27.2 C
Willemstad
• donderdag 29 juli 2021 05:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Slag om RdK

commentaar

Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), een relatief kleine organisatie maar als ‘eigenaar’ van de raffinaderij die wordt gehuurd en geëxploiteerd door Isla/PdVSA een belangrijke speler, is de inzet geworden van een machtsstrijd tussen de interim-regering Betrian en de onder het vorige kabinet Schotte aangestelde Raad van Commissarissen (RvC). De eerste wil en móet zelfs schoon schip maken, omdat er de afgelopen twee jaar veel mis is gegaan.
Maar de commissarissen, behalve één die zelf al terugtrad, weten niet van wijken.
Zelfs niet als duidelijk is dat de Raad niet het vertrouwen geniet van de regering, die de vertegenwoordiger is van de aandeelhouder.
De RvC ziet namens de aandeelhouder toe op het functioneren van directie zónder overigens op de stoel te gaan zitten van de directeur.
Elk zichzelf respecterende Raad die aanvoelt niet meer met de goedkeuring van de aandeelhouder te kunnen optreden, dient de eer aan zichzelf te houden en te vertrekken.
Deze RvC, onder aanvoering van president-commissaris Oswald ‘Ossie’ van der Dijs, wil echter coûte que coûte aanblijven.
Hij verliet onlangs vroegtijdig een onderhoud met de interim-regeerders toen het hem te heet onder de voeten werd.
Sindsdien laat de voorzitter van de RvC geen gelegenheid voorbij gaan om in de media zijn gal met vooralsnog weinig overtuigde argumenten te spuwen.
Ook al vinden Van der Dijs – die deze positie voornamelijk verkreeg omdat hij de oom is van de levenspartner van de voormalige premier Schotte (MFK) – en zijn medecommissarissen dat zij onheus worden behandeld en dat zonder hen RdK op de rand van de afgrond staat, dienen zij toch plaats te maken.
Zeker gezien de bevindingen van overheidsaccountantsbureau Soab en ook getuige de in het aandeelhoudersbesluit tot onmiddellijke schorsing genoemde punten.

De beslissing van de RvC om de pas door de aandeelhouder benoemde tijdelijk directeur Mensche op een zijspoor te zetten, moest en kon dan ook alleen worden gezien als een oorlogsverklaring.
Maar hun strijd tegen de in hun ogen fout optredende interim-regering/aandeelhouder moeten zij op een andere manier en vanuit een andere positie voortzetten, indien zij dit nodig achten.
Veel kans van slagen en zelfs het krijgen van gehoor is er niet.
De RvC van RdK heeft niet alleen niet het vertrouwen van de aandeelhouder, ook de vakbond PWFC en het personeel verzetten zich fel tegen het aanblijven van de commissarissen.

De werknemers gaan daarbij zelfs zover om actie te voeren en bepaalde toegangspoorten tot de raffinaderij te blokkeren.
Een onjuist middel, aangezien hier formeel geen sprake is van een arbeidsconflict en zij niet gerechtigd zijn posten te bezetten of af te sluiten.
Maar wel begrijpelijk.
Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.

- Advertentie -

Het is in de politiek en aan politiek gelieerde instellingen een verkeerde gewoonte geworden om hier lak aan te hebben.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -