25 C
Willemstad
• woensdag 29 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Sulvaran: ‘Ik werk niet met de maffia’

WILLEMSTAD — Glenn Sulvaran brak gisteren met de fractie van de PAR in de Staten (niet met de partij) en gaat als onafhankelijk Statenlid verder met de onderhandelingen om tot een nieuwe regering te komen. Hij hoopt dat de PAR als partij alsnog aanschuift bij het proces. In een exclusief interview met de Amigoe geeft Sulvaran inzicht in – zoals hij het zelf noemt – ‘een weloverwogen besluit’. “Ik werk niet met de maffia”, aldus Sulvaran. Zijn beslissing moet ook gezien worden als het begin van een proces, dat niet alleen het beste voor ogen heeft voor Curaçao maar ook voor de PAR.

Ik ben PAR en zal voor altijd PAR blijven, stelt Sulvaran voorop.
Hij heeft het over de principes en doelstellingen waarmee de gele partij in 1994 werd opgericht.

“Daar sta ik voor en ik blijf er ook heilig in geloven.”

- Advertentie -

Maar de ontwikkelingen binnen de partij van de laatste tijd baren Sulvaran zorgen. Het intern al veelbesproken verjongingsproces komt er maar niet en door de handelwijze van de partij met betrekking tot het informatieproces had de PAR-politicus van het eerste uur er een hard hoofd in dat dit verjongingsproces binnenkort van de grond komt.

“De PAR is als partij een instituut, dat groter is dan elke persoon. Maar wanneer een persoon zich groter en belangrijker maakt dan de partij hebben we een probleem”

, zegt hij, duidelijk erop doelend dat het verjongingsproces ook moet leiden tot het kiezen een nieuwe partijleider.

PS, PAR, Pais
Naar de mening van Sulvaran is een coalitie, bestaande uit de partijen PS, PAR en Pais en mogelijk ook de PNP erbij, op dit moment het beste voor Curaçao.
Een dergelijke coalitie zal voor rust zorgen.
Een rust waar de samenleving al lang naar snakt.

“Vooral de samenwerking tussen PS en PAR zal voor de nodige rust zorgen. Deze twee partijen waren de twee grote politieke tegenpolen van de afgelopen jaren. Iedereen is erbij gebaat als deze twee partijen een manier vinden om tot samenwerking te komen en gezamenlijk het hoofd te bieden aan de problemen van het land en een eind te maken aan de verdeeldheid binnen de gemeenschap.”

Wat Sulvaran niet ziet zitten is een samenwerking met MFK.
Maar tijdens het informatieproces konden voor Sulvaran de twijfels over een mogelijke samenwerking met de partij van Gerrit Schotte niet worden weggenomen.
Het gonst al weken van de geruchten over contacten tussen MFK en PAR in de persoon van Lipo Elhage, de broer van PAR-leider Emily de Jongh-Elhage.
De MFK zou, ondanks het feit dat de partij meer zetels heeft behaald dan de PAR, het premierschap aan de PAR geven als de twee partijen zouden samenwerken.

Tot en met gistermiddag drie uur ging de informatie rond dat er bij een broodjeszaak bij Zuikertuintje gesprekken gaande waren tussen Lipo en personen gelieerd aan de MFK.
De partijraad van de PAR had echter verschillende malen aangegeven dat werken met de MFK geen optie was.

“Waar zijn we dan mee bezig? Het standpunt van de partij is duidelijk. We werken niet met de MFK. Daar blijf ik ook bij. Ik werk niet met de maffia. Het land is daar niet mee gediend. Toch zijn er aanhoudende contacten tussen de MFK en de PAR.”

De MFK wordt al meer dan een jaar in verband gebracht met het strafrechterlijk onderzoek Bientu.
Partijfinancier en loterijbaas Robbie dos Santos is hierin de hoofdverdachte.
Dos Santos zou bevriend zijn en zakenbelangen hebben met casinobaas Francesco Corallo, tegen wie Interpol een internationaal aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd

Sulvaran onderhandelt verder
Het gevoel van een serieuze vrijage tussen de PAR en de MFK om toch een coalitie te vormen werd sinds donderdagavond zeer sterk bij Sulvaran.

PS-leider Helmin Wiels toont de ondertekende intentieverklaring.

De kink in de kabel, die moest leiden tot het ondertekenen van een intentieverklaring tussen de partijen PS, PAR, Pais en PNP, was een eerste teken aan de wand.
Verschillende ervaren partijprominenten zagen die als een teken van mogelijke donkere wolken boven het proces.
Vooral omdat er tijdens de partijraad enkele malen een hint werd gegeven over samenwerking met de MFK.
De PAR had moeite met het opnemen van het woord ‘takenkabinet’ in de intentieverklaring.
Dit was tegen de afspraken in.

Dat de partijraad donderdagavond niet akkoord ging met de tekst was logisch, maar het werd ook gezien als een klein probleem dat eenvoudig opgelost kon worden.
Gisterochtend werd de tekst van de intentieverklaring aangepast en het was wachten op het jawoord van de PAR.
Na ‘s ochtend te hebben vergaderd werd afgesproken met het onderhandelingsteam van de PAR dat er om drie uur een definitief antwoord zou worden gegeven. Informateur Glenn Camelia had om half vijf een afspraak bij de gouverneur. Sulvaran:

“Om drie uur kwam het antwoord niet. Een half uur later had Camelia nog steeds geen antwoord ontvangen van de PAR, terwijl er gesprekken tussen de PAR en de MFK gaande waren. Nogmaals, het standpunt van de partij is: we werken niet met de MFK. Waarom dan de gesprekken?”

Dit was het tijdstip dat Sulvaran besloot om actie te ondernemen.
Hij diende zijn ontslag in als lid van de PAR-fractie bij de Statenvoorzitter en stelde zich onafhankelijk op.
De intentieverklaring werd door Camelia aangepast in die zin dat niet de politiek leiders van de vier partijen die zouden ondertekenen, maar de elf Statenleden die het proces steunen.
Vervolgens ging Sulvaran samen met zijn zoon naar het kantoor van Camelia en ondertekende de intentieverklaring.
Camelia ging naar de gouverneur met de steun van een meerderheid van elf van de eenentwintig Statenleden. De verwarring en het ongeloof binnen de PAR waren groot.
Het partijbestuur belegde een spoedvergadering in het partijgebouw aan de Fokkerweg.

Sulvaran had inmiddels zijn broer Merril ‘Lilo’ Sulvaran, eigenaar van dagblad Vigilante, aangesteld als zijn woordvoerder.

Wat nu? 
Wat nu, is dan de logische vraag aan Sulvaran.

“Maandag gaan we verder. Ik zal als onafhankelijk Statenlid de onderhandelingen voeren. Ik hoop dat de PAR alsnog aanschuift, want ik blijf erbij dat dat op dit moment het beste is voor Curaçao.”

Sulvaran vond de verklaring van PAR-onderhandelaar Armin Konket tijdens het avondjournaal op TeleCuraçao, dat de PAR plaatsneemt in de oppositie, dan ook onbegrijpelijk.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Nu.cw | TUI-vlucht naar Curaçao wijkt uit naar Punta Cana

TUI zal vlucht OR351 naar Curaçao vandaag laten uitwijken naar Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. Dat meldt een woordvoerder van TUI aan Nu.cw. “Aanvankelijk leek het er...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

NU | Tropische storm ABC-eilanden landt begin van de middag als eerste op Bonaire

De tropische storm die Aruba, Bonaire en Curaçao mogelijk zal treffen, komt waarschijnlijk woensdag rond 16.00 uur (plaatselijke tijd) als eerste aan land op Bonaire. Dat zegt...

RTL | Orkaanseizoen belooft weer zwaar te worden

Ook dit jaar belooft het opnieuw een hevig orkaanseizoen te worden. De spits is al afgebeten in Mexico en komende nacht wordt de tweede grote storm van...

ParadiseFM | Hato blijft open; sommige vluchten gecanceld

De luchthaven blijft vandaag ondanks de naderende storm gewoon open. Volgens de airport is er meteorologisch gezien geen reden tot sluiting. Wel heeft een aantal airlines zelf...

ParadiseFM | CMC stelt operaties uit

Het CMC-ziekenhuis voert vandaag en morgen geen operaties uit in verband met de storm. Alle operaties en geplande behandelingen zijn uitgesteld. Dat betekent dat ook alle afspraken...
- Advertentie -
- Advertentie -