27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 09:55

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...

Ingezonden | Open brief aan Gilmar Pisas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Hotel op Aruba biedt bonus voor vaccinatie

Oranjestad - Alle werknemers van het hotel Wind Creek Aruba krijgen een bonus van 300 dollar als ze zich hebben laten vaccineren tegen het coronavirus. Wind Creek...

AntilliaansDagblad | Eerste Kamer: Meer prioriteit Koninkrijksrelaties

Den Haag - De Eerste Kamer vindt dat Koninkrijksrelaties meer prioriteit moet krijgen van het volgende Nederlandse kabinet. Een motie van GroenLinks-senator Paul Rosenmöller waarin dit wordt...

AntilliaansDagblad | Chester Peterson voorgedragen als formateur

Willemstad - Movementu Futuro Kòrsou (MFK) - de grote winnaar van de verkiezingen van 19 maart 2021 - heeft bij gouverneur Lucille George-Wout Chester Peterson voorgedragen als...

AntilliaansDagblad | Hervormingplan CBCS voor financiële sector

Willemstad/Philipsburg - Om de weerbaarheid van de financiële sector te vergroten heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) een uitgebreid hervormingspakket opgesteld. Bij de analyse...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoStaten akkoord met eigen begroting

Staten akkoord met eigen begroting

 

WILLEMSTAD — Een Statenmeerderheid is gisteren akkoord gegaan met de begroting van het parlement voor het jaar 2013. Alleen de PAR-fractie stemde tegen, omdat zij geen zitting hebben in de Huishoudelijke Commissie van de Staten, waardoor de begroting wordt opgesteld. Tijdens de vergadering van gisteren gingen de Staten er overigens wel mee akkoord om het aantal leden van deze commissie uit te breiden.

Tijdens de behandeling van de Statenbegroting was er veel te doen.

Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) wees op het feit dat de Statenbegroting normaal gesproken als een hamerstuk wordt afgehandeld. Hij reageerde hiermee op de vragen, die door de PAR-fractie werden gesteld over het onderwerp.

Hij betreurde het dan ook dat er politiek werd bedreven met dit onderwerp. Deze beschuldigingen werden van de hand gewezen door de verschillende PARfractieleden. Zij wezen erop dat zij geen zitting hadden in de Huishoudelijke Commissie en dat er in de behandeling in de Centrale Commissie tal van vragen onbeantwoord waren gebleven, waardoor deze vragen nu in de openbare behandeling aan bod moesten komen.

Een van de vragen, die tijdens de vragenronde aan bod kwamen, had betrekking op het totale bedrag dat met de begroting voor 2013 is gemoeid.

Het betreft een bedrag van 29.7 miljoen gulden. Een substantiële verhoging vergeleken met 2011, toen er nog sprake was van een bedrag van 20.4 miljoen. Asjes wees deze kritiek van de hand en wees zijn toehoorders erop dat het begrote bedrag voor 2013 slechts 1,6 procent betreft van het totale bedrag dat met de begroting van het land Curaçao is gemoeid, namelijk 1.7 miljard gulden.

Asjes garandeerde de Statenleden dat er bij het parlement sprake was een zeer stringent uitgavenbeleid en dat er altijd getracht werd om te besparen. In dit verband noemde hij een aankomend werkbezoek aan Nederland, waarvoor de Statenleden door handig in te springen op een actie van de KLM twee tickets tegen verlaagde prijzen konden krijgen.

Veel kritiek was er vanuit de PAR op het feit, dat zij niet in de Huishoudelijke Commissie van de Staten zijn vertegenwoordigd.

De PAR meent dat zij als grootste fractie met haar acht leden in deze commissie vertegenwoordigd moet zijn. Een voorstel van de PAR – nadat Statenvoorzitter Asjes had aangegeven geen problemen te hebben met uitbreiding van het aantal leden van deze commissie, middels wijziging van het Reglement van Orde – werd voor de stemming over de begroting ingediend.

Het voorstel ging ervan uit dat vertegenwoordigers van alle fracties in de Staten zitting zouden krijgen in de Huishoudelijke Commissie. Het voorstel werd aangenomen, De PAR ging uiteindelijk niet akkoord met de begroting, omdat zij op dat moment nog geen zitting hadden in de bewuste commissie en de begroting ook niet hebben helpen opstellen. Dit kon niet op steun rekenen van de coalitiefracties.

MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas kon de opstelling niet begrijpen en vroeg zich af hoe de PAR-Statenleden tegen de salarissen voor het Statenpersoneel konden stemmen.

Hebben jullie zojuist een glas horen vallen? Dat was toen een van hen hoorde dat jullie tegen de begroting zouden gaan stemmen.”

De begroting werd uiteindelijk met twaalf stemmen voor en acht tegen aangenomen.

FOL-leider Anthony Godett was niet bij de stemming aanwezig.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties