die stonden bij bouwputten.

„Vanavond heeft iedereen hetzelfde doel. Er zijn hier Nederlanders, Turken, Marokkanen en Arubanen. Het maakt niet uit. Als de politie aan een van ons komt, komen ze aan ons allemaal”, zei een jongeman. „Ik ben geen Arubaan, maar dat maakt ook niets uit. Hij was gewoon een van ons, de politie heeft dit verdiend.”
Gewonden

Een woordvoerster van de politie kon nog een informatie geven over het aantal gewonden en arrestanten. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen zei tegen Omroep West dat zeker een agent gewond is geraakt. Het gaat volgens hem om een agente te paard die, nadat ze werd bekogeld met vuurwerk, door een autoruit viel.

De politie uit Rotterdam kwam maandagavond ook naar de Schilderswijk om de Haagse agenten te helpen. Met ME-jeeps werden de demonstranten door de wijk gejaagd om ze zo te verspreiden.

De brandweer is ook in actie gekomen om een aantal brandjes te blussen. Brandweerlieden werden met stenen bekogeld.
Burgemeester

Burgemeester Van Aartsen begrijpt de boosheid en frustratie, maar keurt het geweld bij de demonstratie af, meldt Omroep West. Volgens de omroep wil de burgemeester verder onderzoek afwachten voor hij conclusies trekt.

Ongeveer vijfhonderd betogers waren samengestroomd om te protesteren. De actievoerders roepen leuzen als „Politie moordenaars!” Het protest begon rond 20.00 vrij rustig.
Schreeuwers

In eerste instantie waren er „een paar schreeuwers” onder de demonstranten. Later werd de sfeer agressiever. Betogers trokken met motoren zwarte sporen op het asfalt. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Onder betogers zijn niet alleen Arubanen, maar ook mensen van andere etnische groepen.

Tientallen agenten hielden een oogje in het zeil buiten hun bureau, dat is gesloten. Ook waren er politiemensen die de discussie aangingen met de betogers. Demonstranten hadden vlaggen, pamfletten en T-shirts bij zich met leuzen als I love Aruba (Ik hou van Aruba), Stop politiegeweld en Onbetrouwbaar ministerie. Ook herinnerden zij aan de 17-jarige Rishi die in 2012 door een agent werd doodgeschoten op station Den Haag Hollands Spoor.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *