27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:00

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte en partner nader verhoord

oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord
oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord

WILLEMSTAD — Politiek leider van oppositiepartij MFK en oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) zijn gisteren door een hulpofficier in verzekering gesteld voor de duur van hooguit tweemaal 24 uur.

De twee worden onder meer verdacht van het (mede)plegen van valsheid in geschrifte (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie (OM) gisteren. Schotte en Van der Dijs werden gisterochtend door de Landrecherche Curaçao aangehouden. Beide verdachten zijn na hun aanhouding overgebracht naar een plaats van verhoor, voorgeleid voor een hulpofficier van justitie en zijn vervolgens, nadat ze eerst in de gelegenheid waren gesteld om met hun raadsman te spreken, gehoord over deze verdenkingen.

- Advertentie -

Na de eerste verhoren is zowel Schotte als Van der Dijs gistermiddag door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Gedurende deze twee dagen zullen beiden nader verhoord worden.

“Mocht het Openbaar Ministerie het in het belang van het onderzoek nodig achten dat de verdachten langer gedetineerd blijven, dan zal de inverzekeringstelling met acht dagen verlengd (moeten) worden en zullen de verdachten donderdag of vrijdag aanstaande voor een rechter-commissaris geleid moeten worden, die zal moeten oordelen of de aanhoudingen rechtmatig zijn geweest.”


Aanleidin
g

Het onderzoek tegen Schotte en Van der Dijs is gestart, mede naar aanleiding van een aangifte van 18 september 2012 en een aangifte van 22 oktober 2012 naar vermeende strafbare feiten. De procureur-generaal (PG) heeft op 28 januari vorig jaar opdracht gegeven aan de Landsrecherche Curaçao tot het instellen van een feitenonderzoek naar de beschuldigingen.

“De resultaten van dit feitenonderzoek, in samenhang met binnengekomen informatie uit het buitenland, hebben ertoe geleid dat in opdracht van de PG sinds 6 juni 2013 een strafrechtelijk onderzoek onder de naam Babel plaatsvindt. Dit onderzoek wordt onder leiding van het OM op Curaçao door de Landsrecherche Curaçao verricht, die daarbij ondersteund wordt door opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST)”, aldus het OM.

In het kader van dit onderzoek vonden er op 9 december vorig jaar een aantal huiszoekingen plaats. De woning van Schotte en het hoofdkwartier van MFK in Saliña werden binnengetreden door de Landsrecherche, het OM en het RST. Ook werd er een onderzoek verricht bij het Postkantoor, waar Schotte een postbus huurt.

De woning van Papito van der Dijs, de vader van Schottes partner, aan de Dr. J. Eyckmanweg en diens bedrijf aan de Schottegatweg Noord werden eveneens binnengetreden.


Aangifte
n

Het was Fundashon Akshon Sivíl (FAS) die op 18 september 2012 een aangifte heeft gedaan in verband met de meer dan vijftig MOT-meldingen van Schotte, waarbij mogelijk sprake is van witwassen en/of omkoping gedurende de periode dat Schotte gedeputeerde was.

Later, op 22 oktober 2012, is door FAS ook een aangifte ingediend van kennelijke overtreding van de Landsverordening Financiën Politieke Groeperingen.

Burger Harrie Verstappen heeft ook op 18 september aangifte gedaan tegen Schotte. Volgens hem zijn er feiten aan het licht gekomen die wijzen op een verband tussen Schotte en casinobaas Francesco Corallo, die op zijn beurt onder andere verdacht wordt van het witwassen van geld.

De website CuraçaoLeaks publiceerde documenten hierover en die heeft Verstappen later bij zijn originele aangifte gevoegd.

Uit de vijftig MOT-meldingen zou volgens Verstappen blijken dat Schotte in de maanden mei en juni 2010 in totaal zo’n 300.000 dollar van Corallo ontvangen heeft en dat aan dezelfde Corallo een belangrijke overheidsfunctie is aangeboden.

Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door Vanddis, het lokale bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt. Oswald van der Dijs van Vanddis had een aantal commissariaten gekregen, zoals bij Refineria di Kòrsou en Aqualectra.


Le
k

Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is inmiddels gestart. De advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de PG, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar. De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -