28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 22:46

Laatste reacties

- Advertentie -

Seamaster eindelijk verplaatst

WILLEMSTAD — Binnen de lokale scheepvaartwereld wordt met opluchting gereageerd op het verplaatsen van het gehavende motorschip de Seamaster, bij het Caracasbaai schiereiland, van jetti 3 naar de kleine pier tegenover de vroegere beachclub Baya.

De in beslag genomen Seamaster ligt nu aan de kleine pier tegenover de vroegere beachclub Baya aangemeerd.

De Seamaster moest plaats maken voor verschillende schepen van grote omvang, zoals de submergible de ‘Eide Transporter’, die eergisteren op Curaçao aanmeerde, het platform Castoro 7, dat op 8 december wordt verwacht en de Castorone, een bekabelingsschip met een lengte van ongeveer 380 meter, dat op 15 januari wordt verwacht.Het motorschip ‘Seamaster’, dat op 27 juni ter hoogte van Aqualectra op de rotsen liep en naar de derde jetti (pier) van de Caracasbaai werd gesleept, heeft daar tot begin deze week aangemeerd gelegen zonder dat de sleepkosten, liggelden (pier- en havengelden) en beveiliging werden betaald.
De derving van inkomsten voor de Curaçao Port Authorities (CPA) is inmiddels opgelopen tot circa 640.000 gulden.
Het schip wordt door ingewijden als ‘kiespijn’ omschreven.

De liggelden (pier- en havengelden) worden aan de hand van de grootte (gross tonnage) van een vaartuig berekend, dus een groter schip levert meer inkomsten op.
Ook de ligging van de Caracasbaai wordt door scheepvaartagenten logistiek als gunstig gezien.
De aanvoer van mankracht, goederen en materieel zou efficiënter en makkelijker zijn dan bijvoorbeeld bij ligplaats Boca Sami.

- Advertentie -

Havenmeester Marlon Laroche zegt dat de Seamaster nog steeds 24 uur per dag bewaakt wordt. Het vaartuig moet vanwege de opgelopen schade drijvende worden gehouden door om de dag binnendringend water af te pompen.
Ook moeten Haven Veiligheid Inspecteurs (HVI) van CPA vrijwel dagelijks het schip inspecteren om de veiligheid te kunnen waarborgen, wat behalve extra kosten ook een extra belasting voor de inspecteur met zich meebrengt.

CPA en Kompania di Tou Kòrsou (KTK) lieten begin september beslag leggen op het schip, dat nu of geveild, of mogelijk onderhands verkocht zal worden.
De Amigoe vermeldde eerder dat de huisadvocaat van CPA, Bertie Braam, de voorkeur geeft aan onderhandse verkoop van het schip.
Volgens Braam zijn er zeker twee geïnteresseerden.
Er is toestemming van de rechter nodig.
De uitspraak in deze zaak is op 6 december.

Ook de ferry HSS Discovery ligt nog steeds aan de ketting bij Caracasbaai en moet verplaatst worden.
De ferry betaalt wel de liggelden (pier- en havengelden) en de beveiliging.
Zowel de Seamaster als de ferry werden door het scheepvaartagentschap Phoenix Trading, waarvan Rivelino Marcano de eigenaar is, vertegenwoordigd. Marcano is de hoofdverdachte in de illegale dieselhandel afkomstig van de ferry.
Het Openbaar Ministerie (OM) liet onlangs nog weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar Marcano nog loopt.

Het submergible (onderdompelbare) dokschip de ‘Eide Transporter’ heeft in opdracht van Van Oort Curaçao twee barges en een cutter met zuiger (iets groter dan de twee barges) naar het eiland verscheept.
Deze drie schepen liggen sinds gisteren in het Batipaña-gebied aangemeerd.
Het submergible dokschip kon deze vracht verschepen doordat het de mogelijkheid heeft om in het water te zakken en de vracht op deze wijze ‘voor omstanders op spectaculaire wijze’ te laden en te lossen.

- Advertisement -

De drie schepen, bedoeld voor baggerwerkzaamheden, zullen voor Van Oort voor onbepaalde tijd in entrepot (de mogelijkheid om vaartuigen op te slaan voor reparatie en andere doeleinden, met een vergunning van de douane voor het beheer van een (open) entrepot) aangemeerd blijven liggen.
Dit laat de operation-manager van scheepvaartagentschap VR Shipping NV, Willem Borrebach, weten.
Dit agentschap heeft de afhandeling van de drie schepen namens de Curaçaose vestiging van Van Oort op zich genomen.

Castoro 7
De aankomst van het bekabelingsplatform, de Castoro 7, wordt binnenkort verwacht.
Het platform maakt deel uit van de vloot van Saipem en is gecontracteerd voor de aanleg van pijpleidingen voor gasexport binnen het zogenoemde Dragon-CIGMA project in Venezuela.
Het platform zal om deze reden, in afwachting van de start van de opdracht, minimaal een half jaar op Curaçao aangemeerd liggen bij jetti 2.
Voor deze jetti werd gekozen omdat er een minimale diepte van 13 meter moet zijn.
Het platform zal met een ‘lichte vertraging van vier dagen’ op het eiland arriveren, zo laat het scheepvaartagentschap Dammers Shipagencies desgevraagd weten.

“Het platform is van twee sleepboten afhankelijk geweest om de overtocht te kunnen maken. Voor de oversteek van het oceaangedeelte was er een sleepboot nodig, die echter gedurende de reis mankementen kreeg. Deze mankementen werden in Las Palmas gelukkig snel verholpen waarna de overtocht nu spoedig verloopt. Er wordt nu een snelheid tussen de 4,5 en 5 knopen behaald”

, aldus de directeur van Dammers Shipagencies, Robert van Heulen.

Castorone
Een van ‘s werelds grootste bekabelingschepen die nu in Singapore wordt afgebouwd, de Castorone, zal de nieuwste uitbreiding van de Saipem-vloot zijn en wordt op 15 januari op Curaçao verwacht.
Het schip zal met ‘stinger’ ofwel ‘tong’ (een constructie die op het dek is geconstrueerd en buitenboord zal uitsteken, waar de pijpen door zullen lopen) een lengte van ongeveer 380 meter bereiken.
De stinger zal op Curaçao op het schip worden bevestigd.

Zowel de Seamaster als de ferry moeten plaatsmaken

“Hiervoor is de Droogdokmaatschappij (CDM) al druk bezig om nog een aantal onderdelen te vervaardigen. De stinger zal met behulp van een grotere barge aan de achterkant aan boord moeten worden gehesen om deze te kunnen bevestigen. De verwachting is dat de Castorone hiervoor ongeveer drie weken op het eiland zal zijn, waarbij het schip natuurlijk via Curoil zal bunkeren, om vervolgens de reis voort te zetten naar de Golf van Mexico”

, aldus Van Heulen.
De Castorone zal gedurende haar verblijf op het eiland bij jetti 3 aangemeerd liggen.

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -