27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:54

Laatste reacties

- Advertentie -

Samenwerking op energiegebied positief

Knipselkrant Curaçao
Samenwerking op energiegebied positief

WILLEMSTAD — Aqualectra-directeur Darick Jonis ziet voordelen in de intenties om tot nauwere samenwerking te komen binnen het Koninkrijk op het gebied van energie.
Tijdens het interparlementair overleg Ipko twee weken geleden hebben de parlementaire delegaties van Curaçao en Aruba aangeven dat hun landen samenwerken op diverse gebieden ten aanzien van energie op de Benedenwindse eilanden.

Bij deze laatste samenwerking gaat het onder meer om organisatieontwikkeling, samenwerking op technisch gebied, duurzame ontwikkeling en financiële samenwerking.
De delegaties besluiten om hun respectievelijke regeringen voor te stellen bij de eerstvolgende Koninkrijksconferentie de samenwerking op het gebied van energie, waaronder geothermische energie, op de agenda te zetten, met als doel te komen tot een protocol voor samenwerking binnen het Koninkrijk.
Jonis zegt dat Curaçao de middelen niet heeft om bepaalde onderzoeken te doen naar verschillende vormen van duurzame energie zoals ‘Ocean Terminal Energy Conversion’ (OTEC).

Dit is de technologie waarbij de kracht van de golven wordt gebruikt om energie op te wekken. Nederland heeft al onderzoek gedaan op dit gebied. De uitwisseling van kennis is van onschatbare waarde voor Curaçao”, aldus Jonis.

Samenwerking zal ook gaan over van geothermische energie op de Bovenwindse eilanden.
De Nederlandse parlementaire delegatie zal de minister van Economische Zaken van Nederland verzoeken om actieve participatie van Nederland in de vervolgfase van het TNO onderzoek op Saba, St. Eustatius en St. Maarten.

Zonnepanelen
Over de discussie die is ontstaan over het aansluiten van zonnepanelen op het netwerk van Aqualectra zegt Jonis nog in gesprek te zijn met de regulator BTP&U.
Aqualectra moet de overproductie van deze particulieren kopen tegen een tarief dat hoger ligt dan het gemiddelde tarief van de productiemix van het bedrijf zelf.
Dit was reden voor Aqualectra in een brief aan BTP&U aan te geven geen positief advies meer af te geven op aanvragen voor het aansluiten van zonnepanelen die bij BTP&U binnenkomen.
In een reactie stelt de regulator dat volgens de concessieovereenkomst uit 2012, Aqualectra dit niet mag doen.
Ook stelt BTP&U voor om het basistarief van Aqualectra structureel te verhogen om het verlies aan inkomsten door zonnepanelen op te vangen.

- Advertentie -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -