25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 05:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Space Expedition bezocht Staten informeel

Rosaria: Nogal wat haken en ogen

space shuttle2Willemstad — In tegenstelling tot wat een aantal actoren heeft vermeld in de media, was er geen officiële bijeenkomst in de Staten met Space Expedition (SXC). De bedoeling was wel dat SXC een presentatie zou geven aan de Vaste Statencommissie Economische Ontwikkeling. Doordat er niet genoeg leden aanwezig waren, kon deze vergadering echter geen doorgang vinden.

Dat laat de voorzitter van deze commissie Alex Rosaria (Pais) in een persbericht weten.

“Ik vind het heel jammer dat er geen quorum was.
Maar gelet op het feit dat de vertegenwoordigers van SXC toch aanwezig waren, hebben we besloten om een informele sessie te houden met deze groep.”

Rosaria stuurt deze reactie omdat hij vanuit de media heeft vernomen dat het idee zou leven dat er een vergadering van SCX met de Staten zou hebben plaatsgevonden.
Sterker nog dat de Staten dit project zou hebben goedgekeurd.
Rosaria betreurt dat.

- Advertentie -

Over de bijeenkomst zelf met SXC laat de commissievoorzitter weten eigenlijk meer vragen dan antwoorden te hebben gekregen.
Zo is het volgens Rosaria bijvoorbeeld niet duidelijk waarom de Curaçao Airport Holding (CAH) in 2012 een bedrag van 702.000 gulden heeft gegeven aan SXC.

“Zonder dat er tot de op dag van vandaag is afgesproken hoe dat bedrag wordt terugbetaald.
Dit, terwijl er volgens SXC reeds meer dan 200 spacetickets zijn verkocht.”

Rosaria vraagt zich ook af wie de spaceport gaat bekostigen.

“En wat ik ook wil weten is of er van de CAH verwacht wordt om meer geld – tot nu toe ruim 1 miljoen – in dit project te stoppen.
Dit, omdat in 2010 een Investment Agreement is overeengekomen tussen SXC en CAH.”

ITAR-vergunning
Wat meer zorgen baart, is volgens Rosaria het feit dat dit project valt of staat met een International Trafic in Arms Regulation-vergunning die door de VS aan Curaçao moet worden gegeven.
In een gesprek dat hij vorige week voerde met de Amerikaanse Chargé d’Affaires in Den Haag alsmede de Consul Generaal te Willemstad, is gebleken dat de ITAR-vergunning nooit eerder is verleend voor een grondgebied buiten de VS.
De ITAR-wetgeving is namelijk door de VS in het leven geroepen om de wapentechnologie van de VS, waar miljarden dollars aan onderzoek en ontwikkeling in gestoken zijn, te beschermen. En het zogenoemde raketvliegtuig berust op die technologie.

Rosaria:

“Ik ga geen privaat initiatief in de weg staan.
Maar gelet op wat er is gebeurd de laatste jaren kan dit land het zich niet veroorloven om niet zorgvuldig om te gaan met overheidsgelden.
Daarom zal ik in de komende dagen een aantal schriftelijke vragen hierover doen toekomen aan de minister van Economische Ontwikkeling, ofschoon er geen indicaties zijn dat de huidige regering serieus overweegt gemeenschapsgeld in dit project te steken.”

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -