32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

Samenwerking op energiegebied positief

HomeMediaSamenwerking op energiegebied positief
Knipselkrant Curaçao
Samenwerking op energiegebied positief

WILLEMSTAD — Aqualectra-directeur Darick Jonis ziet voordelen in de intenties om tot nauwere samenwerking te komen binnen het Koninkrijk op het gebied van energie.
Tijdens het interparlementair overleg Ipko twee weken geleden hebben de parlementaire delegaties van Curaçao en Aruba aangeven dat hun landen samenwerken op diverse gebieden ten aanzien van energie op de Benedenwindse eilanden.

Bij deze laatste samenwerking gaat het onder meer om organisatieontwikkeling, samenwerking op technisch gebied, duurzame ontwikkeling en financiële samenwerking.
De delegaties besluiten om hun respectievelijke regeringen voor te stellen bij de eerstvolgende Koninkrijksconferentie de samenwerking op het gebied van energie, waaronder geothermische energie, op de agenda te zetten, met als doel te komen tot een protocol voor samenwerking binnen het Koninkrijk.
Jonis zegt dat Curaçao de middelen niet heeft om bepaalde onderzoeken te doen naar verschillende vormen van duurzame energie zoals ‘Ocean Terminal Energy Conversion’ (OTEC).

Dit is de technologie waarbij de kracht van de golven wordt gebruikt om energie op te wekken. Nederland heeft al onderzoek gedaan op dit gebied. De uitwisseling van kennis is van onschatbare waarde voor Curaçao”, aldus Jonis.

Samenwerking zal ook gaan over van geothermische energie op de Bovenwindse eilanden.
De Nederlandse parlementaire delegatie zal de minister van Economische Zaken van Nederland verzoeken om actieve participatie van Nederland in de vervolgfase van het TNO onderzoek op Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

Zonnepanelen
Over de discussie die is ontstaan over het aansluiten van zonnepanelen op het netwerk van Aqualectra zegt Jonis nog in gesprek te zijn met de regulator BTP&U.
Aqualectra moet de overproductie van deze particulieren kopen tegen een tarief dat hoger ligt dan het gemiddelde tarief van de productiemix van het bedrijf zelf.
Dit was reden voor Aqualectra in een brief aan BTP&U aan te geven geen positief advies meer af te geven op aanvragen voor het aansluiten van zonnepanelen die bij BTP&U binnenkomen.
In een reactie stelt de regulator dat volgens de concessieovereenkomst uit 2012, Aqualectra dit niet mag doen.
Ook stelt BTP&U voor om het basistarief van Aqualectra structureel te verhogen om het verlies aan inkomsten door zonnepanelen op te vangen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties