26 C
Willemstad
• dinsdag 28 maart 2023

PBC | MFK betreurt uitspraken over drugshandel door overheid Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas betreurt de uitspraken van partijgenoot Juniël Carolina over de verkoop van in beslag genomen drugs om de staatskas te spekken. Pias...

Democracy now! | Monday, March 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Grootse komiek van Curaçao, Eligio Melfor overleden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag is Julio Constantino Hermanus overleden. Eligio Melfor, zoals hij beter bekend is, had ernstige gezondheidsproblemen. Met zijn overlijden verliest Curaçao een van...

PBC | Schuldquote Curaçao daalt licht door groei economie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De overheidsschuld van Curaçao bedroeg eind 2022 ruim vier miljard gulden. Dat is 82 procent van wat alle inwoners van Curaçao en bedrijven op...

PBC | Verlichting Koningin Emmabrug ging zaterdag uit in verband met Earth Hour

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Afgelopen zaterdag ging de niet essentiële verlichting van de Koningin Emmabrug (Pontjesbrug) een uur uit om stil te staan bij Earth Hour. Wereldwijd deden...

ParadiseFM | Slachtoffer overval aangehouden voor poging tot moord

Een 20-jarige jongen is zaterdag aangehouden voor poging tot moord, nadat hij zelf slachtoffer was van een gewapende overval. De jongen en zijn vriendin hadden via social...
- Advertentie -

Schotte en partner nader verhoord

oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord
oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord

WILLEMSTAD — Politiek leider van oppositiepartij MFK en oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) zijn gisteren door een hulpofficier in verzekering gesteld voor de duur van hooguit tweemaal 24 uur.

De twee worden onder meer verdacht van het (mede)plegen van valsheid in geschrifte (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie (OM) gisteren. Schotte en Van der Dijs werden gisterochtend door de Landrecherche Curaçao aangehouden. Beide verdachten zijn na hun aanhouding overgebracht naar een plaats van verhoor, voorgeleid voor een hulpofficier van justitie en zijn vervolgens, nadat ze eerst in de gelegenheid waren gesteld om met hun raadsman te spreken, gehoord over deze verdenkingen.

Na de eerste verhoren is zowel Schotte als Van der Dijs gistermiddag door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Gedurende deze twee dagen zullen beiden nader verhoord worden.

“Mocht het Openbaar Ministerie het in het belang van het onderzoek nodig achten dat de verdachten langer gedetineerd blijven, dan zal de inverzekeringstelling met acht dagen verlengd (moeten) worden en zullen de verdachten donderdag of vrijdag aanstaande voor een rechter-commissaris geleid moeten worden, die zal moeten oordelen of de aanhoudingen rechtmatig zijn geweest.”


Aanleidin
g

Het onderzoek tegen Schotte en Van der Dijs is gestart, mede naar aanleiding van een aangifte van 18 september 2012 en een aangifte van 22 oktober 2012 naar vermeende strafbare feiten. De procureur-generaal (PG) heeft op 28 januari vorig jaar opdracht gegeven aan de Landsrecherche Curaçao tot het instellen van een feitenonderzoek naar de beschuldigingen.

“De resultaten van dit feitenonderzoek, in samenhang met binnengekomen informatie uit het buitenland, hebben ertoe geleid dat in opdracht van de PG sinds 6 juni 2013 een strafrechtelijk onderzoek onder de naam Babel plaatsvindt. Dit onderzoek wordt onder leiding van het OM op Curaçao door de Landsrecherche Curaçao verricht, die daarbij ondersteund wordt door opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST)”, aldus het OM.

In het kader van dit onderzoek vonden er op 9 december vorig jaar een aantal huiszoekingen plaats. De woning van Schotte en het hoofdkwartier van MFK in Saliña werden binnengetreden door de Landsrecherche, het OM en het RST. Ook werd er een onderzoek verricht bij het Postkantoor, waar Schotte een postbus huurt.

De woning van Papito van der Dijs, de vader van Schottes partner, aan de Dr. J. Eyckmanweg en diens bedrijf aan de Schottegatweg Noord werden eveneens binnengetreden.


Aangifte
n

Het was Fundashon Akshon Sivíl (FAS) die op 18 september 2012 een aangifte heeft gedaan in verband met de meer dan vijftig MOT-meldingen van Schotte, waarbij mogelijk sprake is van witwassen en/of omkoping gedurende de periode dat Schotte gedeputeerde was.

Later, op 22 oktober 2012, is door FAS ook een aangifte ingediend van kennelijke overtreding van de Landsverordening Financiën Politieke Groeperingen.

Burger Harrie Verstappen heeft ook op 18 september aangifte gedaan tegen Schotte. Volgens hem zijn er feiten aan het licht gekomen die wijzen op een verband tussen Schotte en casinobaas Francesco Corallo, die op zijn beurt onder andere verdacht wordt van het witwassen van geld.

De website CuraçaoLeaks publiceerde documenten hierover en die heeft Verstappen later bij zijn originele aangifte gevoegd.

Uit de vijftig MOT-meldingen zou volgens Verstappen blijken dat Schotte in de maanden mei en juni 2010 in totaal zo’n 300.000 dollar van Corallo ontvangen heeft en dat aan dezelfde Corallo een belangrijke overheidsfunctie is aangeboden.

Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door Vanddis, het lokale bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt. Oswald van der Dijs van Vanddis had een aantal commissariaten gekregen, zoals bij Refineria di Kòrsou en Aqualectra.


Le
k

Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is inmiddels gestart. De advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de PG, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar. De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -