30 C
Willemstad
• zaterdag 10 juni 2023

Democracy now! | Friday, June 9, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 7, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Schokkende onthulling vriendin doodgeschoten Curaçaose politicus HELMIN WIELS

HomeMediaSchokkende onthulling vriendin doodgeschoten Curaçaose politicus HELMIN WIELS
Betty
Betty da Fonte, de vrouw met wie Helmin Wiels 22 jaar samen was

Schokkende onthulling vriendin doodgeschoten Curaçaose politicus HELMIN WIELS

• Helmin Wiels werd volgens zijn vriendin Betty al weken niet meer bewaakt. „Zijn eigen partij had opdracht gegeven te stoppen met de beveiliging.”


IN DE WEEK VAN de begrafenis van Helmin Wiels, verkeert Curaçao nog altijd in shock. Tropisch Nederland rouwde afgelopen dagen bij zijn afscheid in Willemstad. De po-pulaire politicus zou zijn vermoord omdat hij nieuwe corruptiepraktijken wilde onthullen. Deze krant ging zelf op onderzoek en ontdekte nieuwe feiten op het diep verscheurde Hollandse eiland in de Cariben. Werd Wiels vermoord door zijn eigen partij?

WILLEMSTAD, zaterdag. Het contrast is groot. Terwijl heel prominent Curaçao uitloopt om afscheid te nemen van de koelbloedig vermoorde Helmin Wiels, zit de vrouw met wie hij bijna tweeëntwintig jaar samen was, verdrietig op een plastic stoeltje op het overkapte terras van haar pasgeverfde bungalowtje.

Betty da Fonte is niet welkom op de rouwbijeenkomst, waar prominente Curaçaose politici krokodillentranen wenen om de dood van Wiels. De corruptiebestrijder werd bijna twee weken geleden koelbloedig vermoord op het Curaçaose strandje waar hij vaak een biertje dronk.

De passaatwind waait de tranen uit Betty’s ogen. Ze wijst naar haar auto op de oprit. De tropenzon brandt ongenadig op de achterbank, waar een wildboeket ligt te verwelken. „Het zijn bloemen, die ik vanochtend uit onze eigen tuin heb geplukt. Ik wil ze bij Helmins graf leggen. Maar de begraafplaats bleef voor mij gesloten. Een zus van Helmin wil niet dat ik bij het afscheid aanwezig ben. Terwijl zelfs de vijanden van Helmin bij de plechtigheid een ereplaats krijgen, zit ik hier. Hoeveel verdriet kun je iemand aandoen?”

Betty, van oorsprong Portugese, wil eigenlijk niet praten, zegt ze. Voor het Nederlandse bezoek maakt ze een uitzondering. In rap Papiaments legt ze uit waarom. „Ik vertrouw niemand meer. Na de moord is de politie hier gekomen en heeft alles doorzocht. De laptop van Helmin is meegenomen voor onderzoek. Ze wilden dat ik een verklaring afleg. Dat heb ik geweigerd. Ik vertrouw Curaçaose politiemensen niet. Pas als er Nederlandse rechercheurs komen, zal ik precies vertellen wat er is gebeurd.”

Fabeltjes

De vrouw zegt bang te zijn. Voor de politie van het eiland, die mogelijk afluisterapparatuur in haar woning heeft geplaatst en voor Wiels’ tegenstanders, die mogelijk ook háár vijanden zijn. De sloten op het huis zijn inmiddels vervangen. „Ik heb zoveel fabeltjes gehoord, de afgelopen week,” stelt ze. „Zo zou Helmin zondag zijn vaste bewaker Karel Josefa naar huis hebben gestuurd. Onzin! Hij werd al weken niet meer bewaakt. Zijn eigen partij had opdracht gegeven te stoppen met de beveiliging. Op 19 april heeft hij nog één dag bewaking gehad vanwege een meeting, waar iemand aanwezig was met wie hij ruzie had. Daarvoor en daarna had Helmin geen bodyguard meer.”

Ook over de dag van de moord, morgen precies twee weken geleden, heeft de vrouw interessante informatie. Ze zegt dat Helmin al ’s middags even na een uur een telefoontje kreeg of hij naar de Pier wilde komen, ofwel de plek waar hij rond vijf uur dezelfde dag werd vermoord.

„Van wie dat telefoontje kwam? De naam noem ik niet, maar het was iemand uit de partij van Helmin, de Pueblo Soberano. Helmin antwoordde dat hij eerst nog wat andere afspraken had en eind van de middag zou gaan. Er wist dus iemand dat hij daar naartoe zou komen. Later ontkende die persoon, die naar Helmin had gebeld, glashard. Erg vreemd, vindt u ook niet? Of het doodschieten van Helmin een politieke moord is? Jazeker, maar in mijn ogen is hij vermoord door zijn eigen partij.”

 

Volgens Betty heeft haar vriend die zondag geen moment angst gehad dat hem iets zou overkomen. „Helmin was juist vrolijk. Hij beloofde me voor het avondeten een visje mee te nemen. Ik besef nog steeds niet goed wat er is gebeurd. Helmin Wiels was een man die leefde voor de gewone mensen op het eiland en twee weken geleden stierf voor zijn volk. Zijn moordenaars mogen niet onbestraft blijven.”

Het strandje waar Wiels stierf, groeide afgelopen week uit tot een rouwplek, waar gewone Curaçaonaars bloemen legden en emoties de vrije loop lieten. Op amper veertig meter van de plaats delict getuigt duikinstructeur Johan van de Ven ontdaan van wat hij zag en hoorde. „Vijf harde knallen waren het. Ik liep vanuit mijn duikschool meteen naar voren en zag de dader, die een bivakmuts droeg, nog weglopen naar zijn auto. Daarna werd het stil. Mijn vrouw wilde nog eerste hulp verlenen, maar we zagen al snel dat het tevergeefs was.”

Bandensporen

Het sporenonderzoek door de politie op de moordplek kwam amateuristisch over, vertelt de duikschooleigenaar. „Iedereen banjerde over het stukje strand waar Wiels lag. Er werd ook geen tent over het slachtoffer geplaatst en ik betwijfel eerlijk gezegd of de bandensporen van de vluchtauto zijn onderzocht.”

Na ruim een week kwamen ondervragers van het recherche samenwerkingsteam (RST) voor het eerst een officiele getuigenverklaring van Van de Ven opnemen. Het bevestigt het ook door Wiels partner Betty geschetste beeld dat het politieonderzoek maar moeizaam op gang kwam. Pas na dagen werden onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut ingevlogen, die Curaçao inmiddels ook alweer hebben verlaten.

De vluchtauto van de daders werd eergisteren aangetroffen. Het Recherche Samenwerkingsteam en het Korps Politie Curaçao (KPC) hebben inmiddels ondersteuning van extra rechercheurs uit Nederland. Afgelopen dagen vond koortsachtig overleg plaats over de te volgen strategie. Naar goed Curaçaos gebruik ging het daarbij vooral ook om competenties en om wie wat zou betalen. Het is daarom de vraag of de Curaçaose recherche een gecompliceerd mooronderzoek van dit kaliber wel aankan.

Recherchebronnen wijzen op de vele scenario’s die nog diepgaand moeten worden onderzocht. Zo zou Helmin Wiels zijn vermoord omdat hij zich fel verzette tegen onwettige lotenverkoop van Robbie’s Lottery, een gokimperium van de op Curaçao zeer omstreden zakenman Robbie dos Santos. In de elektronicahandel van zijn broer Amparo schudt de in Curaçaose media als hoofdverdachte nummer één afgeschilderde Dos Santos mismoedig het hoofd. „Als dit zo doorgaat ben ik binnenkort ook dood. Dan sterf ik aan een hartaanval van alle stress.”

Eén van de mogelijke scenario’s achter de moord op Wiels is simpel. Robbie Dos Santos steunde de partij van Wiels en die van oud-premier Gerrit Schotte met veel geld. De twee vormden een regeringscoalitie, waardoor Dos Santos onbelemmerd zijn gang kon gaan.

Het ging vorig jaar mis toen Dos Santos werd gearresteerd en in Washington voor dertig miljoen dollar beslag werd gelegd op tegoeden van de zakenman. Justitieminister Wilsoe voelde kennelijk de druk van de partijfinancier en stuurde razendsnel een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton met het verzoek het beslag op te heffen. Het zeer ongebruikelijke verzoek lekte uit en het beslag hield stand.

Het zadelde Robbie Dos Santos met een groot financieel probleem op, dat nog eens werd vergroot door de ontmaskering van Dos Santos’ halfbroer Jamaloodin, die als minister betrokken zou zijn bij een groot witwasproject op Curaçao. Robbie Dos Santos zat, kortom, dringend verlegend om cash en wilde de verliezen met zijn nummerloterij razendsnel aanvullen. Wiels gooide echter roet in het eten met zijn aankondiging de illegaliteit van de gokpraktijken aan de kaak te stellen.

Krukje

Robbie Dos Santos zegt het allemaal niet te kunnen bevatten. „Daar zat Helmin iedere dag,” wijst hij naar een krukje in de loods van zijn broer. „We konden het prima met elkaar vinden. Ik weet ook niet waarom hij zich zo van ons afkeerde. Nu word ik als de opdrachtgever van de moord afgeschilderd. Alsof ik zo dom zou zijn Wiels te laten vermoorden, terwijl alle ogen op mij zijn gericht. Wiels had heel veel vijanden, die misschien dit moment uitkozen hun slag te slaan. Voor mij geldt nu maar één belang. De moord op Wiels moet worden opgelost. Dan ben ik van deze blaam gezuiverd.”

Meerdere partijen wassen deze dagen hun handen in onschuld. De omstreden oudpremier van Curaçao, Gerrit Schotte, komt zelfs naar ons hotel om zich vrij te pleiten. Een persoonsbeveiliger wijkt niet van zijn zijde. Schotte, tot vorig jaar een politieke vriend van Wiels, kwam in opspraak vanwege zijn criminele contacten en een ’couppoging’ toen zijn regering vorig jaar ten val kwam.

Na een monoloog over alle intriges in de Curaçaose politiek, beseft Schotte dat zijn eiland een zware tijd tegemoet gaat. „De daders van de moord pakken, is één. Maar de opdrachtgever arresteren is het belangrijkst. Zolang we niet weten wie Wiels vermoordde, zullen angst en wantrouwen het eiland domineren.”

Bron Telegraaf

2013-05-18 11-22-44

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties