27 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Schotte en partner nader verhoord

HomeMediaSchotte en partner nader verhoord
oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord
oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) nader verhoord

WILLEMSTAD — Politiek leider van oppositiepartij MFK en oud-premier Gerrit Schotte (39) en zijn levenspartner Cicely van der Dijs (36) zijn gisteren door een hulpofficier in verzekering gesteld voor de duur van hooguit tweemaal 24 uur.

De twee worden onder meer verdacht van het (mede)plegen van valsheid in geschrifte (meermalen gepleegd) en het witwassen van geld, aldus het Openbaar Ministerie (OM) gisteren. Schotte en Van der Dijs werden gisterochtend door de Landrecherche Curaçao aangehouden. Beide verdachten zijn na hun aanhouding overgebracht naar een plaats van verhoor, voorgeleid voor een hulpofficier van justitie en zijn vervolgens, nadat ze eerst in de gelegenheid waren gesteld om met hun raadsman te spreken, gehoord over deze verdenkingen.

Na de eerste verhoren is zowel Schotte als Van der Dijs gistermiddag door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Gedurende deze twee dagen zullen beiden nader verhoord worden.

“Mocht het Openbaar Ministerie het in het belang van het onderzoek nodig achten dat de verdachten langer gedetineerd blijven, dan zal de inverzekeringstelling met acht dagen verlengd (moeten) worden en zullen de verdachten donderdag of vrijdag aanstaande voor een rechter-commissaris geleid moeten worden, die zal moeten oordelen of de aanhoudingen rechtmatig zijn geweest.”


Aanleidin
g

Het onderzoek tegen Schotte en Van der Dijs is gestart, mede naar aanleiding van een aangifte van 18 september 2012 en een aangifte van 22 oktober 2012 naar vermeende strafbare feiten. De procureur-generaal (PG) heeft op 28 januari vorig jaar opdracht gegeven aan de Landsrecherche Curaçao tot het instellen van een feitenonderzoek naar de beschuldigingen.

“De resultaten van dit feitenonderzoek, in samenhang met binnengekomen informatie uit het buitenland, hebben ertoe geleid dat in opdracht van de PG sinds 6 juni 2013 een strafrechtelijk onderzoek onder de naam Babel plaatsvindt. Dit onderzoek wordt onder leiding van het OM op Curaçao door de Landsrecherche Curaçao verricht, die daarbij ondersteund wordt door opsporingsambtenaren van het Recherche Samenwerkingsteam (RST)”, aldus het OM.

In het kader van dit onderzoek vonden er op 9 december vorig jaar een aantal huiszoekingen plaats. De woning van Schotte en het hoofdkwartier van MFK in Saliña werden binnengetreden door de Landsrecherche, het OM en het RST. Ook werd er een onderzoek verricht bij het Postkantoor, waar Schotte een postbus huurt.

De woning van Papito van der Dijs, de vader van Schottes partner, aan de Dr. J. Eyckmanweg en diens bedrijf aan de Schottegatweg Noord werden eveneens binnengetreden.


Aangifte
n

Het was Fundashon Akshon Sivíl (FAS) die op 18 september 2012 een aangifte heeft gedaan in verband met de meer dan vijftig MOT-meldingen van Schotte, waarbij mogelijk sprake is van witwassen en/of omkoping gedurende de periode dat Schotte gedeputeerde was.

Later, op 22 oktober 2012, is door FAS ook een aangifte ingediend van kennelijke overtreding van de Landsverordening Financiën Politieke Groeperingen.

Burger Harrie Verstappen heeft ook op 18 september aangifte gedaan tegen Schotte. Volgens hem zijn er feiten aan het licht gekomen die wijzen op een verband tussen Schotte en casinobaas Francesco Corallo, die op zijn beurt onder andere verdacht wordt van het witwassen van geld.

De website CuraçaoLeaks publiceerde documenten hierover en die heeft Verstappen later bij zijn originele aangifte gevoegd.

Uit de vijftig MOT-meldingen zou volgens Verstappen blijken dat Schotte in de maanden mei en juni 2010 in totaal zo’n 300.000 dollar van Corallo ontvangen heeft en dat aan dezelfde Corallo een belangrijke overheidsfunctie is aangeboden.

Een aantal andere MOT-meldingen betreft betalingen door Vanddis, het lokale bedrijf waar de levenspartner van Schotte deel van uitmaakt. Oswald van der Dijs van Vanddis had een aantal commissariaten gekregen, zoals bij Refineria di Kòrsou en Aqualectra.


Le
k

Het onderzoek naar wie gelekt heeft over meldingen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) tegen de voormalige premier Gerrit Schotte (MFK), is inmiddels gestart. De advocaat van Schotte, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, diende onlangs middels een brief een aangifte in bij de PG, over het lekken van de gegevens en verzocht de PG daarnaast een onderzoek te doen hiernaar. De MOT-meldingen zijn volgens de advocaat door strafbare feiten verkregen en toen gelekt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties