33 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Strikte eisen banken

Vergaande condities verbonden aan financiering Aqualectra

Willemstad – De banken en andere financiële instellingen stellen strikte voorwaarden aan eventuele leningen aan Aqualectra ter waarde van zo’n 275 miljoen gulden.

Het water- en energiebedrijf streeft een grootscheepse ‘turnaround’ na.
Aqualectra moet weer financieel gezond worden en moet goedkoper produceren. Daarvoor zijn investeringen nodig.
Investeringen in nieuwe productiecapaciteit die door meer efficiëntie zichzelf relatief snel terug kunnen verdienen.
Maar er is wel veel geld nodig.

Kapitaal dat het nutsbedrijf zelf niet heeft en ook de eigenaar – de overheid, die zelf kampt met tekorten – niet kan opbrengen.
Dus moet er worden geleend.
Achter de schermen wordt vergaderd en onderhandeld.

- Advertentie -

Begin deze maand was er een eerste presentatie voor de potentiële financiers: MCB, RBC, CIBC/FCIB, NIBanc, Fatum, PSB Bank, Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), Vidanova, Pensioenfonds Isla, Girobank en Orco Bank.
Om (blijvend) te kunnen voldoen aan de vraag en dus productie van water en stroom heeft Aqualectra urgent een aanzienlijke hoeveelheid ‘Capital Expenditure’, investeringen in vernieuwingsprojecten, nodig.
Het gaat vermoedelijk om zo’n 265 tot 300 miljoen tussen nu en 2016, waarvan volgend jaar al 150 miljoen.

Het valt op dat de financiers niet eens zozeer geïnteresseerd zijn in de geldbedragen, maar veel meer in een betrouwbare leiding en aansturing van het overheidsbedrijf en dus de corporate governance bij Aqualectra; hoe de tarieven worden vastgesteld en of er een regulator is.
Alle banken zijn zich bewust van de ernst van de situatie en dat er sprake is van een nationaal belang, want bij een haperende elektravoorziening gaat het direct bergafwaarts met de economie. Maar om zekerheid te hebben dat de uitgeleende gelden veilig zijn en ook worden terugbetaald, stellen de instellingen vergaande eisen met betrekking tot de tariefsbepaling (dat deze niet afhankelijk is van de grillen van de politiek) en dat hoge brandstofkosten direct worden verwerkt in de prijzen.
Ook willen zij twee leden in de Raad van Commissarissen (RvC) van Aqualectra, die het vetorecht hebben om de belangen van de financiers veilig te stellen.

Er moet tevens weer een volledige directie komen met minimaal:

  •  een ceo (algemeen directeur),
  • cfo (financieel directeur) en
  • coo (operationeel directeur),

terwijl hun aanstelling en ontslag alsmede van de commissarissen de goedkeuring moet hebben van de financiers.

- Advertisement -

Onder de vorige regering Schotte zijn de ceo en de cfo weggezet, waardoor het nutsbedrijf op het moment al lange tijd één directeur heeft.
De overheid dient tevens in te stemmen met een exclusieve concessie voor Aqualectra zolang het leningscontract loopt.
Omdat Aqualectra bijzonder veel schulden heeft en eigenlijk niet in staat is extra leningen aan te gaan, geven de banken in overweging dat de Centrale Bank CBCS de obligatie omzet in (preferente) aandelen.

Sowieso is herkapitalisatie nodig en kan met public private partnerschip vers kapitaal (eigen vermogen) worden aangetrokken.
Zo redeneren de door Aqualectra benaderde financiële instellingen.
Het besef bij de banken, verzekeraars en fondsen leeft wel dat er iets moet gebeuren, vooral nadat onlangs een eerdere poging om 150 miljoen via een consortium aan te trekken mislukte.
Het algemeen belang van Curaçao staat op het spel.
Voor groen licht gelden echter wel strikte condities waar de dwarsdoorsnede van de lokale financiële wereld het roerend over eens is.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -