26 C
Willemstad
• zondag 2 april 2023

DH | Dispute on St. Maarten, St. Martin border solved

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers during its monthly in The Hague on Friday approved the treaty with France that defines the exact demarcation of the border...

AntilliaansDagblad | Groot milieuproject Statia en Saba

Oranjestad/The Bottom - Op Sint Eustatius en Saba loopt een groot milieuproject om erosie te verminderen en bedreigde riffen rond de twee eilanden in Caribisch Nederland (CN)...

AntilliaansDagblad | ‘Prijs verlagen elektriciteit Aruba moeilijk’

Oranjestad - Elektriciteitsbedrijf Elmar heeft een dag voor het verstrijken van de deadline - die door de regering is gesteld - aan de bevolking laten weten dat...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hof niet erg blij met rapport crimefonds

‘Geen vragen vanuit de Raad voor de Rechtshandhaving ontvangen’ Willemstad - Vanuit de krant moest het Hof vernemen dat er een rapport is gepubliceerd over het criminaliteitsbestrijdingsfonds, waarin...

AntilliaansDagblad | ‘Met urgentie investeren’

Antwoord aan Cft: In plaats van versneld aflossen van leningen Willemstad - De regering van Curaçao is van mening dat, onder de huidige omstandigheden, de begrotings- en liquiditeitsruimte...

AntilliaansDagblad | Grote ontevredenheid FKAK

Nulmeting: Inhoud van ambulancewerk goed, maar leiding niet Willemstad - Bij de ambulancedienst Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) is alleen 28 procent van het personeel tevreden met...

AD | Wat staat Trump te wachten in het hol van de leeuw? ‘Veel mensen in New York haten hem’

7 vragen - Donald Trump (76) verschijnt komende week voor de rechter als verdachte in een strafzaak. Hij wordt aangeklaagd voor het betalen van zwijggeld aan pornoster...
- Advertentie -

Sanctie: sluiting bedrijf

Binnenkort aanpak ondernemingen die niet aan belastingplicht voldoen

wettenWillemstad – Het Landsbesluit dat sluiting regelt van bedrijven die niet aan hun belastingplichten voldoen zal volgens minister José Jardim van Financiën binnenkort van kracht worden met inwerkingtreding per 1 augustus 2014.

Advertentie

,,Tot de inwerkingtredingsdatum zal een uitvoerige voorlichtingscampagne worden opgezet om de bedrijven alsook de afnemers, waaronder consumenten, bewust te maken van het belang dat eenieder zijn belastingen tijdig voldoet.”

Aldus de bewindsman.

,,Voorts zal in de werkprocessen een optimaliseringsslag worden opgestart teneinde de effectiviteit van de inning van de belastingen te bevorderen.”

Eerder had PAIS-Statenlid Eugene Cleopa vragen gesteld aan de regering ‘of er een bewustwordingscampagne zal worden opgezet om de belastingcompliance te verbeteren’.
Iedere onderneming op Curaçao krijgt om de 17 jaar een boekenonderzoek.
Dat stelt de minister van Financiën op basis van het aantal ondernemingen en de capaciteit van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB).
In de praktijk zullen echter diverse bedrijven zelf de indruk hebben dat zij vaker – om de vijf jaar – en ook frequenter dan andere, wellicht administratief minder goed georganiseerde bedrijven, ‘bezoek krijgen’ van SBAB.
Jardim antwoordt op Statenvragen over de controle op de omzetbelasting (ob). Statenlid Cleopa had de vragen gesteld.
Onder andere over het aantal controleurs en het aantal controles.
De SBAB heeft 61 medewerkers die belast zijn met het instellen van boekenonderzoeken en overige opdrachten, zoals waarneming ter plaatse, informatie- uitwisseling, deelsonderzoeken, inlichtingenonderzoeken en invorderingsonderzoeken.

Jardim: ,,Indien de SBAB uitsluitend boekenonderzoeken doet, dan kunnen – uitgaand van de huidige functioneringsnormen – per medewerker per jaar twaalf onderzoeken worden gedaan. Op jaarbasis komt dit overeen met 732 boekenonderzoeken, wat uitgaande van een ondernemingsbestand van circa 13.000 ondernemingen een controledichtheid van 1 op 17 betekent. Dus iedere onderneming krijgt om de 17 jaar een boekenonderzoek.”

Het bestuur van de SBAB is bezig om met de bestaande capaciteit het aantal controles op te voeren, aldus de minister van Financiën.
SBAB wordt aangestuurd door Sherwin Casper.
De organisatie voert sinds 1993 opdrachten, waaronder boekenonderzoeken, uit.
Het aantal boekenonderzoeken is met de tijd afgenomen doordat de SBAB meer andersoortige opdrachten is gaan uitvoeren ‘om een hogere contactdichtheid te bereiken’.

,,In dit soort praktijken betekent dit dat meer ondernemingen een bezoek van de Stichting BAB krijgen”, legt de bewindsman uit.

Naschrift

Bo faktura pidié

Parlementariër Cleopa had ook gevraagd naar de SBAB-campagne ‘Bo faktura pidié’, onder voormalig minister George ‘Jorge’ Jamaloodin (MFK) opgestart door Casper, namelijk of er een nulmeting aan het begin van het programma ‘Bo faktura pidié’ was voorafgegaan en of het beoogde resultaat is bereikt. Jardim zegt dat er momenteel onderzoek plaatsvindt naar dit programma. ,,Derhalve kan in dit stadium nog geen antwoord op deze vragen worden gegeven. Zodra het onderzoeksrapport klaar is, zal hierop worden teruggekomen

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Het geldt natuurlijk niet voor bedrijven van politici en ex politici en partijleden.
  Hakim en Jamaloodin hebben “regelingen”.
  Dit gaat alleen maar werken als er op internet een lijst komt met bedrijven die door hun achterstand in de “gevarenzone” komen. Zo wordt de burgerij geholpen mee te denken en zullen bedrijven die het kunnen als een speer zorgen voor betalingen om geen klanten kwijt te raken.
  O ja,, het zal ook niet gelden voor bedrijven waar meer dan 10 mensen werken, want dan komt de werkgelegenheidni gevaar en zijn de vakbonden tegen.
  En.. Het kan zeker niet werken voor overheidsbedrijven, want daar werken onze vrienden.
  En.. Het kan ook niet werken voor stichtingen die geld krijgen van de overheid, want dat zou zonde zijn.
  De rest.. Die moet belastingen en premies op tijd betalen.
  Nou ja, behalve dan de financiele sector, want die heeft het moeilijk..
  PDVSA was al uitgezonderd en de freezones..alle begrip..
  Sambil in de opstart een tax holiday?
  Maar de rest…?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -