27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 18:15

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeNieuwsSH | Nederlandse recherche hoort man over Suri-drugsoorlog

SH | Nederlandse recherche hoort man over Suri-drugsoorlog

Suriname Herald

Er is mogelijk een link tussen de verdwijning van Roy Hari (rechts) en Romeo Donk en een aangifte tegen Romano Meriba (links), de pleegzoon van oud-president Desi Bouterse | Waterkant.Net/Nederlandse politie

Een Amsterdammer wordt deze week vanuit Panama naar Nederland gevlogen om gehoord te worden als getuige in een dubbele verdwijningszaak en een onderwereldconflict.

De Nederlandse recherche hoopt op informatie over een keiharde drugsoorlog na een grote cocaïneroof. Dat meldt een goed ingevoerde bron rond het onderzoek van de Rotterdamse recherche naar de in Suriname verdwenen Rotterdammer Romeo Donk (55) en Roy Hari (58), die in Amsterdam verbleef, schrijft De Telegraaf vandaag.

De Rotterdamse politie bevestigt de komst en het horen van de getuige aan De Telegraaf, maar wil uit onderzoeksbelang verder geen nadere informatie verschaffen.

De uitleveringsprocedure rond P. is inmiddels afgerond. Donderdag landt hij in Nederland. P. wordt zwaarbewaakt uit vrees voor een mogelijke aanslag, omdat hij cruciale informatie kan geven over het onderwereldconflict en de rol daarin van enkele prominente Surinamers, onder wie pleegzoon Romano Meriba van oud-president Desi Bouterse.

De Amsterdammer P. deed in september 2019 in Suriname aangifte wegens ontvoering en mishandeling tegen de meermaals veroordeelde crimineel Romano Meriba. Die zou hem en drie anderen ernstig hebben mishandeld omdat een grote partij cocaïne was zoekgeraakt. P. heeft altijd ontkend dat hij iets met de verdwenen partij te maken had. De recherche in Rotterdam bevestigde in april al aan De Telegraaf dat uit onderzoek wel naar voren is gekomen dat P. 300.000 euro zou hebben geïnvesteerd in de smokkel van de partij coke.

P., die eerder voor drugsdelicten in beeld was bij de politie, trok de aangifte kort daarna weer in. Hij zou zwaar onder druk zijn gezet. P. vluchtte na de zware afranseling en ontvoering naar Cuba. Maar toen de Amsterdammer een tussenstop maakte op Panama, werd hij opgepakt. Hij stond internationaal gesignaleerd omdat hij een deel van een straf nog moest uitzitten in Nederland.

Uitgebrande auto
In dezelfde maand dat P. aangifte deed in Suriname, raakten Donk en Hari vermist in Suriname. Ze waren beiden naar Paramaribo gevlogen om een conflict over een grote, verdwenen partij coke te bespreken. Op 18 september werd de uitgebrande auto van de twee ontdekt in een buitengebied aan de rand van Paramaribo. De lichamen zijn nooit gevonden. De Surinaamse politie deed wekenlang niks met de vermissing.

Het lijkt erop dat het om dezelfde verdwenen partij coke gaat als waarop P. werd aangesproken. De recherche in Rotterdam onderzoekt in ieder geval een link, zo bevestigde de politie in april dit jaar aan. Daarom is P zo’n cruciale getuige.

Maar er is nog meer. Eveneens in september 2019 vonden twee liquidaties plaats in Amsterdam en op Curaçao. Op 2 september werd de crimineel Genciël ‘Genna’ Feller doodgeschoten op Curaçao en op 18 september de profvoetballer Kalvin Maynard in Amsterdam. Beiden beschikten ineens over enorme hoeveelheden geld.

Bij de Amsterdamse politie kwam informatie binnen dat de groepering rond de twee een grote partij coke had gestolen. Ook binnen het criminele circuit werd gesproken over een oorlog als gevolg van de verdwenen partij. De recherche die de dubbele verdwijning onderzoekt, kan en wil niets zeggen over een mogelijke link. “Het gaat ons nu om de verdwijning”, laat de Nederlandse politie weten aan De Telegraaf.

De familie van Roy Hari is blij dat er eindelijk een belangrijke ontwikkeling is in het onderzoek naar de dubbele verdwijning. “Ik ben heel blij om te horen dat de getuige komt en kennelijk wil praten. We hopen op duidelijkheid en dat we Roy eindelijk een waardig afscheid kunnen geven. Ieder lichtpuntje geeft moed en hoop. We zijn inmiddels meer dan een jaar verder, maar de pijn blijft”, laat een nicht van Hari aan De Telegraaf weten.

Bron: Suriname Herald

3 reacties

  1. Kunnen ze die ene argentijnse piloot niet laten vliegen om genoemde namen te transporteren? Dan vallen ze onderweg deruit. Tenslotte, niet een militair of burger in dienst van de junta had schone handen. Allemaal moordenaars.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties