33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Geld voor jeugdzorg blijft lastig

HomeNieuwsGeld voor jeugdzorg blijft lastig

 

Willemstad – De Federatie Antilliaans Jeugdzorg (FAJ) ervaart dat het in al die 60 jaar van haar bestaan (dit heugelijke feit wordt volgend jaar gevierd, red.), nog steeds het moeilijkste is om fondsen bij elkaar te krijgen ten behoeve van de jeugdhulpverlening.

Dit stelt voorzitter Robert Antonius van de federatie, waaronder rond de 150 instellingen voor jeugdhulpverlening verspreid over de voormalige Nederlandse Antillen vallen. In het voorwoord van het jaarverslag 2011 schrijft hij:

,,Investeren in de jeugd is een verplichting voor elke gemeenschap. Uitgaande van het standpunt dat de jeugd de toekomst is, zou men zich kunnen voorstellen dat de bankrekeningen van de jeugdorganisaties uitpuilen van financiële middelen om de kansen voor de toekomst ten volle te benutten. Onze ervaringen zijn anders.

Op alle eilanden moeten de organisaties die zich inzetten voor de jeugd ondervinden hoe moeilijk het is om te komen aan fondsen om hun projecten en programma’s uit te voeren. Fondsenwerving ten behoeve van de jeugdzorg blijft dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten voor de komende jaren. Het is van groot belang dat de regeringen van de landen inzien dat de landsbijdrage, financieel of in de vorm van arbeidskracht, in dezen niet weg te denken valt. Overheden, nietgouvernementele organisaties (ngo’s) en particuliere instellingen dienen de handen ineen te slaan om te garanderen dat de jeugdzorg de plaats krijgt die haar toekomt.”

Het FAJ-bestuur beschouwt het dan ook als een van de belangrijkste taken voor de komende tijd om de overheden, de fondsen en de andere instellingen met een financieel karakter te overtuigen van het belang om organisaties die zichinzetten voor de jeugd(zorg) in de ruimste zin van het woord te ondersteunen.

De FAJ kon zelf rekenen op een subsidie- en donatiebedrag van 856 duizend gulden in 2011, waarvan ruim een kwart bestond uit overheidssubsidie van Curaçao en Bonaire. Van dit totaalbedrag is bijna 665 duizend gulden gestoken in eigen projecten. Een van die projecten was deelname aan een onderzoek naschoolse educatie. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Curaçaose overheid. In het onderzoek is in kaart gebracht hoe op dit moment het aanbod naschoolse educatie er op Curaçao uitziet.

De overheid van Curaçao heeft aangegeven het onderzoek te gebruiken als belangrijke informatiebron bij het actualiseren van het overheidsbeleid. Op basis van dit onderzoek is de FAJ verzocht mee te denken over de formulering van het beleid naschoolse educatie.

,,In 2011 heeft FAJ een adviserende rol vervuld in een werkgroep van de beleidsdienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport bij het formuleren van het nieuwe beleidsplan. Dit beleidsplan zal begin 2012 afgerond worden en gepresenteerd worden aan de diverse stakeholders”, zo staat in het jaarverslag.

Andere projecten van de FAJ zijn:

‘Hóben Aktivo’ waarbij activiteiten georganiseerd worden in zes buurtcentra op Curaçao;

het speeltuinproject waarbij vier buurten een speeltuin krijgen;

Yave dat met projectgelden van Usona in het kader van armoedebestrijding 150 jongeren heeft begeleid en gecoacht. De organisatie is nu op zoek naar structurele financiering voor onder andere het project Jongeren met een Licht Verstandelijk Beperking (LVB) waarin de relatie met jeugdcriminaliteit gelegd wordt en de Sociale Kaart.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties