28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Daling koopkracht onvermijdelijk

HomeNieuwsDaling koopkracht onvermijdelijk

Steven Martina in door Fatum gepubliceerde visie

WILLEMSTAD — Curaçao staat voor een onomkeerbare situatie. Dat er hervormd moet worden is duidelijk. Dat de werknemer bij de beoogde hervormingen geconfronteerd wordt met hogere premies en een daling van zijn koopkracht is eveneens duidelijk. Dit stellen Fatum-ceo Steven Martina, die genoemd wordt als minister van Economische Ontwikkeling voor het aanstaande ‘takenkabinet’, en consultant Guy Cozijns in een door de verzekeraar gepubliceerde visie over het thema sociale zekerheid.

Dat de werkgever die hogere premies vertaald zal zien in een druk op de zogenoemde ‘cost of doing business’ is volgens het boekwerkje eveneens een gegeven.

“Dat deze hervormingen al jaren geleden hadden moeten worden doorgevoerd, daar hoeven we ons evenmin achter te verschuilen.”

Verhoging averechts
Wat Curaçao momenteel tegenzit, stellen de auteurs, is de economische groei.

“Het optrekken van belastingen en nog hogere premies zal averechts uitpakken binnen een economie die niet of slechts vertraagd herstelt, met een aanhoudende of hoge werkeloosheid.”

Hervormingen zijn des te meer noodzakelijk gezien het gat in de begroting van 153 miljoen gulden, aldus de visie.

“De aangepaste begroting 2012 voldoet nog steeds niet en uiteindelijk zullen de burger en het bedrijfsleven de rekening moeten betalen. Ofwel via meer belastingen, dan wel via uitgavenverlagende maatregelen.”

Economische groei
Economische groei is de sleutel tot succes van de hervormingen, menen de auteurs.
En een belangrijke randvoorwaarde daarbij is ‘good government’.

“Alles valt of staat met vertrouwen, en in die zin kunnen er initiatieven worden ontwikkeld waaraan investeerders – zij het nu lokaal of internationaal – hun bijdrage leveren.”

Kwalitatief personeel
Er zou volgens de auteurs een beleid moeten worden uitgewerkt om kwalitatief personeel naar het eiland te halen, onder het motto ‘hoe meer schouders, hoe draaglijker de lasten’.
Er zou moeten worden achterhaald waar precies behoefte aan is.
Naast toerisme zou dit zich moeten toespitsen op sectoren met een hoge toegevoegde waarde.

Collectieve mindset
De visie heeft het over een andere, misschien wel grotere, uitdaging dan de hervormingen.
Er is een collectieve mindset nodig binnen onze gemeenschap.

“Een gemeenschap die de kracht van de cohesie nog moet ontdekken. Een kracht met een versterkend in plaats van een versmachtend karakter”

, zoals de auteurs het mooi verwoorden.

“Een grotere betrokkenheid, cohesie en motivatie zal moeten leiden tot een hogere productiviteit, terwijl de kosten in de gaten worden gehouden. Vanuit de overheid is er eveneens een productieve slag te maken.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties