25 C
Willemstad
• donderdag 27 januari 2022 06:36

Laatste reacties

- Advertentie -

Stelling inzake val kabinet Schotte

- Advertentie -

schotte ben gevallenWillemstad – Het waren in 2012 Girobankdirecteur Eric Garcia en Guardiantopman Steven Martina die de Statenleden Dean Rozier (MFK) en Eugène Cleopa (MAN) zouden hebben weten over te halen de toenmalige regering van premier Gerrit Schotte (MFK) de rug toe te keren waardoor het kabinet viel.

Advertentie

Dat stelt vermoedelijk Norbert George in een anoniem stuk ‘De CBCS-Connectie’, dat afgelopen weekend digitaal werd verspreid.
Het stuk draait voornamelijk om Centrale Bank-president Emsley Tromp.
In het document wordt gesteld dat ‘ook voormalig gouverneur Frits Goedgedrag inmiddels door Tromp is beloond’; dit zou volgens hem namelijk gebeurd zijn ‘met een contract en inkomen ten laste van Centrale Bank CBCS, na zijn hulp bij het afzetten van interim- kabinet Schotte’.
Het zouden dus bankier Garcia en verzekeraar Martina zijn geweest die de twee leden van de toenmalige coalitie MFK/PS/MAN wisten over te halen het kabinet Schotte ten val te brengen.
Garcia beloofde MFK-Statenlid Rozier ervoor te zullen zorgen dat een uitstaande miljoenenclaim van Rozier op Aqualectra alsnog zou worden vereffend.

,,Een vereffening waar gemakkelijk een constructie voor kon worden bedacht via het buitenland”, aldus de auteur,

,,nu financiële instellingen in samenwerking met de CBCS toch ook op het punt stonden een lening te accorderen van zo’n 275 miljoen gulden ten gunste van Aqualectra.”

Norbert George - auteur CBSC presentatie
Norbert George – auteur CBSC presentatie

Een aanbod dat Rozier niet kon weigeren, meent de opsteller van het document, vooral nadat Oswald van der Dijs (op voordracht van MFK toenmalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van Aqualectra) reeds enkele soortgelijke voorstellen van Rozier had afgewezen.

,,Bovendien was Rozier in toenemende mate afhankelijk geworden van de medewerking van Garcia en Emsley Tromp (CBCS), teneinde zoveel mogelijk dollars in effectieven te verkrijgen.”

- Advertentie -

Rozier had – zo vervolgt vermoedelijk George – inmiddels immers een substantiële operatie opgebouwd waarbij Venezolanen tegen 15 procent commissie met hun creditcard dollars in effectieven konden krijgen via Rozier.
Dollars die (toen) bij terugkomst in Venezuela tegen twee, drie keer de waarde op de zwarte markt verkocht werden.
Een lucratieve business dus, aldus de schrijver, waar niet alleen Rozier op Curaçao van profiteerde.

,,Aan de andere kant haalde Steven Martina (Fatum/Guardian) het MAN-lid Eugène Cleopa over om gezamenlijk de MAN te verlaten en zich aan te sluiten bij partido PAIS van Alex Rosaria. Geen moeilijke opgave, gezien Cleopa vrijwel zijn gehele politieke carrière te danken heeft aan familie Martina, en Steven zich garant stelde fondsen te werven voor de politieke campagne die dan zou volgen.”

Nadat Cleopa en Rozier de toenmalige regeringscoalitie ten val hadden gebracht, was de bal weer in handen van Tromp.
Conform de wens van Tromp en consorten gaf toenmalig gouverneur Goedgedrag een formatieopdracht aan Dito Mendes de Gouveia (PNP-partijcoryfee en medewerker Parman Group).
De schrijver stelt in zijn stuk:

,,Er werd een nieuwe interim-regering aangesteld en Garcia werd beloond met de voordracht van een minister-president.
Dit werd Stanley Betrian, toen nog ceo van de vliegtuigmaatschappij DAE dat op de rand van faillissement verkeerde, de Girobank daarin dreigde mee te sleuren, hetgeen alleen nog maar van overheidswege kon worden voorkomen mits de juiste persoon op de juiste stoel zal.”

En Steven Martina werd volgens George ‘naderhand beloond met een ministerspost en de portefeuille van Economische Ontwikkeling’.
Aldus het document dat vermoedelijk George opstelde en verspreidde, aanvankelijk anoniem, maar hij viel door de mand na een eenvoudige elektronische inspectie ervan.

Hoewel alles erop wijst dat, zoals vermeld, Norbert George de auteur is van het document, zijn herhaaldelijke pogingen van deze krant om contact met hem te leggen voor bevestiging op niets uitgelopen.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | BZV accountant moet toch betalen

Met vonnis De accountant van Bureau Ziektekostenvoorziening moet van de rechter 4,1 miljoen gulden betalen. Accountant Jourdain en twee medewerkers werden ervan verdacht miljoenen te hebben ontvreemd. Diezelfde...

ParadiseFM | Veel auto’s op straat tijdens avondklok

Veel auto’s die zich tijdens de avondklok op de weg begeven hebben geen ontheffing of geldig motief om op straat te zijn. Dat schrijft de Èxtra. Opvallend...

Democracy now! | Wednesday, January 26, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom 5 atrako’s in een week

Voor de tweede week op rij heeft de politie vijf gewapende overvallen geregistreerd. In de week van 17 tot 23 januari zijn er vier gewapende straatroven en...

Nu.cw | 45 extra zorgmedewerkers ondersteunen CMC

Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft inmiddels versterking gekregen van 45 zorgmedewerkers. Dat bevestigt woordvoerster Germaine Gibbs tegenover NU.cw. Vrijdag liet Gibbs weten dat er 29 verpleegkundigen van...
- Advertentie -
- Advertentie -