25.6 C
Willemstad
• dinsdag 21 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

Stelling inzake val kabinet Schotte

schotte ben gevallenWillemstad – Het waren in 2012 Girobankdirecteur Eric Garcia en Guardiantopman Steven Martina die de Statenleden Dean Rozier (MFK) en Eugène Cleopa (MAN) zouden hebben weten over te halen de toenmalige regering van premier Gerrit Schotte (MFK) de rug toe te keren waardoor het kabinet viel.

Advertentie

Dat stelt vermoedelijk Norbert George in een anoniem stuk ‘De CBCS-Connectie’, dat afgelopen weekend digitaal werd verspreid.
Het stuk draait voornamelijk om Centrale Bank-president Emsley Tromp.
In het document wordt gesteld dat ‘ook voormalig gouverneur Frits Goedgedrag inmiddels door Tromp is beloond’; dit zou volgens hem namelijk gebeurd zijn ‘met een contract en inkomen ten laste van Centrale Bank CBCS, na zijn hulp bij het afzetten van interim- kabinet Schotte’.
Het zouden dus bankier Garcia en verzekeraar Martina zijn geweest die de twee leden van de toenmalige coalitie MFK/PS/MAN wisten over te halen het kabinet Schotte ten val te brengen.
Garcia beloofde MFK-Statenlid Rozier ervoor te zullen zorgen dat een uitstaande miljoenenclaim van Rozier op Aqualectra alsnog zou worden vereffend.

,,Een vereffening waar gemakkelijk een constructie voor kon worden bedacht via het buitenland”, aldus de auteur,

,,nu financiële instellingen in samenwerking met de CBCS toch ook op het punt stonden een lening te accorderen van zo’n 275 miljoen gulden ten gunste van Aqualectra.”

Norbert George - auteur CBSC presentatie
Norbert George – auteur CBSC presentatie

Een aanbod dat Rozier niet kon weigeren, meent de opsteller van het document, vooral nadat Oswald van der Dijs (op voordracht van MFK toenmalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van Aqualectra) reeds enkele soortgelijke voorstellen van Rozier had afgewezen.

,,Bovendien was Rozier in toenemende mate afhankelijk geworden van de medewerking van Garcia en Emsley Tromp (CBCS), teneinde zoveel mogelijk dollars in effectieven te verkrijgen.”

Rozier had – zo vervolgt vermoedelijk George – inmiddels immers een substantiële operatie opgebouwd waarbij Venezolanen tegen 15 procent commissie met hun creditcard dollars in effectieven konden krijgen via Rozier.
Dollars die (toen) bij terugkomst in Venezuela tegen twee, drie keer de waarde op de zwarte markt verkocht werden.
Een lucratieve business dus, aldus de schrijver, waar niet alleen Rozier op Curaçao van profiteerde.

,,Aan de andere kant haalde Steven Martina (Fatum/Guardian) het MAN-lid Eugène Cleopa over om gezamenlijk de MAN te verlaten en zich aan te sluiten bij partido PAIS van Alex Rosaria. Geen moeilijke opgave, gezien Cleopa vrijwel zijn gehele politieke carrière te danken heeft aan familie Martina, en Steven zich garant stelde fondsen te werven voor de politieke campagne die dan zou volgen.”

Nadat Cleopa en Rozier de toenmalige regeringscoalitie ten val hadden gebracht, was de bal weer in handen van Tromp.
Conform de wens van Tromp en consorten gaf toenmalig gouverneur Goedgedrag een formatieopdracht aan Dito Mendes de Gouveia (PNP-partijcoryfee en medewerker Parman Group).
De schrijver stelt in zijn stuk:

,,Er werd een nieuwe interim-regering aangesteld en Garcia werd beloond met de voordracht van een minister-president.
Dit werd Stanley Betrian, toen nog ceo van de vliegtuigmaatschappij DAE dat op de rand van faillissement verkeerde, de Girobank daarin dreigde mee te sleuren, hetgeen alleen nog maar van overheidswege kon worden voorkomen mits de juiste persoon op de juiste stoel zal.”

En Steven Martina werd volgens George ‘naderhand beloond met een ministerspost en de portefeuille van Economische Ontwikkeling’.
Aldus het document dat vermoedelijk George opstelde en verspreidde, aanvankelijk anoniem, maar hij viel door de mand na een eenvoudige elektronische inspectie ervan.

Hoewel alles erop wijst dat, zoals vermeld, Norbert George de auteur is van het document, zijn herhaaldelijke pogingen van deze krant om contact met hem te leggen voor bevestiging op niets uitgelopen.

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -