30 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 17:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Suriname neemt ‘diasporawet’ aan

surinameNederlanders van Surinaamse afkomst kunnen vanaf medio volgend jaar zonder visum of werkvergunning naar Suriname reizen en er gaan wonen en werken.
Het Surinaamse parlement nam vrijdag (lokale tijd) de wet ‘Personen van Surinaamse Afkomst’ (PSA) aan die dat mogelijk maakt.

Advertentie


De ‘diasporawet’ geldt voor mensen die in Suriname geboren zijn en voor hen die tenminste een ouder of twee grootouders van Surinaamse afkomst hebben.
De wet geldt ook voor mensen van Surinaamse komaf in andere landen.
De PSA-status geeft geen recht op kiesrecht in Suriname.

Een belangrijk doel van de wet is om meer Surinamers in het buitenland over de streep te trekken om Suriname te komen helpen bij de opbouw van het land.
Via financiële steun en de overdracht van kennis gebeurde dit al, maar nu kunnen ze ook in Suriname zelf actief te zijn zonder hun Nederlandse nationaliteit op te moeten geven.

Verheugd
Surinamers in Nederland zijn zeer verheugd over het ”historische” besluit van Suriname, zegt de Stichting Collectief Overzeese Surinamers (COS).

”Er is vorm en inhoud gegeven aan het Surinamegevoel. Wij horen erbij en zijn een ondeelbaar volk“, aldus de COS in een reactie.

- Advertentie -

Parlementariër Carl Breeveld hoopt dat de formele hereniging van alle Surinamers er ook voor zorgt dat beide groepen goed gaan samenwerken en stoppen elkaar verwijten te maken.

”Zowel de mensen die vertrokken zijn als de achterblijvers hebben offers gebracht. Nu de kloof tussen de groepen is gedicht, moeten we samen verder. En we hebben zeker behoefte aan vers bloed en wat meer drive’’, aldus Breeveld.

bron: NU.nl

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...

DolfijnFM | Meeste visumaanvragen komen uit Haïti en de Dominicaanse Republiek

Vooral Haïtianen en Dominicanen meldden zich in 2018-2019 voor een visum naar Curaçao. 2245 Dominicanen en 1149 Haïtianen om precies te zijn. De derde groep zijn Cubanen....

DolfijnFM | Oplichter moet 10 maanden de bak in

Een 32-jarige man is door de rechter veroordeeld voor het oplichten van vier hotels op Curaçao. Het gaat om het Corendon Hotel, het Marriot, Villa Cuna en...
- Advertentie -