29 C
Willemstad
• zondag 2 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Staten akkoord met eigen begroting

 

WILLEMSTAD — Een Statenmeerderheid is gisteren akkoord gegaan met de begroting van het parlement voor het jaar 2013. Alleen de PAR-fractie stemde tegen, omdat zij geen zitting hebben in de Huishoudelijke Commissie van de Staten, waardoor de begroting wordt opgesteld. Tijdens de vergadering van gisteren gingen de Staten er overigens wel mee akkoord om het aantal leden van deze commissie uit te breiden.

Tijdens de behandeling van de Statenbegroting was er veel te doen.

Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) wees op het feit dat de Statenbegroting normaal gesproken als een hamerstuk wordt afgehandeld. Hij reageerde hiermee op de vragen, die door de PAR-fractie werden gesteld over het onderwerp.

Hij betreurde het dan ook dat er politiek werd bedreven met dit onderwerp. Deze beschuldigingen werden van de hand gewezen door de verschillende PARfractieleden. Zij wezen erop dat zij geen zitting hadden in de Huishoudelijke Commissie en dat er in de behandeling in de Centrale Commissie tal van vragen onbeantwoord waren gebleven, waardoor deze vragen nu in de openbare behandeling aan bod moesten komen.

Een van de vragen, die tijdens de vragenronde aan bod kwamen, had betrekking op het totale bedrag dat met de begroting voor 2013 is gemoeid.

Het betreft een bedrag van 29.7 miljoen gulden. Een substantiële verhoging vergeleken met 2011, toen er nog sprake was van een bedrag van 20.4 miljoen. Asjes wees deze kritiek van de hand en wees zijn toehoorders erop dat het begrote bedrag voor 2013 slechts 1,6 procent betreft van het totale bedrag dat met de begroting van het land Curaçao is gemoeid, namelijk 1.7 miljard gulden.

Asjes garandeerde de Statenleden dat er bij het parlement sprake was een zeer stringent uitgavenbeleid en dat er altijd getracht werd om te besparen. In dit verband noemde hij een aankomend werkbezoek aan Nederland, waarvoor de Statenleden door handig in te springen op een actie van de KLM twee tickets tegen verlaagde prijzen konden krijgen.

Veel kritiek was er vanuit de PAR op het feit, dat zij niet in de Huishoudelijke Commissie van de Staten zijn vertegenwoordigd.

De PAR meent dat zij als grootste fractie met haar acht leden in deze commissie vertegenwoordigd moet zijn. Een voorstel van de PAR – nadat Statenvoorzitter Asjes had aangegeven geen problemen te hebben met uitbreiding van het aantal leden van deze commissie, middels wijziging van het Reglement van Orde – werd voor de stemming over de begroting ingediend.

Het voorstel ging ervan uit dat vertegenwoordigers van alle fracties in de Staten zitting zouden krijgen in de Huishoudelijke Commissie. Het voorstel werd aangenomen, De PAR ging uiteindelijk niet akkoord met de begroting, omdat zij op dat moment nog geen zitting hadden in de bewuste commissie en de begroting ook niet hebben helpen opstellen. Dit kon niet op steun rekenen van de coalitiefracties.

MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas kon de opstelling niet begrijpen en vroeg zich af hoe de PAR-Statenleden tegen de salarissen voor het Statenpersoneel konden stemmen.

Hebben jullie zojuist een glas horen vallen? Dat was toen een van hen hoorde dat jullie tegen de begroting zouden gaan stemmen.”

De begroting werd uiteindelijk met twaalf stemmen voor en acht tegen aangenomen.

FOL-leider Anthony Godett was niet bij de stemming aanwezig.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -