28 C
Willemstad
• donderdag 21 oktober 2021 09:43

Laatste reacties

- Advertentie -

St. Thomas College verkocht

Mysterie rond nieuwe eigenaren

WILLEMSTAD — Het St. Thomas College is verkocht. Dat hebben de huurders van het voormalige schoolgebouw in Otrobanda via een e-mail van het bestuur te horen gekregen. Het is onbekend wie de nieuwe eigenaren van het complex zijn. Dat is niet meegedeeld aan de gebruikers van het pand.

Momenteel maken twee stichtingen gebruik van het oude gebouw. Circus-theaterschool Danzartestudio en de karate-judoschool van William Millerson huren onder andere de gymzaal en enkele lokalen. In de e-mail schrijft het bestuur dat er voor de twee organisaties weinig verandert. Het huurgeld wordt nog steeds overgemaakt aan de Stichting St. Thomas College. Tot voor kort was er sprake dat een aantal overheidsdiensten naar het voormalige schoolcomplex zouden verhuizen. Een daarvan is Publieke Zaken (Kranshi). Voormalige minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Carlos Monk (PS), bereidde deze verhuizing voor. Volgens een huurovereenkomst die naar het parlement is verstuurd zou de nieuwe huur 125.000 gulden per maand bedragen. Dat is bijna een verdubbeling van het huidige huurcontract van Kranshi aan de Roodeweg.

Bedenkelijk

- Advertentie -

Volgens PAR-Statenlid Glenn Sulvaran heerst er een mysterie rond de identiteit van de nieuwe eigenaren.

Er wordt gezegd dat een groep die nu verdacht wordt van witwassen achter de koop zit. Dit maakt deze zaak ernstiger, want hoe kan de overheid onderhandelen met een groep verdachten en een contract met hen afsluiten?”, vraagt Sulvaran zich af in een zeven pagina’s tellende brief aan de nieuwe minister van BPD, Carlos Trinidad.

Een kopie van de brief is ook verstuurd naar het Openbaar Ministerie en de Algemene Rekenkamer. De brief van de PAR-fractie heeft twee doelen. Ten eerste heeft de oppositiepartij alle bedenkelijke handelingen rond de huur op een rijtje gezet. Deze handelingen rieken volgens de PAR naar corruptie.

Daarnaast wil de partij dat de minister het besluit van de Raad van Ministers intrekt om akkoord te gaan met de verhuizing naar het St. Thomas College. Op 2 mei is de ministerraad hiermee akkoord gegaan.

- Advertisement -

Het huurcontract is opgesteld door advocaat Marius Römer. Volgens briefopsteller Sulvaran is de hele ministerraad in gebreke gebleven met het vertrouwensbeginsel. Volgens het Statenlid blijkt uit de affaire dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de overheidsfinanciën een laag intelligentieniveau hebben of dat ze bedenkelijke handelingen hebben uitgevoerd.

“Er is geen andere uitleg.”

Zo zouden minister Monks handelingen niet overeenkomen met zijn woorden, het ministeriële besluit zou onlogisch zijn, worden de principes van goed bestuur niet nageleefd en is er sprake van opzettelijke misleiding.

Volgens Monk is de hoge huurprijs de aanleiding om het pand aan de Roodeweg te verlaten. De overheid betaalt maandelijks 58.000 gulden all-in voor 1800 vierkante meter kantoorpand. De huurprijs voor het St. Thomas College is 125.000 gulden. Dat komt neer op 1,5 miljoen gulden per jaar. Nadat er in de gemeenschap kritische geluiden op kwamen, is Monk met een nieuwe verklaring over de huurprijs naar buiten gekomen.

Monk loog het volk voor dat de huurprijs 80.000 gulden gaat worden terwijl hij wist dat de ministerraad als akkoord is gegaan met een huurprijs van 125.000 gulden per maand”, aldus Sulvaran.

Daar komt bij dat de overheid zelf moet opdraaien voor de verbouwingskosten en staat de eigenaar alleen garant voor 35.000 gulden jaarlijks aan onderhoud. Normaal zijn de onderhoudskosten die binnen worden uitgevoerd voor de huurder en draait de verhuurder op voor het dak en overige werkzaamheden aan de buitenkant. Ook wordt in het contract geen melding gemaakt van het bankrekeningnummerwaar het huurgeld op moet worden gestort, noch de bank of naam van de rekening. Dat is volgens de PAR ongebruikelijk.

Tot op de dag van vandaag houdt de ministerraad de lippen stijf op elkaar over de nieuwe eigenaren van het St. Thomas College. “De 1 miljoen dollar vraag is waarom”, aldus Sulvaran.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Opinie | Het toppunt van onverdraagzaamheid

Naar aanleiding van het stuk van de Asosashon over homo’s van dominees en pastoors die verenigd zijn in de associatie van christelijke voorgangers (APK) wil ondergetekende graag...

Telegraaf | Politici Bonaire boos op Ollongren: ’Dit verraadt onbekendheid met het leven in Caribisch Nederland’

Den Haag - Een Kamerbrief van demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarin de bevolking van Caribisch Nederland wordt opgeroepen om korter te douchen en de airco vaker...

Democracy now! | Wednesday, October 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 oktober 2021

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Overheidsschuld Curaçao ruim vier miljard gulden

De overheidsschuld van Curaçao is ten opzichte van het einde van het kwartaal weinig veranderd. De schuld van het tweede kwartaal van 2021 is ruim 4 miljard...

PBC | Inflatie Caribisch Nederland stijgt weer

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De prijzen op Bonaire zijn in juli, augustus en september 4,3 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit meldt het CBS. In...
- Advertentie -