28 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 11:18

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçao370 koraalduivels gevangen bij Bullenbaai

370 koraalduivels gevangen bij Bullenbaai

WILLEMSTAD — Bij Bullenbaai zijn tussen jetti 1 en 2 van de Curaçao Oil Terminal (COT) afgelopen week in één duik door negen duikers in totaal 370 exemplaren van de invasieve vissoort de koraalduivel gevangen. Dit levert een gemiddelde van 41 koraalduivels per duiker op.

De indrukwekkende vangst van Bullenbaai.
De indrukwekkende vangst van Bullenbaai.

De duikers kregen op initiatief van de coördinator van de koraalduivelbestrijding, Faisel Dilrosun van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, toestemming van de Isla-raffinaderij/PdVSA om in deze wateren de jacht te openen.
Zowel voor het terrein als voor de wateren van COT is de toegang uit veiligheidsoverwegingen verboden voor onbevoegden.

Dilrosun:

“Het was een succesvolle eerste duik waarbij we vanaf jetti 2 het water insprongen om zodoende richting jetti 1 te werken.
De verwachting is dat er nog vier additionele duiken nodig zijn om de gehele baai van de koraalduivel te ontdoen.
Aangezien er regelmatig schepen liggen en er dan niet gedoken kan worden, zijn we nu in afwachting van de eerstvolgende toestemming om de bestrijding aldaar voort te zetten.”

Bij de duik was, behalve Dilrosun, Carmabi met drie man vertegenwoordigd, waaronder wetenschappelijk directeur van Carmabi Mark Vermeij en Valerie Chamberland.
Ook Jeff Schanze, lid van het Lionfish Eradication Team (LET), was bij de ‘schoonmaakactie’ betrokken en verder waren vrijwilliger Nico Engelman en duikers van Ocean Encounters aanwezig.
De koraalduivelvangst werd onder de duikers verdeeld, gedeeltelijk voor persoonlijke consumptie en een paar duikers wisten hun vangst aan lokale restaurants te verkopen.

Schanze, die tevens eigenaar is van het Iguana Café op de Handelskade waar de koraalduivel al geruime tijd op het menu staat, laat weten dat het gerecht nog steeds ‘the best selling dish’ is. Hij heeft zich, behalve via het LET-team, intensief voor de bestrijding ingezet door plaatsing van de vissoort op het menu van lokale restaurants te promoten.
Dit onder het motto ‘Eat them to beat them’ (eet ze om ze te verslaan).
Hij geeft aan dat de restaurants Seasons en Fishalicious nog steeds grote afnemers zijn van de koraalduivel.

“Ik heb begrepen dat sinds kort nu ook Seaside Terrace (door toeristen druk bezocht, red.) grote hoeveelheden van de koraalduivel afneemt”

, aldus Schanze verheugd. Zo wordt er op de website van de World Lionfish Hunters Association onder de link http://lionfish.co/eat-lionfishhere/ een lijst van restaurants weergegeven binnen het Caribisch gebied en in Zuid-Amerika, waar de koraalduivel op het menu staat.
Curaçao is op deze lijst qua aanbod goed vertegenwoordigd, met keuze uit de volgende restaurants:

  • Chopstix Sushi,
  • Fishalicious,
  • Iquana Café,
  • Kunst Kwartier Restaurant and Gallery
  • en Seasons Restaurant.

Zo hebben de Cayman Islands er zeven en in Florida worden, net als op Curaçao, ook vijf restaurants opgesomd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties