
WILLEMSTAD — De Staten hebben voor morgenochtend negen uur een openbare vergadering belegd met als agendapunt ‘Rapportage van de delegatie uit de Staten van Curaçao ten aanzien van deelname aan het Interparlementair Overleg van het Koninkrijk (IPOK) op St. Maarten’.
Zoals de Amigoe zaterdag schreef, is de parlementaire delegatie van de Curaçaose Staten bij het IPOK, met uitzondering van PARfractielid Dennis Jackson, aan het eind van het vierdaagse overleg op St. Maarten opgestapt.
De delegatie had moeite met het feit dat vooral de Nederlandse vertegenwoordiging tegen de expliciete wens van Curaçao in ging om een minderheidsnotitie over beëindiging van de consensus- Rijkswetten in de slotverklaring aan te brengen.
In een verklaring getekend door de vertegenwoordigers van MFK, PS, MAN, PNP en FOL stellen de delegatieleden dat in de slotconclusie, die aan het eind van het overleg door de delegaties van de vier landen zou worden opgesteld, afspraken zouden worden opgenomen waarover een meerderheid overeenstemming had bereikt.
Toch eiste de Curaçaose vertegenwoordiging, met uitzondering van de vertegenwoordiger van de PAR-fractie, uitdrukkelijke vermelding van een minderheidsnota waarin de dissidente mening van Curaçao over de consensus- Rijkswetten en beëindigingdata zijn opgenomen.
Toen het een en ander op aandringen van de Nederlandse delegatie uitbleef, liepen de Curaçaose Statenleden weg, met uitzondering van Jackson. In een persbericht legt het PAR-fractielid de redenen uit waarom hij niet met de andere leden van de Curaçaose delegatie is weggelopen. Volgens Jackson was het vanaf het begin duidelijk dat de Curaçaose delegatie, voorgezeten door Ivar Asjes, erop uit was om het IPOK te saboteren.
“De machiavellistische strategie van de delegatie van Curaçao was om ruzie en onenigheid te creëren zodat Curaçao zijn onafhankelijkheid kan krijgen. Er was geen enkele reden voor de Curaçaose delegatie om op te stappen. Het weglopen van de delegatie was tegen de belangen van de Curaçaose bevolking die in twee referenda op niet mis te verstane wijze kenbaar heeft gemaakt het koninkrijksverband te willen behouden”, aldus Dennis Jackson.
Bron: Amigoe
Zie ook: Dossier: Consensus Rijkswetten – en de strijd tegen de Rijkswetten