‘Staat van het OV is kritiek’ | Antilliaans Dagblad

Onderzoek voor introductie geïntegreerd systeem openbaar vervoer | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het openbaar vervoer (OV) op Curaçao verkeert in kritieke staat. De wet waarin het OV is opgenomen, is sterk verouderd en achterhaald in vergelijking met ontwikkelingen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden.

Dat stelt minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) in een brief aan de Staten. De bewindsvrouw geeft aan dat er een commissie ‘Openbaar Busvervoer Curaçao’ in het leven is geroepen om nieuw beleid te ontwikkelen voor het openbaar vervoer op Curaçao en dat er op dit moment een nationale dialoog wordt gevoerd met alle partners over de problematiek binnen de sector ‘en om tot een nieuw systeem te komen die door iedereen wordt gedragen’.

Het openbaar vervoer op Curaçao wordt momenteel aangeboden door kleine, middelgrote en grote bussen. De middelgrote en grote bussen vallen onder ABC Busbedrijf Curaçao en de kleine busjes onder particulieren. Er ligt momenteel een voorstel op tafel waarbij de optie wordt bestudeerd om met een geïntegreerd systeem van het openbaar vervoer te komen. Dit kan betekenen dat kleine bussen in het Autobusbedrijf Curaçao worden opgenomen. Dit voorstel is ook aan bod gekomen tijdens de nationale dialoog, zo vertelt Jesus-Leito.

De minister maakte eerder dit jaar tijdens een Statendebat bekend dat er 360 vergunningen zijn voor kleine busjes, 40 voor grote bussen, 200 voor taxi’s en 15 voor tourwagens. ,,Iedereen zit in elkaars vaarwater”, sprak de bewindsvrouw. ,,Kleine bussen fungeren als taxi’s, taxi’s maken tours met toeristen, tours bieden packagedeals aan en fungeren als taxi.”

De regering subsidieert ABC Busbedrijf voor een bedrag van 9 miljoen gulden om zo lage tarieven te garanderen en 7 miljoen gulden aan chauffeurs die het schooltransport verzorgen. Op hetzelfde moment worden aan 360 busjes vergunningen gegeven. ,,Deze chauffeurs geven een route aan die zij rijden en verder is er geen enkele controle en de chauffeurs zijn nergens aan gebonden. Zij rijden op uren zoals het hun goeddunkt, maar het is geen betrouwbare dienstverlening.

Er is totaal geen efficiëntie en zicht op de dienstverlening van de kleine busjes. Hiervoor moet een evaluatiesysteem opgezet worden en informatie verzameld worden”, aldus Jesus-Leito. Door de kleine busjes onder te brengen in ABC Busbedrijf zou volgens haar gezamenlijk een betere dienstverlening worden verzorgd. Over een eventuele transitieperiode wil de minister zich nog niet uitlaten.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “‘Staat van het OV is kritiek’ | Antilliaans Dagblad

  1. De Raad van Commissarissen van ABC Busbedrijf hebben zoals het hiet altijd gaat met corrupte bestuurders geprobeerd om het bedrijf leeg te zuigen.

    Wellicht herrinnert iedereen hoe zij zichzelf een extra compensatie van 3000 gulden per maand liet uitbetalen.

    Een cadeautje aan hunzelf uit algemene middelen en wij maar autonomie schreeuwen als Nederland wilt ingrijpen.

  2. En wat gaat deze commissie bereiken? Hoogstwaarschijnlijk nul-komma-nul. Of ja, toch wel! De voorzitter van de commissie ontvangt natuurlijk wel zijn welverdiende graaipremie. Hierbij benoemen we de man, dochter, zoon, neef of tante van Zita! Of is het iets voor Sushi? O nee, dat was ik vergeten, die krijgt wachtgeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *