Wilsoe : ‘we kunnen zonder RST’

MinJus Elmer Wilsoe: 'we kunnen zonder RST'

MinJus Elmer Wilsoe: ‘we kunnen zonder RST’

Willemstad – Als de werkzaamheden van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) om wat voor reden dan ook gestaakt zouden moeten worden, dan kan het eigen Korps Politie Curaçao de taken zo overnemen.

Dit antwoordt de minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), op vragen van de Statenleden Gilmar Pisas (MFK) en Magali Jacoba (PAR). Volgens Wilsoe heeft het interim- hoofd van politie dit te kennen geven.

,,Het RST zal niet gemist worden”,

zo voegt hij eraan toe.

,,Op Curaçao werken momenteel 21 mensen bij het RST, waarvan negen ‘yu di Kòrsou’”, aldus Wilsoe.

Het RST wordt voornamelijk ingezet bij de grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit, waarvoor specifieke onderzoeksmethoden nodig zijn. Het RST handelt onder aansturing van het Openbaar Ministerie (OM) en staat de lokale recherchediensten bij. Wilsoe:

,,De samenwerking is voor vier jaar tot 2014 en over twee jaar wordt geëvalueerd of de samenwerking nog nodig is.”

Er is geen wet die de specifieke samenwerking regelt tussen het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie. Er is wel een protocol uit 2001 en een samenwerkingsregeling van 2010 die uitgebreid ingaan op de samenwerking.

Wilsoe gaat in zijn antwoorden verder uitvoerig in op de juridische status van het RST en de personele bezetting daarvan, allemaal vastgelegd in het protocol van 2001 en de Rijkswet van 7 juli 2010.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *