30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Shuttle, hoe wel?

Commentaar
Commentaar

Het is voor alle partijen te hopen dat er snel een aanvaardbare oplossing komt voor de omstreden shuttle van en naar Punda. Minister Balborda (PNP) van Verkeer heeft de busverbinding, die op initiatief van Downtown Management Organization (DMO) is opgestart – aanvankelijk mét toestemming van de betrokken ambtelijke dienst – nogal resoluut stopgezet.
Het minste wat de bewindsman nu kan doen is ingaan op het verzoek van de winkeliersvereniging om een gesprek; niet over wat niet kan en waarom niet, maar vooral over wat wél kan en hoe.
De Curaçaose binnenstad kampt met leegstand, met toenemend aanbod van andere winkelcentra en dus met wegblijvend winkelpubliek.
Dat DMO uit eigen middelen een shuttle opzet, is dan eigenlijk alleen maar te begrijpen en zelfs toe te juichen, omdat het in stand houden en levendig maken/houden van Punda iets is waar iedere Curaçaoënaar belang bij heeft.
Ook de overheid en zelfs de taxichauffeurs, die fel in verweer kwamen tegen de in hun ogen oneigenlijke concurrentie.
Het is niet de eerste keer dat er vanuit de taxiwereld protest is; in het verleden werd wel vaker strijd geleverd tegen toerbussen of andere vormen van transport waarbij taxi’s vreesden dat zij minder ritjes zouden maken.
In wezen gaat het de chauffeurs en de DMO-winkeliers en hun personeel om hetzelfde: het veiligstellen van hun boterham.
Dat is terecht.
Maar inkomen komt nooit vanzelf.
Daarvoor moet wel een goed product of dienst tegen een acceptabele prijs worden geleverd. Gelukkig is de laatste jaren de kwaliteit van de taxi(wagens) iets verbeterd maar nog altijd valt er veel aan te merken op de prijs-kwaliteitverhouding.
De auto’s zijn regelmatig aftands en oncomfortabel voor de passagiers en de prijs voor een rit is veel te hoog.
Zo hoog dat iemand – ook een toerist met dollars of euro’s op zak – zich wel drie keer bedenkt voordat hij het tochtje maakt van Jan Thiel naar Punda.
Daar is niemand bij gebaat.
Concurrentie is daarbij meestal het magische woord.
Ook elders in de wereld moeten taxi’s opboksen tegen openbaar busvervoer, soms goedkope metro en shuttles.
Voor de wet en de overheid is het belangrijk dat de shuttle gratis is.
Het DMO-vervoer is voor de gebruiker gratis.
Natuurlijk is de operatie van het busje zelf niet kosteloos; daar draaien de initiatiefnemers voor op, in de hoop dit indirect terug te verdienen bijvoorbeeld doordat meer toeristen in Punda aankopen doen.
Zo gaat dat in ondernemersland: de kost gaat voor de baat uit.
Taxi’s zijn ook kleine, zelfstandige ondernemers.
Samen moeten ze er uit komen, waarbij beide partijen moeten beseffen allebei belang te hebben bij een bruisende stad.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -