Willemstad – Zowel Punda als Otrobanda is voor mensen met een lichamelijke handicap een ware hindernisbaan.
De toegankelijkheid in de binnenstad tot bijvoorbeeld gebouwen is volgens de ‘Rapportage Inventarisatie Toegankelijkheid in de binnenstad voor personen met beperkingen’ afwezig en gebrekkig.
Op- en afritten ontbreken, hoge drempels, smalle deuren en het ontbreken van liften in verdiepingsgebouwen zijn nog maar een paar van de punten die de inventarisatie heeft opgeleverd.
De rapportage laat een beeld zien van een hindernisbaan in de binnenstad voor motorisch gehandicapten. Door verschillende vertegenwoordigers van personen met een beperking is al vaker aangekaart dat de binnenstad moeilijk toegankelijk is voor gehandicapten.
Minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn heeft te kennen gegeven beleid te willen ontwikkelen om de toegankelijkheid te verbeteren en heeft hiervoor een commissie op poten gezet. Deze commissie heeft de inventarisatie met een rolstoelgebonden commissielid uitgevoerd. Hieruit bleek wat de punten in de binnenstad zijn die moeten worden veranderd.
Deze punten kregen een prioriteit 1, 2 of 3 mee.
Prioriteit 1 zal, als het aan de commissie ligt direct moeten worden uitgevoerd.
24 Prioriteiten 1 kwamen in Otrobanda aan het licht.
In Punda moeten volgens de commissie 32 punten direct worden aangepakt.
Ervaringsdeskundige en rolstoelgebonden commissielid Soraida Martina: ,,We willen ook graag gaan winkelen. Een dagje winkelen is echter een parcours vol hindernissen. Er zijn winkels die een te smalle deur hebben, waardoor de toegang onmogelijk is. In een dergelijke situatie blijven wij buiten in de rolstoel terwijl iemand anders naar binnen gaat om een keuze voor ons te maken en een kledingstuk naar buiten brengen.”
Het geïnventariseerde gebied is in Otrobanda de Roodeweg vanaf de Hamelbergweg, de Breedestraat, de Rouvilleweg en de Klipstraat.
Het gebied in Punda is omsloten door de Sint Annabaai, het Waaigat, de Theaterstraat en de Caribische Zee.
Ook is er aandacht besteed aan enkele overheidsgebouwen. De hindernissen die naar voren zijn gekomen bij de inventarisatie zijn afritten die te steil zijn of afwezig zijn;
gebouwen die moeilijk bereikbaar zijn;
het ontbreken van liften bij een etagegebouw;
parkeervakken die worden ingenomen door personen zonder beperkingen; invalidenparkeerplaatsen die te smal zijn;
het ontbreken van aangepaste publieke toiletten en de afwezigheid van aangepast publiek transport.
Volgens Martina denken mensen met een handicap twee keer na voordat ze naar de binnenstad gaan. ,,Daarom hopen wij van harte dat iedereen zich hiervan bewust wordt. Toegankelijkheid is erg belangrijk voor mensen met beperkingen. Wij hebben immers dezelfde rechten als iedereen en ook wij willen deelnemen aan de maatschappij.”
De commissie is zich ervan bewust dat voor het realiseren van de vele voorgestelde aanbevelingen een ‘lange weg bewandeld moet worden’, maar meent een basis te hebben gelegd voor de noodzakelijke stappen die door de overheid moeten worden gezet.
Bron: Antiliaans Dagblad