26 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

SKS nu deel politiekorps

 SAP verliest kort geding; beëdiging SKS-agenten na vertraging hervat

Willemstad – Politievakbond SAP heeft gisteren het kort geding, aangespannen tegen het Land, verloren. Het Gerecht in Eerste Aanleg heeft de vorderingen afgewezen. Dat heeft het Hof van Justitie gisteren bekendgemaakt.

- Advertentie -

Advertentie

Na aanvang van de zaak om 8.30 uur beval de rechter de ceremonie met twee uur te schorsen. Ondertussen bleven de SKS-leden wachten op het Brionplein. FOTO JEU OLIMPIO
Na aanvang van de zaak om 8.30 uur beval de rechter de ceremonie met twee uur te schorsen. Ondertussen bleven de SKS-leden wachten op het Brionplein. FOTO JEU OLIMPIO

SAP spande afgelopen vrijdag een kort geding aan tegen de regering, in dezen minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie. Met het geding wide de politiebond voorkomen dat de beëdigingceremonie van leden van de SKS (Servisio di Kòntròl i Seguridat) tot politieagenten zou plaatsvinden.
Volgens Marco Lacle, de voorzitter van SAP, heeft de minister met de integratie van de SKS in het politiekorps, het convenant geschonden.
De beëdiging was voor 9.00 uur gepland op het Brionplein te Otrobanda.
Na aanvang van de zaak om 8.30 uur beval de rechter de ceremonie met twee uur te schorsen.
Nadat de rechter gisteren de vorderingen van SAP had afgewezen, vond de beëdiging van de SKS-leden, met enige vertraging, alsnog plaats.
Justitieminister Navarro voerde zelf de beëdiging van de nieuwe agenten uit.
Met ingang van gisteren is de SKS volledig geïntegreerd in het politiekorps en is laatstgenoemde 75 agenten rijker.

,,Een ware aanvulling voor het politiekorps”, zo laat projectmanager Alvin Daal, die belast is met het integratieproces, tegenover deze krant weten.

Integratie reeds plaatsgevonden

 In een persbericht verklaart het Gemeenschappelijk Hof van Justitie: ,,De vordering van SAP werd geacht te zijn gericht tegen het Land, zijnde de openbare rechtspersoon namens wie de minister van Justitie jegens de vakbond heeft gehandeld. De vordering tot nakoming van de afspraken zoals neergelegd in het convenant reorganisatie KPC werd afgewezen. Deze vordering is naar het oordeel van het gerecht te algemeen en te onbepaald om voor toewijzing in aanmerking te komen.”

De vordering tot aanhouding van de integratie van de Uitvoeringsorganisatie Controle en Beveiliging (UCB, de voormalige dienst van SKS) in het Korps Politie Curaçao (KPC) is eveneens afgewezen.

,,Op grond van de overlegde stukken en het verhandelde ter zitting is voldoende aannemelijk geworden dat de integratie reeds heeft plaatsgevonden. SAP heeft daarmee geen belang meer bij het gevorderde”, aldus de rechter in zijn uitspraak.

SAP werd gisteren veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.
Daal meldde gisteren dat met de uitspraak nog eens wordt bewezen dat SAP niet een vakbond is die ten behoeve van de werknemers handelt.

,,Hij heeft een zaak aangespannen uit protest tegen de beëdiging van de nieuwe agenten. Dit is werkelijk een zwarte dag in de relatie met de vakbonden”, aldus de projectmanager tegenover deze krant. ,,Nooit tevoren heb ik ervaren dat een vakbond zo ver is gegaan.”

Lacle liet in een eerste reactie weten het vonnis nader te zullen bestuderen, alvorens aan te geven wat de volgende stappen van de vakbond zullen zijn.
Ook liet de vakbondsleider weten dat het masker van Daal tijdens de behandeling van het kort geding gisterochtend is gevallen.

,,Wij waren er niet van op de hoogte dat er landsbesluiten zijn waardoor de SKS-leden sinds begin januari in feite in het politiekorps werden opgenomen”, aldus Lacle, die liet weten dat er hierover geen overleg is gepleegd met de vakbond.

De vakbondsleider benadrukte gisteren dat hij niets heeft tegen de SKS-agenten.

,,We verwelkomen ze met open armen. Ik had alleen liever gezien dat het hele proces tot aan dit punt anders was verlopen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -