TPO | Stemmen kopen op Sint Maarten: 150 dollar per kiezer

Over de United People’s (UP) Party van Theo Heyliger

Dat Heyliger zelf niet werd onderzocht, betekent ongelijke behandeling en willekeur. FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

Dat Heyliger zelf niet werd onderzocht, betekent ongelijke behandeling en willekeur. FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

Vrijdag is verkiezingsdag op Sint Maarten. Verwachte winnaar wordt de United People’s (UP) Party van Theo Heyliger. Bij de vorige verkiezingen in 2010 stak Heyliger uit eigen zak drie miljoen dollar in de campagne.

Op Sint Maarten zijn ongeveer 20.000 kiezers. Dat is 150 dollar per kiezer. Kiezers stonden in de rij voor het partijgebouw van de UP, die ook controleerde of de mensen daadwerkelijk gingen stemmen.

Rechter spreekt van ‘klassenjustitie’

Dit blijkt allemaal uit het dossier dat de rechter op Sint Maarten deze week kreeg voorgelegd. Vier jaar lang is onderzoek gedaan naar deze stemfraude, maar het Openbaar Ministerie bracht alleen maar kleine visjes voor de rechtbank. De top van de UP (Theo Heyliger) bleef buiten het onderzoek. De rechter sprak van ‘klassenjustitie’ en besloot de zaak – een paar dagen voor de nieuwe verkiezingen – af te blazen.

‘Theo tien procent’

Theo Heyliger wordt op Sint Maarten wel ‘Theo tien procent’ genoemd, er schijnen veel zaken te zijn waar hij van profiteert. Waarom steekt deze politicus drie miljoen dollar uit eigen zak in een verkiezingscampagne? Dat geld moet ook weer worden terugverdiend. De vergoedingen voor parlementariërs op dit kleine eiland zijn bijzonder riant, zeker omdat de meeste parlementariërs het zien als een bijbaan.

Er zijn ook kiezers niet omgekocht

Die vergoeding is meer dan 10.000 dollar per maand, dat is 125.000 dollar per jaar. In vier jaar is dat 500.000 dollar, nog lang geen 3 miljoen dollar. De terechtwijzing van de rechter op Sint Maarten zou voor het Openbaar Ministerie reden moeten zijn om eens goed onderzoek te doen naar de financiën van de UP. En voor Nederland aanleiding om zich met de zaak te bemoeien. Er zijn op Sint Maarten vast ook nog veel kiezers die niet zijn omgekocht. Hen wacht deze verkiezingen een taak om ‘nee’ te zeggen tegen corruptie.

Bron: The PostOnLine

Door: Ronald van Raak

Drs. Ronald van Raak is Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *