SMOC | ‘Isla moet 75 miljoen gulden boete betalen’

De Isla-raffinaderij op Curaçao met Beth Chaim begraafplaats  | Zembla

‘Isla draagt meer dan mcg/m3 (microgram per kubieke meter) SO2 (zwaveldioxide) bij en moet 75 miljoen gulden boete betalen’. Dit zou komende dinsdag de uitspraak in Hoger Beroep moeten zijn in de zaak die door SHZC, SMOC en 25 bewoners is aangespannen.

Berekeningen onjuist

Volgens Isla zijn de hoge SO2 metingen van de afgelopen jaren de schuld van de overige bronnen (Aqualektra, CRU, verkeer, scheepvaart) en is haar eigen bijdrage minder dan 80 mcg/m3. Ook volgens de deskundigen uit Nederland van StAB en TNO die door de rechter waren aangewezen om de bijdrage van Isla te berekenen, is de bijdrage van Isla minder dan 80.

SMOC heeft jarenlang geprobeerd te bewijzen dat de berekeningen niet klopten, omdat de metingen van SO2 veel hoger zijn dan de berekeningen van SO2 door de deskundigen kunnen verklaren. De gegevens die de deskundigen gebruikten waren afkomstig van Isla en waren, zo bewees SMOC keer op keer, onvolledig en vaak onjuist. De deskundigen wilden geen validatie uitvoeren, berekenden niét de bijdrage van de overige bronnen en hielden vast aan hun berekeningen voor alleen Isla: minder dan 80!

Isla lachte in zijn vuile vuistje, haar dure advocatenteam uit Nederland was uiteraard heel tevreden.

Metingen leveren bewijs (zie tabel hieronder)

Nu de Isla al bijna een jaar platligt zijn er metingen die bewijzen dat de bijdrage van de overige bronnen zeer gering is, en de deskundigen er met hun berekeningen volledig naast zaten. De grafiek met gevalideerde metingen (zie hieronder) laat de maanden zien waarin Isla volledig platlag, afgezet tegen dezelfde maanden van de jaren 2013-2017. Alleen de overige bronnen, inclusief CRU is nu dus gemeten:

SO2 gemiddelde 2013-2017: 183.4 mcg/m3 (Isla + CRU + Aqualektra + verkeer + scheepvaart)

SO2 gemiddelde 2018: 23.3 mcg/m3 (CRU + Aqualektra + verkeer + scheepvaart)

CRU draaide in 2018 niet op volle toeren. Als zij wel op volle toeren draait is de bijdrage van CRU 30 mcg/m3, zo is in de rechtszaken komen vast te staan. De bijdrage van Isla is dus gemiddeld over bijna een jaar veel hoger dan 80 mcg/m3, en volgens het vonnis uit 2010 moet PdVSA dan een boete van 75 miljoen gulden boete betalen. Dat lijkt veel geld, maar volgens een zeer recent persbericht van Isla heeft PdVSA 30 jaar lang 270 miljoen gulden per jaar aan onderhoud en investeringen betaald. Volgens SMOC heeft PdVSA 30 jaar lang ca. 500 miljoen USD winst (belastingvrij) aan Curaçao verdiend.

Dinsdag 30 april is uitspraak in Hoger Beroep of die 75 miljoen gulden betaald moet worden aan de 26 eisers. Die uitspraak is overigens al 2 keer uitgesteld.

Bron persberricht Stichting SMOC

6 Reacties op “SMOC | ‘Isla moet 75 miljoen gulden boete betalen’

 1. Al trekken ze maar de stekker uit die sluipmoordenaar! Het liefste nog alle verantwoordelijken incl. personen uit de opeenvolgende regeringen en de lokale RECHTERS opsluiten voor poging tot langzame moord van de burger. In gevangeniscontainers opsluiten op het dan voormalig Isla terrein.

 2. @ericlapas, Of wellicht gebruiken ze het voor medische zorg. Wellicht hebben ze nu nog geen problemen maar over 5 jaar wel. Wonen in gifwolken is niet gezond!

 3. Curacao Revisited

  PdVSA die nog nooit een cent heeft geïnvesteerd gaat na 30 jaar opeens met terugwerkende kracht alle milieu schade terugbetalen???

  Lijkt erg veel op het verhaal van Reinald Curiel die beweert dat Ansary na al die jaren plunderen opeens het geld terug aan ENNIA/de polishouder gaat geven!

 4. Welk geld. Verwachten we nou echt dat de isla gaat betalen? Eerst zien dan geloven.

 5. Hallelujah, Norbert George is eindelijk miljonair. Multi miljonair.

  Kan hij De Tropen kopen.

 6. De vraag is wordt dit geld gebruikt voor nieuwe auto’s, huizen enz. voor de bewoners of wordt het geld gebuikt om de afstoot van giftige stoffen te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *