32 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Strijd om monopolie CPS niet van vandaag RvC CPA

HomeMediaStrijd om monopolie CPS niet van vandaag RvC CPA
Bij concessieovereenkomst van mei 1995 heeft CPA aan het particuliere bedrijf Curaçao Port Services (CPS) het exclusieve recht verleend tot het verrichten van stuwadoorsarbeid in de havens. FOTO ARCHIEF
Bij concessieovereenkomst van mei 1995 heeft CPA aan het particuliere bedrijf Curaçao Port Services (CPS) het exclusieve recht verleend tot het verrichten van stuwadoorsarbeid in de havens. FOTO ARCHIEF

 

Willemstad – Overheids-nv Curaçao Ports Authority (CPA) werd eind 1981 opgericht voor de exploitatie en het beheer van de Curaçaose havens. CPA is eigenaar van de havens en van de te verhuren (on)roerende zaken.

Bij concessieovereenkomst van mei 1995 heeft CPA aan het particuliere bedrijf Curaçao Port Services (CPS) het exclusieve recht verleend tot het verrichten van stuwadoorsarbeid in de havens en aan het eveneens particuliere Antillean General Transport (AGT) het exclusieve recht tot het afhandelen van containers en goederen in de havens; dat geldt voor de tegenwoordige havens alsook voor eventueel in de toekomst te stichten havens.

Het bleek tijdens latere onderhandelingen niet mogelijk CPS/AGT ervan te overtuigen om de kwestie van de toekomstige havens eruit te laten, aangezien CPS/AGT zich bleef beroepen op reeds eerdere, schriftelijke afspraken met toen het Bestuurscollege van Curaçao.
Het gaat bij de bestaande havens specifiek om de Brionwerven, Container Terminal, Ferry Terminal, en werven en kades aan de Sint Annabaai, het Waaigat en het Schottegat voor zover die aan CPA toebehoren.

De eerste concessieovereenkomst was van augustus 1991 tot eind juli 2001 en ‘zal’ telkenmale voor een periode van 10 jaar worden verlengd.
Dit woordje ‘zal’ in plaats van bijvoorbeeld ‘kan’ bleek later essentieel; CPS bleef zich er telkens op beroepen.

De concessieovereenkomst bleek lange tijd een vertrouwelijk (ofwel geheim) document, want pas in 2000 werd besloten dat alle leden van de Raad van Commissarissen er een kopie van kregen.

Bij de latere onderhandelingen met CPS/AGT ging het onder andere over een koppeling tussen de duur van de concessieovereenkomst, de concessievergoeding en de hoogte van de door CPS te plegen investeringen; maar ook dat de aanpassing van de concessie ‘niet’ mag leiden tot tariefsverhogingen voor klanten van CPA en CPS; dat sprake moest zijn van stimulering van de regionale overslagfunctie van de Curaçaose haven; en – toen al – er met AGT een structurele oplossing gezocht moest worden voor de zogenaamde ‘chassisproblematiek’ (het tekort aan chassis voor het vervoer van containers in piekperiodes).

In mei 2011 werd door de Staten van Curaçao een motie aangenomen (met 12 van de 21 stemmen vóór) waarin een einde wordt bepleit van de exclusieve rechten van CPS.

De directie van CPS zelf reageert niet.
Pueblo Soberano-voorman Helmin Wiels stelde dat het monopolie per eind juli 2011 zou worden opgeheven, dat er diverse andere geïnteresseerde partijen zijn om stuwadoorswerkzaamheden te doen en dat het nu zaak zou zijn ‘de beste deal er voor Curaçao uit te slepen’.

In maart 2012 merkte de (toen nog buitenparlementaire) oppositie echter op dat CPS nog steeds een monopolie heeft en PAIS daagde PS-leider Wiels uit op te treden, verwijzend naar diens eigen uitspraken een jaar eerder dat de eigen bevolking gebukt gaat onder de monopoliepositie in de haven.

Volgens PAIS-leider Alex Rosaria zijn er echter ‘elementen binnen PS die het monopolie ondersteunen’.
Vanaf medio 2012 wordt dan onderhandeld met CPS en informeert CPA de regering eind juli over onder ander het vervallen van de exclusiviteit voor stuwadoorsarbeid.

CPS krijgt een concessieperiode van 20 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens 20 jaar, en moet daarvoor investeren in containerterminal en kranen en deze (preventief) onderhouden. Er zat toen een andere Raad van Commissarissen, onder andere met vertegenwoordigers van MFK.

Als het aan de huidige RvC ligt, wordt de concessie van september 2012 in het belang van het behoud van de certificering van de haven en in het belang van Curaçao teruggedraaid.

Raad van Comissarissen CPA

De Raad van Commissarissen van Curaçao Ports Authority (CPA) bestaat uit de volgende personen: Salomon ‘Percy’ Pinedo (president-commissaris), Abigail Paula, Fitzgerald ‘Jerry’ Semper, Remigio Booi, Kenneth Brooks, David Dick en Anibel Maduro. Directeur is Humberto de Castro.

Zie ook: Huidige RvC CPA verzet zich tegen CPS concessieafspraken kabinet Schotte

Zie ook: Strijd om monopolie CPS niet van vandaag

 

 

Bron: Antilliaans Dagblad

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties