29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 22:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Schotte: Eindelijk platform invulling Statuut

schotte-2013
Schotte: Eindelijk platform invulling Statuut

WILLEMSTAD — De minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte (MFK), is verheugd dat de Koninkrijkspartners na 55 jaar met de Koninkrijksconferentie een platform hebben gevonden, waar daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan het Statuut van het Koninkrijk.

Dit verklaarde de premier in een persconferentie vrijdagavond.

- Advertentie -

Schotte verklaarde met klem, dat de Koninkrijksconferentie waaraan hij heeft deelgenomen in geen enkele zin een ronde-tafelconferentie was, waar bindende afspraken gemaakt konden worden. Het was eerder een platform waar gediscussieerd en naar elkaar geluisterd werd en waar naar gezamenlijke oplossingen gezocht werd.

Volgens de minister-president hebben de partners veelal het gevoel dat het Koninkrijk niet naar behoren functioneert, omdat een werkelijke gelijkheid in de praktijk niet bestaat.

Sinds de instelling van het Statuut 55 jaar geleden hebben de partners nooit voor een platform gezorgd, waar over het functioneren van het Koninkrijk gediscussieerd kon worden, zonder dat dit in een conflict uitmondde, aldus de premier.

De Rijksministerraad kan zeker niet als een platform van gelijkheid beschouwd worden, daar deze uit twaalf ministers van de regering van Nederland bestaat en amper een gevolmachtigde minister per elk Caribisch Koninkrijksdeel.

- Advertisement -

De ruimte dus voor een Caribisch Koninkrijksdeel om ‘gelijk’ te krijgen in een kwestie ter discussie is vrijwel nihil, aldus premier Schotte. De aanvang van de conferentie was allesbehalve gemakkelijk, volgens Schotte. De Nederlandse delegatie stelde zich aanvankelijk heel onbuigzaam op, constant terugverwijzend naar het slotakkoord van 2006 als een ‘package deal’, waaraan niet getornd kon worden.

Alle discussies rondom werkelijke autonomie voor Curaçao, waar door het volk in het referendum van 2005 voor is gekozen, werden door de Nederlandse delegatie gepareerd met de stelling:

“Jullie schulden zijn gesaneerd en als tegenprestatie hebben jullie een deel van jullie autonomie moeten inleveren”, aldus Schotte.

Maar de Curaçaose delegatie heeft de Nederlandse delegatie ervan kunnen overtuigen dat gekeken moet worden naar de praktische uitwerking van de afspraken, die in 2006 zijn gemaakt, onder andere de consensus-Rijkswetten op het gebied van justitie (politie en gevangeniswezen) en financieel toezicht.

Schotte legde uit dat zijn regering momenteel op het gebied van politie en justitie verschillende plannen van aanpak klaar heeft liggen om de nodige verbeteringen door te voeren. Op het gebied van financieel toezicht heeft de regering onlangs een zogenaamde begrotingskamer opgericht, die naast en samen met het Cft voor de nodige ‘checks & balances’ kan zorgen.

Dit zijn, volgens Schotte, voorbeelden van criteria die door zijn regering geschapen worden, zodat de consensus- Rijkswetten in de nabije toekomst opgezegd kunnen worden, gezien het feit dat de nodige waarborgen al door de regering gegeven worden.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -