30 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

LB | Aruba vanaf nu belastingparadijs af

Door Alexander Bakker | De Limburger Aruba is gisteren door de Europese Unie van de 'grijze lijst' met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Dat land...

Democracy now! | Tuesday, February 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Brussel haalt Aruba van ’grijze lijst’ belastingparadijzen, huiswerk Curaçao

Brussel - Aruba is dinsdag door de Europese Unie van de ’grijze lijst’ met belastingparadijzen gehaald. Curaçao staat er nog wel op. Twee keer per jaar maakt de...

FTM | Nederlandse boekhouder is kroongetuige in smeergeldaffaire bij grootste oliehandelaar ter wereld

Follow The Money.nl | Lukas Kotkamp Een Nederlandse boekhouder speelt als getuige een belangrijke rol in een smeergeldproces rond een van ’s werelds grootste handelaren in olie en...

FD | Rechter Haags gerechtshof geschorst na valse ondertekening in 43 vonnissen

Bas Mos | Financieel Dagblad Een leidinggevende rechter aan het gerechtshof in Den Haag is op non-actief gesteld omdat hij de afgelopen twee jaar valse informatie in tientallen...
- Advertisement -spot_img

Schotte: Eindelijk platform invulling Statuut

HomeMediaSchotte: Eindelijk platform invulling Statuut
schotte-2013
Schotte: Eindelijk platform invulling Statuut

WILLEMSTAD — De minister-president van Curaçao, Gerrit Schotte (MFK), is verheugd dat de Koninkrijkspartners na 55 jaar met de Koninkrijksconferentie een platform hebben gevonden, waar daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan het Statuut van het Koninkrijk.

Dit verklaarde de premier in een persconferentie vrijdagavond.

Schotte verklaarde met klem, dat de Koninkrijksconferentie waaraan hij heeft deelgenomen in geen enkele zin een ronde-tafelconferentie was, waar bindende afspraken gemaakt konden worden. Het was eerder een platform waar gediscussieerd en naar elkaar geluisterd werd en waar naar gezamenlijke oplossingen gezocht werd.

Volgens de minister-president hebben de partners veelal het gevoel dat het Koninkrijk niet naar behoren functioneert, omdat een werkelijke gelijkheid in de praktijk niet bestaat.

Sinds de instelling van het Statuut 55 jaar geleden hebben de partners nooit voor een platform gezorgd, waar over het functioneren van het Koninkrijk gediscussieerd kon worden, zonder dat dit in een conflict uitmondde, aldus de premier.

De Rijksministerraad kan zeker niet als een platform van gelijkheid beschouwd worden, daar deze uit twaalf ministers van de regering van Nederland bestaat en amper een gevolmachtigde minister per elk Caribisch Koninkrijksdeel.

De ruimte dus voor een Caribisch Koninkrijksdeel om ‘gelijk’ te krijgen in een kwestie ter discussie is vrijwel nihil, aldus premier Schotte. De aanvang van de conferentie was allesbehalve gemakkelijk, volgens Schotte. De Nederlandse delegatie stelde zich aanvankelijk heel onbuigzaam op, constant terugverwijzend naar het slotakkoord van 2006 als een ‘package deal’, waaraan niet getornd kon worden.

Alle discussies rondom werkelijke autonomie voor Curaçao, waar door het volk in het referendum van 2005 voor is gekozen, werden door de Nederlandse delegatie gepareerd met de stelling:

“Jullie schulden zijn gesaneerd en als tegenprestatie hebben jullie een deel van jullie autonomie moeten inleveren”, aldus Schotte.

Maar de Curaçaose delegatie heeft de Nederlandse delegatie ervan kunnen overtuigen dat gekeken moet worden naar de praktische uitwerking van de afspraken, die in 2006 zijn gemaakt, onder andere de consensus-Rijkswetten op het gebied van justitie (politie en gevangeniswezen) en financieel toezicht.

Schotte legde uit dat zijn regering momenteel op het gebied van politie en justitie verschillende plannen van aanpak klaar heeft liggen om de nodige verbeteringen door te voeren. Op het gebied van financieel toezicht heeft de regering onlangs een zogenaamde begrotingskamer opgericht, die naast en samen met het Cft voor de nodige ‘checks & balances’ kan zorgen.

Dit zijn, volgens Schotte, voorbeelden van criteria die door zijn regering geschapen worden, zodat de consensus- Rijkswetten in de nabije toekomst opgezegd kunnen worden, gezien het feit dat de nodige waarborgen al door de regering gegeven worden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties