30 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 17:44

PBC | Ex-covidpatiënten die nog steeds positief testen mogen Curaçao binnen

Persbureau Curacao Mensen die voorheen covid hebben gehad en om die reden nog steeds positief reageren op een PCR test, kunnen toch naar Curaçao afreizen. Voorwaarde is dat deze...

PBC | Drie patiënten overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao zijn gisteren drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Alle drie de patiënten overleden in het ziekenhuis. Het totaal aantal coronapatiënten dat...

Column Den Cayente | It’s not easy being green

Column Arien Rasmijn Daar sta je dan. Je hebt eindelijk de stap genomen om de politiek in te gaan en iets wezenlijks te doen voor jouw land. Misschien...

Column Youp | Sober uitvaren

Slim van Queen Elizabeth dat ze de familie heeft opgedragen dat de koninklijke verkleedkisten vandaag dicht blijven en iedereen in zijn gewone doordeweekse kloffie naar het afscheid...

DH | Letter clarifying UN petition approved with stiff opposition from several MPs

PHILIPSBURG--A draft letter from Chairperson of Parliament Rolando Brison, clarifying the legislature’s petition to the United Nations (UN) was approved by a majority in Parliament on Thursday...

Ingezonden | Welk schip bestuurt de MAN?

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSehos-lab zoekt aansluiting bij internationale kwaliteitseisen

Sehos-lab zoekt aansluiting bij internationale kwaliteitseisen

Implementatie kwaliteitsdenken binnen medische laboratoria

WILLEMSTAD — Het laboratorium van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) wil vooruitlopend op de wettelijke verplichting het accreditatielogo voor medisch laboratoria voeren. Het laboratorium zal binnenkort hiervoor een aanvraag doen bij de Nederlandse Raad voor Accreditatie voor de ISO 15189 normering. Dat zegt Nasser Ajubi, hoofd van het Sehos- laboratorium.

Wim Huisman, die lid is van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, begeleidt het Curaçaose laboratorium tijdens dit accreditatieproces. Huisman was een van de pioniers in Nederland op het gebeid van het opstellen van essentiële criteria met betrekking tot het kwaliteitssysteem in medische laboratoria.
Bovendien is hij bekend met de Curaçaose situatie.
In het verleden heeft hij op het eiland gewerkt, vertelt Ajubi.
Het laboratorium moet nog een formeel accreditatieverzoek indienen bij de Raad voor Accreditatie.
Binnen een week verwacht Ajubi alle documentatie waaronder het kwaliteitshandboek en informatie over het Sehos-lab te kunnen verzenden.

“Als dat eenmaal ontvangen is in Nederland wordt er gekeken of we ontvankelijk zijn voor een fysiek onderzoek van de Raad om in aanmerking te komen voor het kwaliteitskeurmerk”

, zegt Ajubi.
In het Sehos-laboratorium worden testen uitgevoerd aan de hand van normen of volledig gevalideerde eigen methoden.
De testen hebben, waar mogelijk, plaatsgevonden op basis van herleidbare standaarden. Laboratoria die het accreditatielogo mogen voeren, hebben bewezen dat ze testen uitvoeren met een hoge mate van zekerheid en volgens de gerefereerde standaarden of volledig gevalideerde eigen methode. Ajubi:

“Als je kijkt naar de laboratoriumgeneeskunde, zeker binnen een ziekenhuis, dan speelt deze een cruciale rol in het hele behandelingsproces van de patiënt. Door het hebben van een kwaliteitskeurmerk kunnen we de kwaliteit van onze resultaten borgen op een aantoonbare manier.”

Patiënten komen onder andere in aanraking met de afdeling laboratoriumgeneeskunde via de Prikpoli waar bloed wordt afgenomen voor bloedonderzoek bij patiënten.

“Voor 99 procent van onze testen zullen we accreditatie aanvragen”

, vertelt het hoofd van het Sehos-lab.
Er is al een wet die door voorgaande regeringen is aangenomen waarin staat dat medisch laboratorium aan kwaliteitseisen moeten voldoen.
Drie jaar geleden heeft het platform van laboratoria gezamenlijk gekozen voor deze norm. Het besluit is echter nog niet gepubliceerd.

“Uiteindelijk wordt het wel een vereiste”

, zegt Ajubi. “Kwaliteit is een continu proces.
Het houdt niet op bij het verkrijgen van de accreditatie, je moet kunnen aantonen dat je het kunt naleven.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties