25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Suriname neemt ‘diasporawet’ aan

surinameNederlanders van Surinaamse afkomst kunnen vanaf medio volgend jaar zonder visum of werkvergunning naar Suriname reizen en er gaan wonen en werken.
Het Surinaamse parlement nam vrijdag (lokale tijd) de wet ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA) aan die dat mogelijk maakt.

Advertentie


De ‘diasporawet’ geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn en voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst hebben.
De wet geldt ook voor mensen van Surinaamse komaf in andere landen.
De PSA-status geeft geen recht op kiesrecht in Suriname.

- Advertentie -

Een belangrijk doel van de wet is om meer Surinamers in het buitenland over de streep te trekken om Suriname te komen helpen bij de opbouw van het land.
Via financiële steun en de overdracht van kennis gebeurde dit al, maar nu kunnen ze ook in Suriname zelf actief te zijn zonder hun Nederlandse nationaliteit op te moeten geven.

Verheugd
Surinamers in Nederland zijn zeer verheugd over het ”historische” besluit van Suriname, zegt de Stichting Collectief Overzeese Surinamers (COS).

”Er is vorm en inhoud gegeven aan het Surinamegevoel. Wij horen erbij en zijn een ondeelbaar volk“, aldus de COS in een reactie.

Parlementariër Carl Breeveld hoopt dat de formele hereniging van alle Surinamers er ook voor zorgt dat beide groepen goed gaan samenwerken en stoppen elkaar verwijten te maken.

”Zowel de mensen die vertrokken zijn als de achterblijvers hebben offers gebracht. Nu de kloof tussen de groepen is gedicht, moeten we samen verder. En we hebben zeker behoefte aan vers bloed en wat meer drive’’, aldus Breeveld.

bron: NU.nl

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Automatische concepten

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...

Nu.cw | Vlucht KL-735 naar Curaçao vertrekt pas morgen

De KLM-vlucht KL735 naar Curaçao wordt verder vertraagt. Dat meldt KLM-regiomanager Dirk Buitelaar tegenover Nu.cw. De vlucht stond oorspronkelijk gepland om rond 15.00 uur Nederlandse tijd...

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...
- Advertentie -
- Advertentie -