28 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Tandarts en bril gratis voor ouderen

HomeMediaAlgemeen nieuwsTandarts en bril gratis voor ouderen

Knipselkrant Curaçao www..infoOok lagere bvz-premie indien ambtenaren meedoen

Willemstad – Gepensioneerden krijgen de bril en het bezoek aan de tandarts volledig vergoed, zo is door de ministerraad besloten.

Advertentie

Daarvoor wordt de basisverzekering ziektekosten (bvz) aangepast, meldde minister Bernard ‘Ben’ Whiteman (Pueblo Soberano) van Gezondheidszorg deze week.
De ‘reparatie’ was nodig na heftige kritiek van 60-plussers.
De komende dagen zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de bekendmaking in de media plaatsen met uitleg van de exacte, gewijzigde regeling, die al wel per direct in werking is getreden.
Whiteman werkt verder ook aan verlaging van de te betalen bvz-premie voor de categorie ouderen. Mede daarvoor is het wel noodzakelijk dat ook ambtenaren onder de nieuwe bvz zullen vallen, namelijk om de basis van de ziektekostenverzekering uit te breiden.
Dit laatste is een heikel punt en tot nu zijn vrijwel alle burgers van Curaçao wettelijk verplicht bvz-verzekerd, maar geldt dit (nog) niet voor overheidsdienaren.
Whiteman gebruikte zijn persconferentie om kritiek van de oppositie – met name MFK van oud-premier Gerrit Schotte en voormalig minister Jacinta Scoop-Constancia belast met Volksgezondheid – te pareren.
De huidige regering zou volgens de oppositie in de Staten onmenselijk en te rigoureus te werk gaan bij de begin dit jaar mede onder druk van de aanwijzing van de Rijksministerraad doorgevoerde bvz, dat dan ook vooral een bezuiniging en beheersing van de ziektekosten van de SVB (lees: overheid) beoogt.
Maar de bewindsman wijst erop dat de basis voor de besluitvorming al dateert van oktober 2011, toen de toenmalige regering Schotte instemde met de vergaande maatregelen in het kader van de basisverzekering.
Daar maakte PS toen overigens wel deel van uit.
Bovendien zijn besluiten van toen, bijvoorbeeld ten aanzien van de receptregelvergoeding en de eigen bijdrage van verzekerden/patiënten, later afgezwakt.
Aldus Whiteman.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties