28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 09:54

ParadiseFM | Luigi Faneyte verlaat Kumun

Luigi Faneyte heeft vandaag laten weten dat hij is opgestapt als voorman van de partij Kumun. Hij bedankt alle 1595 mensen die op 19 maart op Kumun hebben...

ParadiseFM | ‘Vaxications’ nieuwe trend

Niet alleen Curaçao, maar ook veel andere eilanden zijn aan het nadenken over een manier om het toerisme weer op gang te krijgen zodra het vaccinatiedoel bereikt...

NTR | Koninklijke Landmacht brengt Sint-Maarten in kaart voor orkaanseizoen

Tim van Dijk PHILIPSBURG – 43 Militairen van Koninklijke Landmacht zijn op Sint-Maarten om het land, de infrastructuur, gebouwen, bruggen, water- en elektriciteitsvoorzieningen volledig in kaart brengen. Met...

DH | Court rules against Alegria, denies long-lease and water rights

PHILIPSBURG--The Administrative Court on Monday came to a different conclusion than the Court of First Instance in September 2020, ruling in favour of Country St. Maarten in...

Ingezonden | Hartverscheurend

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Verlenging avondklok op Bonaire

Den Haag - De naleving van de avondklok is op Bonaire goed. Bovendien blijkt de maatregel een effectief middel tegen verspreiding van het coronavirus. Daarom krijgt gezaghebber...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSpeciaal programma voor ondertekening regeerakkoord

Speciaal programma voor ondertekening regeerakkoord

Pas, Trankilidat i Prosperidat

WILLEMSTAD — Het regeerakkoord van de partijen PS, Pais en PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran zal op woensdag 12 december (12-12-‘12) op het Brionplein worden ondertekend.

Het akkoord heeft als naam gekregen:

‘Pas, Trankilidat i Prosperidat’ (vrede, rust en voorspoed).

Iedereen is uitgenodigd om de officiële ondertekening bij te wonen.
Er is een cultureel programma georganiseerd, dat past bij het karakter van de vieringen in de decembermaand.
Volgens PS-leider Helmin Wiels moet de regering die binnenkort gaat aantreden midden in de samenleving staan.
Hij geeft ook aan dat deze samen met het volk moet gaan regeren.
In dit verband zal de regering iedere maand een ‘state of the union’ gaan houden, zodat het volk goed op de hoogte is van alle ontwikkelingen binnen de maatschappij en de plannen die de regering voor het eiland voor ogen heeft.
Volgens formateur Glenn Camelia duurt het programma van vijf uur ‘s middags tot half acht ‘s avonds.

“Het akkoord moet gezien worden als een doorstart voor Curaçao. Op 10-10-‘10 was de start van het nieuwe land Curaçao, maar die ging gepaard met een bepaalde scheiding binnen de gemeenschap.”

Opdracht formateur volbracht
Hij legt uit dat er tot 10-10- ‘10 regeringen waren met PAR-signatuur.
Die waren tijdens het referendum van 2010 van het Si-kamp, dus vóór de consensus-Rijkswetten.
Op 10-10-‘10 kwam er een regering bestaande uit partijen van het Nò-kamp, dus tegen de consensus- Rijkswetten.

“Maar het is nu genoeg geweest met de scheiding tussen Si en Nò. We begraven de strijdbijl en maken een doorstart. Geen negatieve uitspraken over een valse start. Feit is dat in twee jaar de beoogde rust en vrede in de gemeenschap niet werd bereikt. Nu komt er een interim-regering bestaande uit experts, die op een zakelijke en nuchtere manier te werk zullen gaan. Ze worden ondersteund door politici vanuit zowel het Si-, als het Nò-kamp.”

Dat het regeerakkoord op 12 december wordt ondertekend houdt in dat Camelia de opdracht, die hij van de gouverneur heeft meegekregen, heeft volbracht.
Camelia moest uiterlijk 14 december rapporteren aan de gouverneur.

“Misschien doe ik dat nu eerder en ga ik 13 december al naar haar toe.”

De aankondiging van de ondertekening houdt tevens in dat er al een redelijk vermoeden is dat alle kandidaatministers die naar voren zijn geschoven de integriteitstoets hebben doorstaan. Daar wil Camelia echter geen uitspraken over doen.
Ook geeft hij de namen van de kandidaten nog niet vrij.
Stichting Kòrsou Fuerte i Outonomo (KFO) noemt in een persbericht (over een ander onderwerp) Martha Dijkhof, Terry Hernandez, Caryl Monte en Elmer Wilsoe als kandidaatministers.
Camelia heeft van de partijen die de nieuwe coalitie vormen tien namen doorgekregen van kandidaten voor de post van minister en ook voor de post van gevolmachtigde minister in Den Haag.
Deze kandidaten zijn onderworpen aan een strenge screening die uit vier onderdelen bestaat.

 • Een justitieel onderzoek, uitgevoerd door het Openbaar Ministerie,
 • een staatsveiligheidsonderzoek, uitgevoerd door de Veiligheidsdienst,
 • en een fiscaal onderzoek dat uit verschillende componenten bestaat, zoals het
 • betalingsgedrag,
 • het aangiftegedrag
 • en, in geval van mensen die uit de zakenwereld komen, ook het gedrag inzake het afdragen van ingehouden premies en belastingen.
 • Tevens is er een onderzoek gedaan door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

 Iedereen welkom

Camelia nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn op het Brionplein aanstaande woensdag.
Een commissie, bestaande uit acht personen onder leiding van Marelva Jansen en bijgestaan door Nunoska Vicento, heeft een cultureel programma in elkaar gezet dat past in de traditionele eindejaarsviering op Curaçao.
Er zullen onder andere optredens zijn van muziekgroepen (Aguinaldo en Tambú).
Er zal een formeel moment zijn, waarop de vier leiders,

 • Helmin Wiels (Pueblo Soberano),
 • Alex Rosaria (Pais),
 • Humphrey Davelaar (PNP)
 • en Glenn Sulvaran (onafhankelijk Statenlid)

het regeerakkoord zullen ondertekenen.
Ook zullen ze een korte toespraak houden.

Daarnaast zal Maria Liberia-Peters, ex-premier van de Nederlandse Antillen voor de PNP, een speciaal dankwoord uitspreken voor iedereen die heeft bijgedragen aan de onderhandelingen.
Volgens Camelia is er veel werk verzet in de werkgroepen en gemengde werkgroepen om tot het
regeerakkoord te komen.

“Veel inhoudelijke acties en exercities hebben plaatsgevonden, waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn.”

Voor degenen die dat willen zijn er ook kopieën van het regeerakkoord beschikbaar.

Kader

 

Camelia nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn op het Brionplein aanstaande woensdag. Een commissie, bestaande uit acht personen onder leiding van Marelva Jansen en bijgestaan door Nunoska Vicento, heeft een cultureel programma in elkaar gezet dat past in de traditionele eindejaarsviering op Curaçao. Er zullen onder andere optredens zijn van muziekgroepen (Aguinaldo en Tambú). Er zal een formeel moment zijn, waarop de vier leiders, Helmin Wiels (Pueblo Soberano), Alex Rosaria (Pais), Humphrey Davelaar (PNP) en Glenn Sulvaran (onafhankelijk Statenlid) het regeerakkoord zullen ondertekenen. Ook zullen ze een korte toespraak houden. Daarnaast zal Maria Liberia-Peters, ex-premier van de Nederlandse Antillen voor de PNP, een speciaal dankwoord uitspreken voor iedereen die heeft bijgedragen aan de onderhandelingen. Volgens Camelia is er veel werk verzet in de werkgroepen en gemengde werkgroepen om tot het regeerakkoord te komen. “Veel inhoudelijke acties en exercities hebben plaatsgevonden, waar de meeste mensen niet van op de hoogte zijn.” Voor degenen die dat willen zijn er ook kopieën van het regeerakkoord beschikbaar.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties