32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Sehos verantwoordelijk voor niet-werkende druktank

HomeNieuwsSehos verantwoordelijk voor niet-werkende druktank

Onvoldoende geregeld rond preventie duikongevallen

druktankWILLEMSTAD — Het valt de leiding van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) aan te rekenen dat een zo vitaal onderdeel van de behandeling van decompressieziekte (duikersziekte) in het ongerede is geraakt.
Dit concludeert inspecteur Gezondheidszorg Jan Huurman in zijn rapport naar aanleiding van het duikongeval op 19 mei vorig jaar.
Daarbij overleed Deborah van der Woude en moest Andy Kirchner voor behandeling van decompressieziekte naar Bonaire worden overgebracht.
Het rapport is gisterochtend aangeboden aan minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS).

“Het Sehos had in het verleden een functionerende druktank, maar door gebrek aan onderhoud en bijscholing is deze in ongerede geraakt”

, vertelt Huurman.
De druktank werd toen die operationeel was voldoende vaak ingezet.
Er is momenteel een moderne druktank aanwezig in het Sehos, maar vanwege ingewikkelde politieke en juridische verwikkelingen is deze niet in gebruik genomen.
De Inspectie rekent het de verantwoordelijken voor het ontstaan van deze patstelling zwaar aan dat hiermee de zorgverlening op het eiland schade wordt toegebracht.
De duikindustrie is van groot belang voor Curaçao.
Om een veilige omgeving voor de duiktoerist te creëren is het essentieel dat er een werkende druktank aanwezig is, aldus Huurman.

De ziekenhuisdirectie dient er zo spoedig mogelijk voor te zorgen dat deze functie voor het eiland weer operationeel wordt.

Geen specifieke regelgeving
Volgens Huurman valt gemakkelijk op te maken wat de oorzaak is geweest van het ongeval: een te diepe en mogelijk te lange duik door het duo, waarvan de overledene niet bevoegd was om zo diep te duiken.
Het slachtoffer had een brevet ‘open water’, dat duiken tot 18 meter diepte toelaat.
Samen met haar vriend Kirchner, een ervaren duiker en voorheen duikinstructeur, zijn ze naar alle waarschijnlijkheid tot rond de 70 meter diepte gegaan.
De luchtvoorraad blijkt kritiek laag te zijn, waardoor ze sneller dan voorgeschreven naar de oppervlakte gaan.
De voorgeschreven noodcompressiestops worden niet gemaakt.
Ondanks deze geforceerde stijging raakt de luchtvoorraad op.
Formeel geldt de regel dat je mag duiken als je een brevet hebt, dan wel wanneer je dat doet onder begeleiding van een erkende duikinstructeur.
Hierop wordt nagenoeg geen controle uitgeoefend.
In de praktijk kan iedereen zonder nader toezicht het water in.
Verder blijkt uit het onderzoek van Huurman dat er ook geen specifieke regelgeving bestaat voor duikscholen.
Daarmee ontbreekt elke kwaliteitsgarantie voor de duikindustrie op Curaçao.
Volgens de inspecteur Gezondheidszorg zou Curaçao een voorbeeld moeten nemen aan Bonaire. Een vergelijking met het zustereiland en een geduchte concurrent in de wereld van het duiktoerisme leert dat het mogelijk is sluitende regels op te stellen, deze na te leven, en toch een bloeiende duikindustrie te hebben.

Chaos voor hulpdiensten
Aanleiding voor het onderzoek waren het vermeende slechte optreden van de twee uitgerukte ambulances en het pijnlijk aan de oppervlakte komen van het niet-functioneren van de druktank in het Sehos.
De instructies aan de hulpdiensten moeten worden aangescherpt of verduidelijkt, om helder te maken dat zij de taak hebben om op een ongevalplek de orde te handhaven of de leiding over de opvang, stabilisatie en behandeling van slachtoffers te hebben.
Volgens Huurman hebben de politiemensen ter plekke nagelaten orde te scheppen in de chaos op het strand en hebben de ambulancemedewerkers daarmee onvoldoende ruimte gekregen om hun werk goed te doen.
Er is te lang onduidelijk geweest wie de leiding had bij de behandeling van de slachtoffers, in het bijzonder bij de reanimatie.
De ambulancemedewerkers hebben ten onrechte gedurende enige tijd de leiding over de behandeling overgelaten aan een onbekende buitenlandse arts.
Wel was de tijd tussen melding en aankomst op het strand van de ambulances binnen de norm (13 minuten).
Vervolgens is de behandeling, met name de reanimatie, volgens protocol voortgezet en werd de afstand tussen het strand en de Spoedeisende Hulp ook snel afgelegd (5 minuten).
Volgens Huurman is op het werk van de medewerkers van de Spoedeisende Hulp van het Sehos in dit geval niets aan te merken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties